Кандидат-студенти

Защо да избереш университет в Русия?

19/08/2019 By
russia

Великобритания, Холандия, Германия… Вече почти няма българин, който да не познава някой, който е учил в чужбина, а тези три дестинации са водещи за българските студенти. Затова с всяка изминала година да се похвалиш, че си учил в една от тези три страни или пък друга страна в Западна Европа вече не е новост, а си е направо нещо съвсем нормално.

Има една страна обаче, която събужда доста интерес при българските студенти, но много малко се говори в медиите за нея, а информацията в интернет за обучението там е съвсем оскъдна – това е Русия.

Много хора си представят Русия като едно страшно място, в които действат много строги санкции, няма свобода на словото, а Путин всеки момент ще натисне копчето на новите си ракетоносители, които ще изтрият Европа от картата на света… Стоп. Това са само измислици, Русия е една необикновенна страна, в която си заслужава да живееш и да видиш, а голяма част от нещата, които се дават по медиите за нея са много силно преувеличени.

Какво е да си студент в Русия?

Образованието винаги е била една от основните ценности в руското общество и затова в Русия има много силни университети, в които можеш да получиш фундаментални знания по всякакъв вид дисциплини. Руските университети са много добри в редица научни и технически области, като физика, химия, математика, програмиране, космическо инженерство и много други. Бизнес науките и хуманитарните специалности също се открояват добре, както и изкуствата – за разлика от например Холандия или Великобритания, в Русия имаш много по-широк достъп до танцови, театрални, художествени академии. Русия е най-голямата страна в света и затова почти във всяка сфера има много добри специалисти, от които можеш да се поучиш.

Някои от най-видните университети са Московски Държавен Университет Ломоносов, Московски Институт по Физика и Технологии, Висша Школа по Икономика, Санкт-Петербургски Държавен Университет, ITMO и много други.

Да учиш в Русия струва между $2000 и $4000 на година, съществуват и много стипендии, с които можеш направиш обучението си безплатно, както например стипендията на Россотрудничество. Тя се отпуска за почти всички страни, но количеството стипендии за български студенти е най-обилното от това за всички други страни в Европа. Има и много други стипендии, предоставяни лично от университетите, затова за да се ориентираш по-добре в цялото море от информация, може да ти помогне Study Buddy – единственият консултант в България, който помага за кандидатстване в Русия.

Повечето образователни програми са на руски език, но има и някои на английски език. Ако не владееш руски на достатъчно добро ниво или изобщо нямаш никакво, то можеш да го научиш по време на една подготвителна година в Русия преди да започнеш програмата си. Руския и българския са близки езици, затова на теб ще ти е много по-лесно да го научиш, отколкото на които и да е други студенти.

Всички университети разполагат със собствени кампуси, в които има общежития, а наемите в тях не надвишават 80 лева на месец. Разходите ти като студент в Русия няма да са много големи, защото стандартът там в момента е подобен на стандарта в България заради падането курса на рублата.

Защо да избереш да учиш в Русия?

Висшето образование в Русия е на много добро ниво, а руските университети успяват да намерят перфектния баланс между теория и практика като предлагат много добра теоретична подготовка и връзка с бизнеса. Студентите имат постоянен достъп до различни събития, стажове и програми, които им позволяват да се докоснат до индустрията, в която им предстои да работят.

Както вече споменахме в началото на тази статия, западното образование леко се превръща в клише, докато не толкова много са българите, завършили в Русия. Ако си учил в Русия и говориш руски и още един западен език, то ти се превръщаш в много желан кадър за редица световни компании. Работодателите в целия свят знаят за качествата на образованието в Русия и го ценят, а говорейки руски и английски, ти можеш да бъдеш свързващото звено между Русия и Запада в много компании.

Русия е една мултимилионна държава, в която всичко се прави с мащаб и размах, а не на парче. Само Москва е по-голяма от цяла България, тук може да срещнеш толкова различни хора от всякакви кътчета на света. Бизнесът и технологиите се развиват денонощно и ако искаш да живееш в мегаполис, да срещаш различни хора и идеи, всеки ден да ти се случва нещо ново, то това е мястото. Руснаците могат да те научат практически на всяка една сфера, има толкова много руски изобретения, учени, бизнесмени, политици, известни в целия свят.

Прочети историята на Крис, който учи магистратура във Висшата Школа по Икономика в Русия и в момента работи в компания, в която се занимава с продажби за рускоговорящи пазари.

Надяваме се, че тази статия беше полезна за теб и от нея научи за още една опция, която не винаги е очевидна. Ако имаш нужда от повече информация и искаш да си поговориш с някой за образованието в Русия, то си добре дошъл да се възползваш от безплатна първоначална консултация със Study Buddy.

Автор: Марика Василева, бивш студент в Холандия и Швеция и основател на Study Buddy