Как се става уеб разработчик? Ти как стигна до тази професия?

С web development конкретно започнах да се занимавам малко по случайност. Търсейки работа като програмист, получих предложение за работа като Web Developer и това беше преди три години. Оттогава се занимавам с това, като с времето минах през доста вариации на специалността, включващи data management, technical expertise, програмиране и други.

Има ли нещо, което те изненада в тази работа? Какво си представяше различно, преди да започнеш?

В интернет има много информация за програмирането, особено техническата му част. Това, което си представях различно, са може би ранните часове на ставане. Все си мислех, че програмистите могат да работят с доста гъвкаво работно време и се надявах да мога да ходя по-късно на работа. Оказва се, че на повечето места всъщност не е така.

Най-важните умения за работа като твоята?

Много са, но най-основните според мен са логическо мислене, базова математика (проста аритметика, понякога и геометрия) и способност за адаптиране (предимно към различни платформи, езици за програмиране и т.н.).

Ще споделиш ли най-интересното и най-досадното за теб нещо, с което се занимаваш напоследък?

Най-досадното нещо, което върша напоследък, е една кампания за Subway, която тече в продължение на 9 месеца и на всеки 2 седмици има купчина задачи за мен, предимно обработване на данни. Най-интересното вече пускането на платформата ни във Франция – гигантски проект за цяла държава, който водих като technical executive.

Какви промени предвиждаш да се случат в твоята сфера в рамките на 10 години?

Промените ще се изключително много и много големи. Всичко се развива с толкова първи темпове, че е почти невъзможно да се каже как ще изглежда професията след 10 години. Ако трябва да предвидя нещо, бих казал, че най-вероятно виртуалната реалност ще превземе света и съответно работата на програмистите ще е фокусирана най-вече там.

Кое е най-голямото предизвикателство или най-трудното решение, което си срещал в работата си?

Не най-голямо или трудно, но е особено стресиращо, когато се случват Brute Force Hack атаки и различни системи спират да работят – няма значение кое време на денонощието е – трябва да се открие и отстрани проблема.

Имало ли е ситуация, в която се е налагало да вършиш работа, за която не си съвсем квалифициран?

Не смятам, че някога съм бил напълно квалифициран за която и да е от различните позиции, на които съм работил в IT индустрията. Важното е да се адаптирате, да усвоявате информация бързо и ще се справите без значение каква е работата.

Какво четеш най-често? Откъде набираш информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета уеб форуми свързани с IT индустрията – Stackoverflow предимно, Reddit постове и като цяло онлайн пространството.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до твоя успех?

Започнете един курс по програмиране, database management или web development. След това най-важното е да не ви е страх – в IT индустрията не е образование и дипломата не са най-важното – важна е мотивацията, труда, който сте положили и как ще презентирате себе си като търсите работа.


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.