Можете ли да разкажете как стигнахте до тази професия – случайно ли беше, или нарочно?

С Web Development конкретно започнах да се занимавам малко по случайност. Търсейки работа като програмист, получих предложение за работа като Web Developer и това беше преди три години. Оттогава се занимавам с това, като с времето минах през доста вариации на специалността, включващи data management, technical expertise, програмиране и други.

Коя част от работата си представяхте различно, преди да се занимавате с това?

Може би ранните часове на ставане. Все се надявах програмистите да ходим по-късно на работа, но уви.

Кои са трите най-важни умения за вашата работа?

Логика, базова математика (проста аритметика, понякога и геометрия) и способност за адаптиране (предимно към различни платформи, езици за програмиране и т.н.).

Ще споделите ли най-интересното и най-досадното за Вас нещо, с което се занимавате напоследък?

Най-досадното нещо, което върша напоследък, е една кампания за Subway, която тече в продължение на 9 месеца и на всеки 2 седмици има купчина задачи за мен, предимно обработване на данни. Най-интересното вече пускането на платформата ни във Франция – гигантски проект за цяла държава, който водих като technical executive.

Какво мислите, че ще се промени в тази сфера в следващите 10 години?

Много. Не е възможно да се каже. Най-вероятно виртуалната реалност ще превземе света – поне аз така смятам.

Кое е най-голямото предизвикателство (или най-трудното решение), което сте срещали, свързано с работата?

Не най-голямо или трудно, но е особено стресиращо, когато се случват Brute Force Hack атаки и различни системи спират да работят – няма значение кое време на денонощието е – трябва да се открие и отстрани проблема.

Вършили ли сте някога работа, за която не сте били 100% квалифициран/а? Как подходихте, и кое Ваше качество Ви помогна, за да се справите?

Не смятам, че някога съм бил напълно квалифициран за която и да е от различните позиции, на които съм работил в IT индустрията. Важното е да се адаптирате, да усвоявате информация бързо и ще се справите без значение каква е работата.

Какво четете най-често? Откъде набирате информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета уеб форуми свързани с IT индустрията – Stackoverflow предимно, Reddit постове и като цяло онлайн пространството.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до Вашия успех?

Започнете един курс по програмиране, database management или web development. След това най-важното е да не ви е страх – в IT индустрията не е нужно образование или диплома – важна е мотивацията, труда, който положите и как ще презентирате себе си като търсите работа.