Избор на професия

Опознай интересите си, преди да избереш какъв искаш да станеш

04/02/2020 By

Написахме тази статия за KARIERI.bg. Оригиналната версия можеш да видиш тук.

Това е първата и може би най-важна стъпка по пътя към вземането на решение за професионална реализация.

Свикнали сме да отговаряме на въпроса „Какъв искаш да станеш“ от най-ранна детска възраст. Обикновено децата първосигнално посочват професията на майките и татковците си или избират поприще, което им се струва интересно и вълнуващо – полицай, пожарникар, лекарка, певица, балерина. И макар този период да отминава сравнително бързо, нерядко се случва в по-късна възраст също да се ориентираме към професии, избирайки такива, които по една или друга причина оценяваме като атрактивни. Класациите, посочващи най-търсените, най-високоплатените и най-перспективните позиции, неминуемо повлияват преценката ни и насочват вниманието ни в посока, която често не отговаря на талантите и потенциала ни.

Истината е, че изборът на подходяща професия е трудна задача, която изисква обективна, комплексна оценка на много фактори, сред които безапелационно се нареждат интересите ни. Определянето на кариерните интереси е първата и може би най-важна стъпка по пътя към вземането на решение, свързано с професионалната ни реализация. Харесва ли ти да боравиш с таблици и числа или по-скоро те влекат творческите дейности? Ще се чувстваш ли комфортно, работейки на бюро, или би избрал да се трудиш навън и да не се заседяваш в офис? Справяш ли се добре, когато трябва да обясниш нещо на някого или сте успешен в „попиването“ на знания, но не и в предаването им? Тези и много други въпроси са част от методиката на професора по психология Джон Холанд, която обяснява връзката между човешката личност и избора на професия. Моделът се използва вече повече от 60 години и е част от много тестове за кариерно и образователно ориентиране.

За да приоритизираш своите интереси, първо трябва да се запознаеш с шестте категории интереси, определени от професор Холанд: реалистични, изследователски, артистични, социални, предприемачески и конвенционални, а след това да избереш три от тях, които в най-голяма степен се доближават до теб. Избираш три категории, а не само една, защото един човек е смесица между няколко личностни типа и всеки от тях оказва влияние върху нуждите и възможностите му.

Комбинацията от трите категории интереси представлява твоят Холанд код, който ще ти помогне да определиш набор от подходящи професии на база на интересите си. Разбира се, списъкът съвсем не изчерпва всички възможни поприща и позиции, но той ще ти даде насока за примерни типове дейности, които отговарят на личността ти и имат потенциала да те направят успешен на работното ти място.

Реалистични интереси

Реалистичните интереси са присъщи на хора, които не обичат да стоят на едно място и предпочитат да изпълняват заниманията си на открито. Ако това е твоят водещ тип интереси, най-вероятно изпитваш необходимост да си физически активен и ти доставя удоволствие да „майсториш“ неща с ръцете си, независимо дали става въпрос за готвене, кроене или поправяне на устройства. Сред подходящите за теб професии са: пилот, готвач, агроном, дърводелец и зъботехник.

 

 

 

Изследователски интереси

Изследователските интереси са присъщи на хората с много идеи – тези, които обожават да научават нови неща, а защо не и да ги откриват. Те са склонни да анализират света около тях и да създават свои теории за случващото се. Не са по бързите действия – по-скоро предпочитат да наблюдават и планират дългосрочно. Тяхна страст са загадките, логическите задачи, научните експерименти и изобщо всичко, което изисква аналитично мислене. Част от професиите на хората с такива интереси включват лекар, политолог, метеоролог, съдия и електроинженер.

 

 

Артистични интереси

Артистичните интереси са запазена марка на тези, надарени с таланта и уменията да създават. Не става въпрос обаче само за хората на изкуството – в тази категория влизат всички, които държат да са свободни, гъвкави, независими и не обичат особено точните графици и правилата. Чрез магията на въображението те са способни да изразят себе си по най-различни начини и честно намират реализация с професии като архитект, сценограф, оператор, гримьор, а защо не и графичен дизайнер.

 

 

 

Социални интереси

Социалните интереси прилягат на онези, за които човекът е най-интересното „изобретение“ на света. Те са общителни, бъбриви и имат нужда да помагат на другите. Работят чудесно в екип и винаги са на линия за разрешаването на чужди проблеми. Справят се отлично, когато трябва да обяснят нещо на някого, ето защо списъкът на техните призвания включва позиции като детски учител, психотерапевт, екскурзовод, треньор и PR специалист.

 

 

 

Предприемачески интереси

Предприемаческите интереси са присъщи на хората с добри лидерски умения. Те обичат да са начело на екипи и процеси, да разпределят задачи и да увличат след себе си и идеите си останалите. За тях е изключително важно работата, която вършат, да е престижна и да им дава възможност да приложат иновативните си идеи, като са готови в замяна да поемат цялата отговорност на света. Склонни са да се реализират като: адвокат, дипломат, търговец, политик и разбира се, предприемач. 🙂

 

 

 

Конвенционални интереси

Конвенционалните интереси са верни спътници на хората, които предпочитат реда и сигурността пред творческия хаос. За тях детайлите са от изключително значение и никоя подробност не може да им убегне. Разбират се добре с числата, таблиците, базите данни и всички изразни средства на математиката. Държат да получават конкретни задачи и точни напътствия, които им дават възможност да систематизират и подредят работата си по техния структуриран начин. Този тип интереси са чудесна предпоставка за успешна кариера като програмист, счетоводител, уеб дизайнер, финансист и библиотекар.

 

При приложението на модела си професор Холанд прави важното уточнение, че дефинираните от него личностни типове не са абсолютни и това е опростено представяне на сложната човешка „машина“. Важно е също така да се има предвид, че интересите се променят с времето и натрупания опит – една от причините, поради които много от нас се насочват към кариерно преориентиране на един или друг етап от живота си. Въпреки тези уточнения класификацията на Холанд остава един от най-често ползваните инструменти от хората, търсещи своето професионално поприще. Ако искаш да получиш обективна оценка на твоите кариерни интереси, попълни нашия тест Career Profiler.

Разбери към кой тип личности спадаш като попълниш теста за професионални интереси Career Profiler.

Виж доколко е подходящ за теб всеки от шестте типа професии и получи конкретни насоки за кариерното си развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.