Защо да планираш кариерата си

Сигурно знаеш, че работата заема една трета от живота на човек. А замислял/а ли си се, че си супер късметлия, защото имаш по-голяма свобода да избираш работата си от почти всички хора, живяли някога? Можеш да направиш тази една трета от живота си наистина приятна и да я прекараш по начина, който най-много допада точно на теб.

Да, обаче да имаш голям избор понякога се оказва доста трудно. Сред толкова много възможности, как можеш да си сигурен/на, че ще направиш правилния избор? Истината е, че никога няма да имаш 100% сигурност и това не е краят на света – винаги можеш да се пренасочиш. Но ако планираш кариерното си развитие и вземеш обмислено решение, имаш много по-голям шанс да тръгнеш по твоя си път още от самото начало.

Стъпки в кариерното планиране

Себепознание

За да знаеш от какво точно имаш нужда, за да си щастлив/а в работата, трябва да познаваш не само интересите, но и ценностите си, какво те мотивира, начина, по който взимаш решения, силните и слабите си страни. Това е най-подценяваната стъпка. Да, не е особено лесна и може да ти изглежда примамливо да я прескочиш, но щастливият работещ човек просто не може без нея.

Информираност

Това включва всякаква информация от външния свят – факти, но и личният опит на други хора с различните специалности и професии, знанията и уменията нужни за тях и пазара на труда. Важно е това да стане след опознаването на себе си, за да можеш да пречупиш получената информация през твоята личност, а не просто да се подвеждаш по чужди впечатления.

Действие

Това е същинската част – умението да приложиш цялата информация, която си събрал/а от предните две точки, на практика. Когато знаеш кой си и какво искаш, ти остава само да намериш най-прекия път дотам. Става въпрос за умения за търсене на работа и подготвяне на документи (CV, мотивационно писмо), подготовка за интервю, както и изготвяне на цялостен кариерен план.

Как може да ти помогне кариерният консултант

Работата на кариерния консултант е да те насочи през този процес. Той няма да ти каже каква професия да избереш, но ще ти зададе правилните въпроси и ще ти помогне да намериш отговорите за себе си. Сесиите по кариерно консултиране са много гъвкави и зависят изцяло от твоята ситуация и какво ти искаш да вземеш от срещите. Можеш да получиш подкрепа за целия процес (трите стъпки, описани горе – себепознание, информираност и действие), или пък с определена част от него. Понякога кариерното консултиране се фокусира върху много конкретни неща – например подготовка за предстоящото ти интервю за работа.

Еднократна среща с кариерен консултант

50 лв. сесия
Безплатен първоначален разговор.
Консултация с кариерен консултант по избран от теб въпрос.
Срещата може да се проведе в офиса ни или онлайн.
Продължителност: 45-60 мин.

Пакет „Кръстопът“ за ученици

100 лв. пакет
Безплатен първоначален разговор.
2 срещи с кариерен консултант в нашия офис или онлайн.
Продължителност на срещите: 45-60мин.
+ БЕЗПЛАТЕН КАРИЕРЕН ТЕСТ ЗА САМООЦЕНКА - ПЪЛЕН ПРОФИЛ