Как стигна до твоята професия? Винаги ли си знаел, че искаш да правиш точно това?

Всъщност попаднах случайно в компанията, в която работя сега. Случи се така, че припознах логото на компанията след като бях кандидаствал за друга длъжност в нея една година по-рано.

Има ли нещо, което си представяше различно, преди да се занимаваш с авиационно инженерство?

Представях си, че човек работи, учи  и се развива в тази професия 5-6 години, а след това просто я практикува. Оказа се, че всичко е толкова интересно и разнообразно, че на осмата година едва започваш… 🙂

Кои са трите най-важни умения за работата ти?

Работа в екип, отговорност и целеустременост.

Какво ти е най-интересно в ежедневната работа? А има ли нещо досадно?

Най-интересното е това, че служебните ми задължения постоянно ме отвеждат на нови места по света и имам много възможности да пътувам. Освен това много ми харесва да обучавам и менторствам мои колеги, които сега започват да се занимават с това.

Като досадно бих определил това, че понякога е трудно да организираш служебните задължения и отпуските си през лятото.

Ще се промени ли твоята професия през следващите 10 години?

Професията ще си остане на 98% същата, тъй като авиацията се променя изключително бавно (основната причина за това са изискванията за безопасност), но сферата ще бъде по-достъпна за желаещите да се включат в нея.

Кое е най-голямото предизвикателство, което срещаш на работното място?

Най-големите трудности за мен не са свързани със самата работа, а по-скоро с комуникацията с клиентите. Понякога ми е много трудно да накарам клиента не само да чуе, но и да слуша това, което му обяснявам.

Как се справяш с непредвидени ситуации, за които не си съвсем подготвен?

Точно в тези моменти човек разбира колко са важни екипът, колегите и опитът. Подходът винаги е бил горе-долу един – слушане, четене, обсъждане, четене на техническа литература и реализиране. В такива моменти трябва ясно да си дадеш сметка, че всеки човек може да сгреши. За това трябва да подходиш максимално отговорно и спокойно.

Откъде набираш информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета литература за личностно развитие и израстване. Според мен, най-бързия път човек да израстне във всяка една професия, е да отделя  достатъчно време на себе си и своето личностно развитие.

Паралелно с това, професията ми изисиква да чета много техническа литература и документация, свързана с обслужването и промените по самолетите. Обичам да гледам и много клипчета в интернет на различни авио ентусиасти, пилоти и други колеги от индустрията. Следя големите самолетни производители, динамиката на бизнеса и създаването на нови самолети, продукти и технологии. Моето вдъхновение е всеки един самолет, който е успял да излети безопасно с пътници на борда.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до твоя успех?

Създай си мечта! Направи контакт с някой, който вече следва подобна мечта! Не спирай да правиш микро крачки всеки ден към нея. Сбъдването на мечтите е маратон, а не спринт.


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.