Кога и как разбра, че ще учиш това?

По време на един изпит в първи курс, докато бях бакалавър журналистика. Тогава осъзнах колко повече смисъл има в педагогиката и, че всъщност искам да бъда учител.

Кое в университета и специалността ти те изненада? Какво си си представяла по различен начин, преди да започнеш?

Изненада ме възрастта на колегите ми. Почти всички са колкото майка ми, та и отгоре и ми е странно, че тепърва искат да стават учители. Не че има лошо, просто ми е странно.

Какво ти е най-трудно в момента?

Да успея да смогна с всички задачи и изпити, които ни поставят в университета в прекалено малкия срок, с който разполагаме. И високите температури, които предвещават лято, море и приятни занимания, а ние трябва да пишем курсови и да четем в жегата.

А кое най-много ти харесва?

Харесват ми нещата, които учим и преподавателите, които срещаме. Дисциплините са наистина интересни и полезни, а повечето от професорите вдъхновяващи и мотивиращи.

Какви са възможностите пред някого с твоето образование?

Смятам, че са не малки. Образованието никога няма да спре да съществува, което значи че винаги ще има търсене на учителски кадри. Един човек, завършил „Начална педагогика“ може да работи както в държавно или частно училище като класен ръководител или възпитател, така и в частна школа или езиков център като преподавател по чужд език, стига да знае език, разбира се.

Какви са плановете ти за бъдещето?

В най-смелите си мечти се надявам да отворя своя занималня за след училище или школа по чужд език в бъдеще. Дотогава смятам да трупам опит както в частни, така и в държавни училища, за да бъда готова за другото, към което се стремя.

Какъв съвет би дала на ученическото си аз, ако можеше?

Учи, за да разбираш и да знаеш, а не да имаш оценки. Само с тях си доникъде.


Чудиш се дали тази специалност е подходяща за теб? Разбери с помощта на кариерния тест Prospera 2.0!

 Това е единственият научно базиран кариерен тест за кандидат-студенти в България. Той ще ти даде цялата необходима информация, за да направиш най-добрия избор на специалност. Анализът на резултатите включва твоите кариерни интереси, силни страни, увереност, ценности, отношение към бъдещето, стратегии за вземане на решения, уменията ти за учене и интересите ти през свободното време.