Как реши да се занимаваш със стоматология и кога разбра, че искаш да правиш това?

Винаги съм бил впечатлен от начина, по който докторите помагат на хората.  Като малък обичах да гледам най-различни медицински сериали и това също усили интереса ми към медицината. Немалка роля в избора ми оказаха и моите родители, които виждаха преспектива и потенциал да се занимавам с това.

Имаше ли нещо, което те изненада в професията ти?

Оказва се, че не е чак толкова лесно, както по филмите. Всеки медицински специалист нови голяма отговорност и често работи под голямо напрежение. Ако искаш да се занимаваш с медицина, определено трябва да си подготвен за тези неща, защото иначе бързо ще се откажеш.

Какво смяташ за най-важно като умения и качества за твоята работа?

Ключово качество е да си комуникативен и да умееш да общуваш с различни хора. Задължително трябва да можеш да изслушваш пациентите внимателно и да ги разбираш. Друго важно за стоматолога е да е много прецизен и сръчен.

Какво би определил за най-интересно и най-досадно в твоята работа?

Трудно ми е да определя само едно най-интересно нещо, защото в нашата професия винаги е интересно и работата е много разнообразна. Досадната страна в работата за мен е голямото количество документация, която трябва да се попълва постоянно.

Променя ли се твоята сфера? Какво смяташ, че ще е различно след 10 години?

Нещата се променят всяка година изключително бързо. Появяват се нови техники, иновативни материали и различни похвати. За 10 години напред не мога и да си представя колко различно ще изглеждат нещата.

Кой е най-предизвикателният аспект на работата ти?

За мен най-голямата трудност е в това как да вземеш най–доброто решение според конкретния пациент и конкретната ситуация. Рядко можеш да разчиташ на готови формули и е много важно да можеш да прецениш всички фактори, за да направиш най-адекватния избор за това как да действаш.

Разкажи ни за момент, в който ти се е наложило да правиш нещо, за което не си бил съвсем подготвен.

Имал съм случаи, за които само съм чел и първият път, в който ги срещам в практиката си, винаги е много напрегнат. Тогава най-важното е да останеш фокусиран и да разчиташ на знанията, които си получил, както и на изградените си умения.

Какво четеш, за да се развиваш професионално?

Чета от разнообразни източници в интернет и ходя постоянно на курсове и практики, свързани с денталната медицина. В такава динамична сфера е много важно човек винаги да е осведомен и да бъде в крак с новите методи и тенденции.

Какво да направя сега, за да стана като теб един ден?

Учи усилено и се информирай, а за това което не знаеш, питай! 🙂


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.