Избор на професияКариера

Какво са кариерните тестове и има ли смисъл от тях?

10/10/2019 By

Изборът на професия може да е сравнително нов проблем, но все пак е проблем, пред който почти всеки млад човек се изправя в един момент. И понеже модерните проблеми изискват модерни решения, в картинката се появяват кариерните тестове. Нова тенденция, която набира популярност, но в същото време все още буди недоверие и съмнение.

“Има ли смисъл от кариерни тестове, или са просто поредният маркетинг трик?”,“Възможно ли е един алгоритъм да ме познава по-добре от мен самия?”, “Как решава тестът коя професия е правилна за мен и каква е гаранцията, че мога да му вярвам?” Това са само част от въпросите, които съвсем логично се въртят в главите на хората, когато стане дума за кариерен тест. В тази статия ще ти разкажем повече за тези тестове, за да ти помогнем  да откриеш отговорите за себе си.

Какво са кариерните тестове?

Най-просто казано, това е поредица от въпроси за твоите поведения, вярвания и нагласи. В кариерния тест няма правилни и грешни отговори и не се търси нещо конкретно. Те не “изпитват”, а задават тези въпроси, които ти помагат да разбереш повече за себе си. С други думи, те не са тестове в класическия смисъл на думата, а по-скоро инструменти за себеизследване. Нещо като свръх подробна версия на разговор с по-опитен приятел, но без осъждане и “даване на акъл”, а и много по-обективно. 

Как работят?

Тук трябва да поясним, че не говорим за 5-минутните забавни тестове, които обикалят из социалните мрежи. Имаме предвид сериозните, научно обосновани въпросници. Те са създадени от психолози и са базирани на утвърдени теории за човешката личност и развитие. Основното предимство на тези тестове е начинът, по който се изчисляват резултатите. Те не сравняват отговорите с някакъв въображаем “перфектен” профил, а с резултатите на реални хора от същата държава, пол и възраст. Тоест всеки попълващ може да види къде се намира, в сравнение с останалите като него или нея.

Какво измерват?

Интересите са само началото. Те са важни, но всъщност кариерните тестове оценяват много други неща освен тях. Защо? Повечето хора си избират професия най-вече според това какво им е интересно. Но много скоро се оказва, че има и други фактори, от които зависи дали ще са щастливи в работата си. Например, това са личните ценности, или нещата, които са важни за теб; нагласите ти спрямо бъдещето; характера и личността ти; какво те мотивира, как учиш най-добре и начина, по който взимаш решения. Кариерните тестове обръщат внимание на всичко това, защото е доказано, че то влияе върху кариерните решения и че хората, които се познават наистина добре, са много по-успешни.

За кого са предназначени?

Информацията, която кариерните тестове носят, е много разнообразна, но може да се обобщи с една дума – себепознание. Това всъщност е едно от трите най-важни условия за свързване с мечтаната професия (заедно с информираност и проактивност). Затова може да се каже, че кариерните тестове са най-полезни на младите хора, които все още са в началото професионалния си път. Разбира се, тестовете могат да се ползват от хора от всякакви възрасти, например ако имат нужда да променят посоката на кариерата си. Но истината е, че ако знаеш достатъчно за себе си и за света на работата още в училище, или дори в университета, е много по-вероятно да попаднеш на “правилната” за теб професия по-рано.

Има ли смисъл от кариерните тестове?

От кариерните тестове има смисъл, стига да са научно обосновани и валидирани. В този случай, те не само те карат да се замислиш по важните въпроси при избора на професия, но и ти позволяват да направиш обективно сравнение с “конкуренцията”, което няма как да стане по друг начин. 

Факторите, които оценяват кариерните тестове, са научно доказани като решаващи за избора на професия, както и дълготрайната удовлетвореност от нея. Те не винаги не са очевидни за младите хора в момента на кариерното решение, но колкото по-рано си наясно с тях, толкова по-големи шансове за успех ще имаш.

Добрият кариерен тест е като опростена версия на кариерното консултиране. Също като кариерния консултант, той всъщност няма да ти каже каква професия да избереш – това можеш да кажеш само ти. Но тестът ще улесни задачата ти, като ти покаже кой си и какво искаш. Това ще те зареди с по-голяма увереност и сигурност и ще ти помогне да вземеш информирано решение, което ще работи за теб в дългосрочен план.


NEXTSTEP предлага онлайн тестове за кариерно ориентиране на ученици, кандидат-студенти и хора над 18 години. Нашите въпросници са единствените кариерни тестове в България, които са научно-базирани, развити от психолози и адаптирани за страната. Независимо в кой етап от професионалното си развитие се намираш, те могат да ти помогнат да направиш следващата стъпка.

 

РАЗГЛЕДАЙ КАРИЕРНИТЕ ТЕСТОВЕ