Кога и как разбра, че ще учиш това?

В момента, когато завършвах средното си образование имах различни интереси и тъй като нямаше сфера, която да взима превес, прецених, че ще е добра идея да завърша Счетоводство, продължавайки по този начин семейния бизнес.

Кое в университета и специалността ти те изненада? Какво си си представяла по различен начин, преди да започнеш?

Бях изненаданя колко много и най-различни състуденти имам от всички краища на страната. Поради големия брой обучаващи се, много от преподавателите просто отбиват номера и за съжаление е по-скоро изключение да попаднеш на съвестен преподавател , който да върши съвестно и професионално работата си. Също така установих, че на голяма част от колегите ми им липсва каквато и да било мотивация.

Какво ти е най-трудно в момента?

Тъй като се намирам в последния етап на курса си, единствено ми остава да напиша и защитя дипломната си работа. Свързаните с това трудности са както комуникцията с научния ми ръководител, така и собствената ми мотивация да изследвам и развивам темата.

А кое най-много ти харесва?

Харесва ми това, че се запознах с много симпатични млади хора, с които имаме общи интереси. Също така съм доволна от придобитите знания като цяло и възможностите, които се откриват след завършване на образователна степен Бакалавър.

Какви са възможностите пред някого с твоето образование?

Възможностите в България за човек с моето образование стават все повече, имайки предвид, че все повече големи международни компании предпочитат да изнесат финансово-счетоводните си отдели в България и съответно се отварят много работни места в сектора. Единственото допълнително условие за човек с подобно образование е владеенето на чужди езици, стига да желае да се развива в подобна компания. Що се отнася до българските фирми, там винаги е имало търсене на счетоводни кадри.

Какви са плановете ти за бъдещето?

Тъй като реалността се разминава с първоначалните ми планове, в момента работя в голяма международна компания. Желанието ми е да придобия достатъчно опит в международна среда, след което да опитам да привлека собствени клиенти.

Какъв съвет би дала на ученическото си аз, ако можеше?

Помисли какво ще ти бъде интересно и остави на заден план мисълта дали образованието ти би имало реално приложение по-нататък. Така или иначе, университетът дава една добра основа, но с практиката се трупат най-много знания.


Чудиш се дали тази специалност е подходяща за теб? Разбери с помощта на кариерния тест Prospera 2.0!

 Това е единственият научно базиран кариерен тест за кандидат-студенти в България. Той ще ти даде цялата необходима информация, за да направиш най-добрия избор на специалност. Анализът на резултатите включва твоите кариерни интереси, силни страни, увереност, ценности, отношение към бъдещето, стратегии за вземане на решения, уменията ти за учене и интересите ти през свободното време.