Как се реши да станеш адвокат? Вероятно отдавна си знаела, че искаш да се занимаваш с това?

Точно така. Още в гимназията мечтаех да стана адвокат, но в същото време малко се колебаех между медицина и право. Като се замисля, още тогава обичах да споря с хората и да ги защитавам едновременно. Затова беше логично да се спра на право, макар че много исках и мечтаех да стана лекар. За мен важно бе да помагам на хората като цяло, независимо как. Затова се двоумих межди тези две професии, но в крайна сметка избрах правото и съм много доволна от избора си.

Кое те изненада в тази професия? Има ли неща, които си си представяла по различен начин преди да започнеш?

Много неща си представях различно. Разбира се, розовите очила паднаха с времето. Представях си различно отношенията с колегите ми и средата, в която попадам. Мислех, че няма да има конкуренция в лошия смисъл на думата, защото някои номера и тенденциозно поведение дават лош привкус у хората за адвокатите. Например понякога чувам, че адвокатите сме лъжци с дипломи. Нещо с което не мога да се съглася. Ала съзнавам, че е плод на някои тенденции в професията, за съжаление. Представях си може би различно и писането на документи, защото не винаги можеш да влагаш творческа мисъл, а понякога трябва да спазваш точна схема за изразяване.

Има ли три умения, които смяташ за най-важни за твоята работа?

Ако трябва да избера само три, това ще са упоритост, борбеност и твърдост да отстояваш своите собствени позиции или принципи.

Кое е най-интересното и най-досадното за теб в адвокатската професия?

Най-интересното нещо, с което се занимавам напоследък е обучението ми по Европейско и международно право в Германия. Предприех нова стъпка в живота и кариерата си и всеки ден се изправям пред нови интересни предизвикателства като например изнасяне на презентация на чужд език, което ми се случва за първи път.

Най-досадно нещо, не мисля, че е налице в момента, ала ако говорим за работа – най-досадно винаги ми е било да пиша ненужни според мен неща, които обаче клиента изисква да бъдат налице въпреки малките шансове за успех.

По какъв начин си представяш да се промени тази сфера през следващите 10 години?

В момента съм се отделила малко или много от професията си. Мисля обаче, че в следващите 10 години ще се промени нивото на предоставяните юридически услуги в България към по-високо. Мисля, че хората ще имат повече доверие в адвокатурата като организация и в адвоката като личност, борещ се за реално решаване на проблемите на обикновения човек.

Сещаш ли се за едно най-голямо предизвикателство, пред което си била изправена в професионален план?

Най-голямото предизвикателство бе преди около 2 години, когато бях на път да се откажа от адвокатската професия и от правото въобще. Останах без работа малко след вписването ми като адвокат в адвокатската колегия, без доходи, а в същото време имах задължения към адвокатската колегията и трябваше да плащам осигуровки. Най-трудното решение бе да продължа с правото, вместо да си намеря добре платена работа с чужд език в някоя фирма и да загърбя професията на юрист.

А случвало ли ти се е да вършиш работа, за която не си била напълно квалифицирана? Как се справи и какво ти помогна?

Да, вършила съм работа, за която не съм била квалифицирана. Случва се понякога един юрист  да трябва да проучи казус, тема или въпрос, с които никога досега не се е занимавал, защото правото е изключително обширно като сфера. Считам, че подходих професионално. Защото работата ми бе възложена от работодател. От една страна казах на работодателя си, че нямам нужната квалификация, ала от друга свърших исканата работа в срок. Мисля, че борбеността и упоритостта да не се отказвам ми помогнаха.

Какво четеш най-често? Откъде набираш информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета художествена литература – основно романи. В последно време чета учебници на немски и английски, както и романи на тези езици. За работата ми литературата винаги ме е вдъхновявала, не толкова с идеи за решаване на казуси, колкото с обогатяването на речника и езика, които са съществени за всеки юрист.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до твоя успех?

Бъди себе си. Вярвай в себе си. Бори се. Крачките май станаха три, ала първата е най-важна. 🙂


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.