Кога реши, че искаш да се занимаваш с психология? Винаги ли си го знаела?

В моя случай решението беше много лесно. Не съм се чудила и двоумила межди различни варианти – даже напротив. Разбрах, че искам да уча психология, когато бях в 9 клас и от тогава сякаш с всяка следваща година само потвърждавах избора си, вместо да търся други опции и варианти.

Всъщност, когато реших да уча психология бях толкова убедена в това, че пропуснах една година, чакайки да ме приемат. Всичките ми роднини, приятели и познати бяха в потрес, че не съм записала нищо. Аз обаче бях сигурна, че правя правилният избор, като изчаквам, за да мога да се занимавам с това, което наистина харесвам. В крайна сметка се оказах права, защото днес съм дипломиран психолог, а близките ми отдавна са забравили за тази пропусната година, която толкова ги притесняваше!

Има ли нещо, което те изненада в тази професия? Какво си представяше различно преди да започнеш работа в сферата на психологията?

Честно казано, очаквах хората да разбират ролята на психолога по-добре. Може би понеже аз самата се интересувам по темата и знам каква е целта на психологическите услуги, си мислех, че и останалите ще са наясно. Истината е, че все още ми е трудно да се боря с грешно вкоренени представи за работата на психолога. Голяма част от българите (не всички, разбира се) търсят психолог с идеята, че той ще може да ги „разгадае“ и да им „каже какво да правят“ още на първата среща. И съответно остават разочаровани, когато очакванията им не са оправдани.

Кои са най-важните умения за работата на психолога?

На първо място, всеки психолог трябва да се зареди със стабилна доза търпение. Това всъщност важи за всички, които работят активно с други хора. По същия начин, умението за изслушване е изключително важно. Специалистът трябва да е и много наблюдателен и аналитичен – не само да чува какво казват клиентите, но и да „чете между редовете“ и да разбира какво се крие зад думите им. Не на последно място, един психолог трябва да умее да пази конфиденциалност, или иначе казано, да не споделя информация за клиентите си с други хора.

Кои са най-положителните страни на тази работа? А има ли неща, които не харесваш?

Лично за мен всичко, свързано с психотерапевтичната работа с клиенти, е интересно, вдъхновяващо и провокиращо мотивация за работа. Анализирането на дори на пръв поглед „скучните“ клиенти, може да те накара да поискаш и да нямаш търпение да ги видиш отново, за да провериш хипотезите си.

Колкото до негативните страни… все още не мога да определя такива. Да, работата на психолога със сигурност е предизвикателна, но аз приемам тези предизвикателства като част от самата професия и с удоволствие търся решения за проблемите на клиентите си. 

Мислиш ли, че нещо ще се промени в тази сфера през следващите 10 години?

Най-много от всичко се надявам, че най-сетне психологът да бъде приет от законодателството като специалист, който носи отговорност, има дадена квалификация, практика и умения и е необходим и незаменим в кризисни ситуации.

Разбира се, иска ми се и широката публика да разбира и възприема ролята на тези специалисти по-добре. Положителната новина е, че според мен вървим точно в тази посока.

Коя е най-предизвикателната част от твоята работа?

Определено – да се боря с грешните представи на хората за моята специалност, професия и роля. За да се променят тези нагласи, е нужно всички, които работим в сферата на психологията, да положим заедно усилия да образоваме и информираме хората и да им покажем какво всъщност правим и как можем да сме им полезни.

Случвало ли ти се е да вършиш нещо, за което не си била напълно подготвена? Как подходи и кое твое качество ти помогна да се справиш със ситуацията?

Докато бях студентка участвах в проект по арт терапия и емоционално развитие на деца, лишени от родителска грижа. По това време все още нямах много опит с директната работа с деца и съответно не бях изградила осъзнатост за усещанията и емоции на другите като отделни от моите. Най-трудно ми беше, че преживявах всичко сякаш се случваше на мен, и това много ми тежеше. Не съм убедена, че тогава успях да се справя по най-добрия начин, но пък от друга страна, това беше много ценен опит за мен, който в момента използвам в работата си клиенти. 

Вероятно всеки, който се занимава с подобна професия, преминава през нещо такова – това е още едно от предизвикателствата, характерни за този тип работа с хора. Може да изглежда трудно и плашещо в началото, но времето и практиката те научават на всичко необходимо!

Какво четеш най-често? Откъде набираш информация и вдъхновение за работата си?

Въпреки че много харесвам книги на психологическа тематика, рядко ми остава много време да чета нещо странично извън работата си. Напоследък чета само специализирана литература – книги като „Стабилна основа“ – на Боуби или „Психоаналитична диагностика“ – на Нанси Макуилямс. Друга важна част от работата ми е да се интересувам и да следя проучванията и изследванията в сферата на детското развитие. Темата, по която най-често чета изследвания, е влиянието на родителите и средата върху поведението на децата.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до твоя успех?

Успехът е свързан с осъзнатост и целенасоченост към дадена крайна точка или поне идея за нея. Успехът е свързан и с гъвкавост, приемане на позитивите от неуспехите и бързи и адекватни реакции. Успехът е една идеализирана представа, която не винаги е толкова красива, колкото си я представяме.

Това, което бих те посъветвала, е да се информираш и да търсиш възможно най-много факти и личен опит за това, което те интересува. По този начин ще изградиш реалистична представа за избраната си професия, или поне ще очакваш нещо по-близо до действителността. Още по-добре е ако пък търсиш информацията си от разнообразни източници – познати, блогове, книги, подкасти, интервюта със специалисти като това… 🙂


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.