Кога и как разбра, че ще учиш това?

В гимназията участвах на състезания по физика и математика от 9ти клас. Там разбрах, че харесвам решаването на проблеми под напрежение и физичния поглед над света, а именно разбиването на сложни проблеми на съставящите ги първи принципи. Специалността в университета беше естествено продължение на интересите ми от гимназията.

Кое в университета и специалността ти те изненада? Какво си си представял по различен начин, преди да започнеш?

Наивно си представях, че в университета се учи едва ли не за удоволствие от собственото ти развитие и обогатяване, но изпитите играеха голяма роля и фокуса се изместваше върху това какво ще бъде на изпита.

Позитивно ме изненада колко много клубове има на всякакви теми, свързани с проекти като електрически коли на слънчеви батерии или пречиствателни системи за вода със сребърни частици. Освен, че могат да са много полезен опит за бъдещата ти кариера, там срещнах мотивирани хора и научиш много за работата в екип и решаването на проблеми от инстинския свят прилагайки част от теорията в лекциите. Истината е, че тя е само едно начало и базово ниво и трябва да проявиш инициатива отвъд лекциите, за да постигнеш нещо смислено.

Какво ти е най-трудно в момента?

Най-трудно е да намеря времето и свободата, която си имах като студент, след като завърших.

А кое най-много ти харесва?

Харесва ми, че в университета ми се предоставя възможността да общувам с професионалисти и да се уча от тях.

Какви са възможностите пред някого с твоето образование?

Естествените науки и физиката ме научиха да мисля по начин, който е полезен за решаването на всякакви проблеми. Възможностите пред теб са само в границите, които сам си поставиш.

Какви са плановете ти за бъдещето?

Да комбинирам опита си в 3D printing с AI и deep learning.

Какъв съвет би дал на ученическото си аз, ако можеше?

Гледай повече TED talks!


Чудиш се дали тази специалност е подходяща за теб? Разбери с помощта на кариерния тест Prospera 2.0!

 Това е единственият научно базиран кариерен тест за кандидат-студенти в България. Той ще ти даде цялата необходима информация, за да направиш най-добрия избор на специалност. Анализът на резултатите включва твоите кариерни интереси, силни страни, увереност, ценности, отношение към бъдещето, стратегии за вземане на решения, уменията ти за учене и интересите ти през свободното време.