Можете ли да разкажете как стигнахте до тази професия – случайно ли беше, или нарочно?

По-скоро беше случайно. Поради различни причини не продължих напред след строително-инженерното ми образование и се захванах с ИТ сферата, тъй като това беше една от страстите ми от малък – обожавах да бърникам по компютъра и да играя игри с часове.

Коя част от работата си представяхте различно, преди да се занимавате с това?

Представях си, че ИТ специалистите и хората, които разбират от компютри, са някакви гении, които са се родили едва ли не научени, могат всичко, и знанията им винаги идват на 100% от главата им… Оказа се съвсем не така. 🙂

Кои са трите най-важни умения за вашата работа?
  • Способност да поемаш отговорност и да спазваш срокове.
  • Multitasking и интерес към новите технологии.
  • Желание/търпение за разрешаване на проблеми, независимо от естеството и трудността им.
Ще споделите ли най-интересното и най-досадното за Вас нещо, с което се занимавате напоследък?

Най-интересното: разучавам Framework на програмния език Python за разработване на Уеб страници и приложения; правя първи опити с един софтуер за администриране и конфигуриране на стотици сървъри едновременно.

Най-досадното: не мога да кажа точно, но със сигурност е ужасно досадно постоянно всякакъв софтуер да не работи и да се изисква намеса (което се случва всекидневно в този тип работа!)

Какво мислите, че ще се промени в тази сфера в следващите 10 години?

Все повече човешки труд ще бъде автоматизиран. Това важи за абсолютно всички сфери на работа и ИТ не прави изключение! От една страна ще има по-малко място за човешки грешки, от друга ще има по-голяма борба за работни места.

Кое е най-голямото предизвикателство (или най-трудното решение), което сте срещали, свързано с работата?

Да deploy-на софтуер на клъстер от машини, които само след няколко дни конфигурация, вече обслужваха хиляди потребители наведнъж.

Вършили ли сте някога работа, за която не сте били 100% квалифициран/а? Как подходихте, и кое Ваше качество Ви помогна, за да се справите?

От както съм започнал не се чувствам квалифициран :D. Тази сфера е толкова необятна, че в определен момент можеш да имаш само към 10-15% процента знания по дадена тема, и ако случайно си мислиш, че няма какво да научиш, веднага от някъде ти се доказва противното.

Това което помага е умението да потискаме егото и да сме спокойни, че никога няма напълно да знаем всичко в един толкова бързо еволюиращ бизнес и винаги има какво да научим. Умението за работа с Google е едно от най-важните качества според мен.

Какво четете най-често? Откъде набирате информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета техническа литература. Така оставам информиран за всичко което ме интересува. Няма значение дали ще са безплатни или купени книги от нета, или някакви курсове и материали, клипове относно дадена тематика – един човек в ИТ сферата винаги трябва да е в крак с новите технологии и промените които настъпват в индустрията.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до Вашия успех?

Ако искате да се развиете като ИТ специалист трябва да положите стабилна основа. Главните направления в тази сфера са Sys Admin (Системен Администратор) / Quality Analyst QA (Тестър) / Developer (Програмист/Разработчик). Хубаво е да се прочете за отделните позиции, за да се има идея на къде да се тръгне в развитието.

Независимо към какво се насочите, основни познания биха били:
– как работи и как е устроен един компютър?
– какви различни типове технологии съществуват и кои най-много се ползват?
– какво са програмни езици и за какво/как се използват?
– четене / писане на код (препоръчвам Python като първи програмен език, защото е най-близък до английския като синтаксис и логика)
– операционни системи, бази данни, мрежова свързаност, облачни технологии (или на английски operating systems, databases, computer networking, cloud services)

Успех!