Разкажи ни как стигна до тази професия – случайно ли беше, или нарочно?

По-скоро беше случайно. Поради различни причини не продължих напред след строително-инженерното ми образование и се захванах с ИТ сферата, тъй като това беше една от страстите ми от малък – обожавах да бърникам по компютъра и да играя игри с часове.

Коя част от работата си представяше различно, преди да се занимаваш с това?

Представях си, че ИТ специалистите и хората, които разбират от компютри, са някакви гении, които са се родили едва ли не научени, могат всичко, и знанията им винаги идват на 100% от главата им… Оказа се съвсем не така. 🙂

Кои според теб са трите най-важни умения за твоята работа?

  • Способност да поемаш отговорност и да спазваш срокове.
  • Multitasking и интерес към новите технологии.
  • Желание/търпение за разрешаване на проблеми, независимо от естеството и трудността им.

Ако трябваше да избереш едно най-интересно и едно най-досадно нещо, с което се занимаваш в работата си, какво би казал?

Най-интересното: разучавам Framework на програмния език Python за разработване на Уеб страници и приложения; също така правя първи опити с един софтуер за администриране и конфигуриране на стотици сървъри едновременно.

Най-досадното: не мога да кажа точно, но със сигурност е ужасно досадно постоянно всякакъв софтуер да не работи и да се изисква намеса (което се случва всекидневно в този тип работа!)

Какви промени очакваш да видим в ИТ сферата през следващите 10 години?

Все повече човешки труд ще бъде автоматизиран. Това важи за абсолютно всички сфери на работа и ИТ не прави изключение! От една страна ще има по-малко място за човешки грешки, от друга ще има по-голяма борба за работни места.

Кое е най-трудното нещо, което ти се е налагало да правиш в работата си?

Да deploy-на софтуер на клъстер от машини, които само след няколко дни конфигурация, вече обслужваха хиляди потребители наведнъж.

Вършил ли си някога работа, за която не си бил 100% квалифициран? Как подходи и кое твое качество ти помогна да се справиш?

От както съм започнал не се чувствам квалифициран :D. Тази сфера е толкова необятна, че в определен момент можеш да имаш само към 10-15% процента знания по дадена тема, и ако случайно си мислиш, че няма какво да научиш, веднага от някъде ти се доказва противното.

Това което помага е умението да потискаме егото и да сме спокойни, че никога няма напълно да знаем всичко в един толкова бързо еволюиращ бизнес и винаги има какво да научим. Умението за работа с Google е едно от най-важните качества според мен.

Какво четеш най-често? Откъде набираш информация и вдъхновение за работата си?

Най-често чета техническа литература. Така оставам информиран за всичко което ме интересува. Няма значение дали ще са безплатни или купени книги от нета, или някакви курсове и материали, клипове относно дадена тематика – един човек в ИТ сферата винаги трябва да е в крак с новите технологии и промените които настъпват в индустрията.

Каква е първата крачка, която мога да направя, за да съм по-близо до твоя успех?

Ако искате да се развиете като ИТ специалист трябва да положите стабилна основа. Главните направления в тази сфера са Sys Admin (Системен Администратор) / Quality Analyst QA (Тестър) / Developer (Програмист/Разработчик). Хубаво е да се прочете за отделните позиции, за да се има идея на къде да се тръгне в развитието.

Независимо към какво се насочите, основни познания биха били:

  •  Как работи и как е устроен един компютър?
  • Какви различни типове технологии съществуват и кои най-много се ползват?
  • Какво са програмни езици и за какво/как се използват?
  • Четене и писане на код (препоръчвам Python като първи програмен език, защото е най-близък до английския като синтаксис и логика)
  • Операционни системи, бази данни, мрежова свързаност, облачни технологии (или на английски operating systems, databases, computer networking, cloud services)

Желая ви успех!


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.