Личностно развитиеУченици

5 съвета за презентации и говорене пред публика

05/09/2019 By

Обичаш ли да изнасяш презентации в училище? Ако от тази мисъл по-скоро те побиват тръпки, спокойно, не си сам! Всъщност говоренето пред хора е най-често срещаният страх на човечеството. Точно така – по-разпространен е от страха от паяци, змии, болести и дори от този от смъртта. Е, има хора, които обожават да са под светлините на прожекторите и говоренето пред публика просто им идва отвътре. Но за останалите от нас… все пак има техники, които можем да използваме, за да оцелеем! Но преди това…

Защо е важно да можеш да говориш пред хора?

Презентациите пред класа са само началото. Почти всеки студент ще ти каже, че университетите много държат на презентациите и устните изпити. А дори и след това – какво ще правиш, ако например те поканят за кум на сватба и трябва да изнасяш реч? А ако спечелиш награда? Да не говорим, че представянето на идеи пред хора, често непознати, е част от много различни професии… Така че независимо какви чувства извиква у теб идеята да говориш пред хора, това е едно супер полезно преносимо умение, което ще ти е полезно във всеки етап от живота ти, и затова е най-добре да започнеш да го развиваш още отсега. Ето и нашите 5 препоръки за говорене пред публика:

1. Говори бавно и дишай дълбоко

Презентирането в повечето случаи е стресова ситуация и въпреки че няма реална физическа опасност, тялото ти не знае това. За него заплахата си е заплаха и то се държи точно така, както би се държало в истински опасен момент – преминава в режим на готовност за действие. Мускулите ти се стягат, дишането става плитко, пулсът се учестява, може би дланите ти се изпотяват, устата ти пресъхва. Но ти можеш да повлияеш на тялото си и да го успокоиш.

Най-издайническите сигнали за притеснение, които публиката вижда, са „препускането“ през изреченията и стегнатото дишане. Затова те съветваме да започнеш от тях. Отпусни мускулите на корема си – това ще ти помогне да дишаш по-дълбоко и спокойно. Следващата стъпка е съзнателно да забавиш вдишванията и издишванията. Така ще „подскажеш“ на тялото си, че няма нищо страшно и ще му помогнеш да се отпусне, а оттам и говорът ти ще стане по-спокоен и уверен. И все пак, от време на време се проверявай дали не говориш твърде бързо!

2. Гледай публиката в очите

Друг начин да се успокоиш, и в същото време да задържиш вниманието на публиката, е да поддържаш зрителен контакт. Насочвай погледа си към различни хора в продължение на 4-5 секунди и си представяй, че обясняваш нещо лично на този човек. Това ще ти помогне да се концентрираш и да говориш по-гладко. Освен това, ще държи публиката много по-ангажирана, защото ще се чувстват свързани с теб.

3. Недей да четеш от слайдовете

Каквато и да е ситуацията, не е добра идея да разчиташ на записките си, а още повече на слайдовете. Публиката сама вижда написаното там, затова ти трябва да им дадеш нещо повече и по-различно. Разбираме, че не е лесно да помниш всичко и определено не те съветваме да си научиш презентацията наизуст. Това ще звучи още по-нелепо и шансовете да блокираш при забравянето на една-единствена дума са доста по-големи. Защо не пробваш това – обобщи информацията на всеки слайд в 3 основни идеи, които искаш да предадеш на публиката. Опиши всяка идея с по 1 или 2 думи и си ги запиши на листче, от което да си подсказваш, ако се налага.

4. Ъъъм… говори… аа… свързано

Може би ще си кажеш, че това е очевидно. Но все пак искаме да обърнем внимание на тази точка, защото когато не се замисляме, почти всички „ъм“-каме несъзнателно, а това никак не прави добро впечатление. Правим го, защото като презентатори често се „плашим“ от тишината и за нищо на света не искаме да има и секунда, в която не говорим. Но всъщност е точно обратното – паузите са твой приятел! Ако си пуснеш лекция на TED Talks или каквато и да е друга реч, ще забележиш, че добрите оратори често и целенасочено правят паузи. Това помага на презентатора да наблегне на дадена точка, а на публиката – да я осмисли. Упражнявай се съзнателно да заместваш междуметията с кратки паузи.

5. Разказвай истории и задавай въпроси

Независимо на каква тема говориш, най-привлекателното за всяка публика са реалните (или още по-добре, лични) истории. Защо? Много просто – историите позволяват на хората да се свържат с темата и я разберат от първо лице. Опитай се да включиш интересна лична случка в презентацията си и гледай със сигурност да е свързана с темата и да ти помага да предадеш идеята си. Друг хитър трик са въпросите. Но внимавай – вместо да засипваш публиката с въпроси и да ги „караш насила“ да участват, подбери 2 или 3 въпроса, релевантни към техния личен опит, които ще ги провокират. Изпитана техника да задържиш вниманието на зрителите си е да започнеш презентацията с въпрос, който е така зададен, че отговорът почти със сигурност ще е „да“!

А сега даваме думата на теб!

Това беше кратко въведение в темата за говорене пред публика. Има още много какво да се каже, но като за начало, това са най-простичките и същевременно важни неща, с които можеш да започнеш да се упражняваш още отсега. И помни – никой не очаква да се справиш перфектно! Не се раждаме научени, а увереността идва с опита. Затова те съветваме дори да не обичаш да презентираш, да не пропускаш възможност да го правиш – точно това ще те направи наистина добър! След време ще имаш собствени трикове, които си открил, че работят за теб и ще споделяш с другите.


Имаш нужда от малко вдъхновение? Гледай презентациите от кариерната конференция Future Makers 2020, по време на която 9 успешни млади българи разказаха своите истории и споделиха как са стигнали до нестандартните си професии.

 

ВИЖ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ