Случайно ли попадна в тази сфера, или винаги си искала да се занимаваш с това?

По-скоро беше случайно: търсех заетост в съответния град, имах няколко оферти (коренно различни). За тази позиция бях препоръчана от непозната (така и не се запознахме), с която делим обща бивша колежка. Реших, че искам ново предизвикателство и да си докажа, че с каквото се захвана, го мога.

Какво очакваше да е различно в работата ти, преди да започнеш?

Хммм… Говоренето на чуждия език. Очаквах да ми трябва по-богат речник. В началото си беше трудно – как е „кръстата отвертка“ не са ти казвали в гимназията. С времето се свиква и се усеща утъпкано.

Можеш ли да определиш три най-важни умения за твоята професия?

Според мен най-важни са познанията по съответния чужд език (в моя случай това е френският), както и силно препоръчителен английски. Други ключови умения са способността за бързо учене и адаптиране и, не на последно място, търпението (в случая си е умение, а не само качество).

Кое ти е най-интересно в твоята работа, и какво ти е по-скоро досадно?

Най-интересното е като схванеш още едно парченце от пъзела на администрацията и процедурите се избистрят и все по-малко задаваш въпроси, ставаш независим и придобиваш самочувствие. Най-досадното… регистрация на един и същи случай отново и отново. И двете се случват постоянно.

Мислиш ли, че тази сфера ще се промени в следващите 10 години?

Да, според мен е много вероятно човеците да бъдат заменени с машини, което си е в реда на нещата.

Кое е най-голямото предизвикателство, което срещаш по отношение на работата си?

Определено понякога ми се струва предизвикателно да не нарушавам личните си убеждения за начин на работа и едновременно с това резултатите ми да са в указаната норма. Ученето в движение е като нищо друго.

Случва ли се да правиш нещо, за което не си подготвена? Как се справяш?

Да, разбира се – всеки ден ти се пада въпрос, чийто отговор не знаеш – наясно си само откъде да започнеш. Моят подход е да отказвам да се обявя за предала се – май му се вика инат. 🙂

Какво четеш най-често, за да се информираш за работата си?

В моята компания си имаме нещо като собствен Google, който е препълнен с подробности за всякакви открити и потенциални технически предизвикателства.

Какво да направя, за да имам успешна и щастлива кариера в бъдеще?

На първо място потърси и съответно намери пазар, който ще ти е интересен дори и след като навлезеш в ежедневието на работата!


Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.