Избор на професияКариераСтуденти

Избор на професия стъпка по стъпка

Избор на професия стъпка по стъпка

 

Изборът на професия е важно решение с дългосрочни последствия. Може би затова често носи колебания и (надяваме се умерена доза) стрес при младите хора. Но добрата новина е, че самото решение е само едно парче от пъзела. Изборът на професия е част от кариерно развитие на всеки от нас – дълъг процес, който започва с детските ни интереси и продължава с хобитата ни по време на училище, страничните ни занимания в университета и всичките ни работи. Заедно с интересите, личността, ценностите и уменията ни влияят на кариерното развитие и определят нашите избори.

С други думи, решението за избор на професия никога не започва от нулата. Всеки от нас вече разполага с опит и информация, които могат да му помогнат. Проблемът е, че когато си задаваме въпроса “Какво искам да работя?” за първи път, не винаги знаем откъде да започнем и как да подходим. В тази статия ще ти покажем четирите необходими стъпки, за да избереш професията, която наистина ти подхожда.


 1. Научи повече за себе си

Най-подценяваната, но и най-важна стъпка. Много хора я пропускат, защото смятат, че вече знаят какво им е интересно и това им стига. Но интересите се променят с времето. И определено не са достатъчни. Работата трябва не само да ти е интересна, а и да ти дава това, което е важно за теб (например да помагаш на другите, да можеш да ръководиш, или да си свободен/на и независим/а). Освен това е важно да работиш в среда и по начин, който пасва на личността ти (предсказуема или разнообразна работа, в офис или с постоянно движение).

Професията ти трябва да е съобразена и с твоите силни страни и развити умения, вярвания, навици и мотивация. Само като знаеш всички тези неща, имаш силата да направиш осъзнат избор, който да е правилен за теб не само на пръв поглед, а и в дългосрочен план. 

⇒ Разбери повече за кариерните ни тестове за избор на специалност. 

 

НАПРАВИ КАРИЕРЕН ТЕСТ


 2. Направи си списък с потенциални професии

Вече имаш необходимата информация за себе си. Сега е време за “мозъчна атака” (brainstorming). Целта е да намериш възможно най-много професии, които да отговарят на възможно най-много от твоите изводи от себеизследването. Тук не се стараеш веднага да стигнеш до перфектния избор, а по-скоро се опитваш да генерираш нови и различни идеи.

Още по-добре ще е, ако си вземеш и другарче (или няколко) за помощ. Не забравяй да ги инструктираш какво точно търсите, като споделиш “условията” си от първата стъпка. Силно препоръчваме да запишеш идеите и да си дадеш поне няколко дни, в които се връщаш към списъка в различни моменти, за да видиш дали има нужда да се добави или махне нещо. Ако броя на професиите все още е двуцифрено число, избери 5-10 “финалисти”.

⇒ Разгледай официалния списък на длъжностите в България, за да събереш идеи.

3. Събери достоверна информация

Дойде и моментът за проучване – вторият ключов момент. Вече казахме, че най-честата причина за лутане между различни работи и професии е липсата на знания за себе си. Номер 2 пък са нереалистичните очаквания. Затова след като вече имаш списък с подбрани професии, твоята задача е да научиш повече за тях и да разбереш какво всъщност представляват в реалността и дали представите ти са правилни.

Няма да те учим как се търси в Гугъл, но не можем да се сдържим да ти покажем два сайта, откъдето можеш да получиш супер ценна информация, стига да се оправяш с английския. И двата вида информация – обективна (фактите) и субективна (мненията), са супер важни, затова ти препоръчваме да се поровиш и на двете места:

  • Prospects – в този английски сайт ще намериш подробно описание на стотици професии, които можеш да търсиш по азбучен ред или по сектор.
  • Youthcentral – може да е чак от Австралия, но ще ти даде информация от първо лице в интервюта с реални хора, които се занимават с дадената професия. 

Дотук добре. Но за да получиш наистина релевантна информация, ще е още по-добре да говориш с хора, които работят в избраните ти професии в България. Най-добрият вариант е да проведеш информационни интервюта с тях. Ако ти звучи плашещо, не е. Става въпрос за най-обикновен разговор, в който задаваш въпроси за това, което те интересува в професията, а другият човек споделя личен опит. Можеш дори да използваш въпросите от интервютата във втория сайт. 

⇒ Виж интервютата ни със студенти и работещи в различни професии.

 4. Подготви си план за действие с цели и срокове

В този момент би трябвало да си доста добре запознат/а както със себе си, така и с първите няколко варианта в класацията на личните ти топ професии. Вероятно дори си решил/а кое е твоето нещо. Но това не означава, че работата е свършена. Може би знаеш коя е мечтаната ти работа, но знанията и уменията са безсмислени, ако не са подкрепени от действия. Затова следва ключовият въпрос „Как да стигна дотам?“, чийто отговор ще се превърне в твоя личен кариерен план.

Първата стъпка е ясна – университета. Набележи няколкото специалности, които са максимално свързани и ще са ти най-полезни. След това помисли за всички неща, които можеш да направиш извън университета, освен него, за да стигнеш до мечтаната работа. Това може да са онлайн курсове, платени или неплатени стажове, доброволчески опит, лични проекти… какво ли не. Всичко това ще ти даде предимство пред останалите и ще ти помог⇒не не само да се ориентираш, но и да набереш практически опит отрано.

Затова те съветваме да се спреш на поне едно нещо, свързано с бъдещата ти професия, което можеш да правиш в свободното си време. Формулирай го като SMART цел –  конкретна, измерима, постижима и реалистична цел с времево ограничение. Например: „В рамките следващата година искам да изкарам най-малко 3-месечен журналистически стаж в онлайн медия, където да правя проучвания и да пиша статии.“ Помисли и за по-дългосрочните си цели, свързани с твоята кариера – как си представяш първата си работа? А къде искаш да си след 6, 7 или 10 години? Колкото по-рано се замислиш за това и го формулираш като цели, толкова по-верояно е да се случи! Силата е в теб – давай смело напред, стъпка по стъпка.


Каква ще е твоята следваща стъпка?

⇒ Прочети 20-те ни въпроса за избор на професия и свали безплатен шаблон за попълване.
⇒ Разбери повече за кариерните ни тестове за избор на специалност. 

 

ПОПЪЛНИ КАРИЕРЕН ТЕСТ