Това интервю е малко по-различно. Марика е не просто студент, а вече е завършила магистратура и е действащ предприемач, който успешно развива собствен бизнес. Въпреки това, я поканихме я да отговори на въпросите за студенти, защото определено има огромен интерес към тази специалност, а тя има много какво да сподели за преживяването си учейки предприемачество.

Кога и как разбра, че ще учиш това?

Бакалавърската ми степен беше по туризъм, след което дълго време не знаех дали искам да уча магистратура и каква да бъде тя… Работих около 3 години в един start-up, в който бях първия служител и от работата си там много ми хареса процеса по развиване на една компания. В същото време още от малка винаги съм харесвала Скандинавия и специално Швеция, страшен фен съм на книгите на Астрид Линдгрен и винаги съм искала да посетя тази страна, дори и да живея там за известно време, защото ми изглеждаше като някаква приказка. Така се роди идеята да уча магистратура по предприемачество в Швеция и се оказа, че въобще не съм сбъркала, шведите са много добри в тази сфера и определено има какво да се научи в тази сфера от тях.

Кое в университета и специалността ти те изненада? Какво си си представяла по различен начин, преди да започнеш?

Аз учих в Uppsala University, който е университет на много високо ниво и идвайки от малък приложен университет в Холандия, очаквах обучението да ме затрудни, но всъщност всичко ми се отдаваше. Явно когато харесваш това, което правиш и ти е интересно, то върви с лекота J Друго нещо, което ме изненада беше колко организаторите и преподавателите в програмата се бяха постарали да ни доближат максимално до бизнеса, а не само да четем и учим разни теории. Имахме много възможности за запознанство с различни компании, посещения при тях, възможност за доброволчество в различни събития – например конференция за IT стартъпи или събитие, посветено на design thinking (който не знае – това е стратегия за разрешаване на проблеми, използвана в много стартъпи и компании) и много други. Този тип изживявания могат да ти помогнат да разбереш какво харесваш, какво искаш да работиш и как искаш да се развиваш, да направиш ценни и важни контакти, които даже може да ти помогнат да си намериш работа в бъдещето.

Какво ти е най-трудно в момента?

Много хора подценяват обучението по предприемачество, казвайки, че на един истински преприемач не се нуждае от обучение. Определено има неща, които са много полезни в една такава степен, които ми отвориха очите за много неща и си казах “ох, да, това определено е така”. Това е много практическа сфера, в която всичко става с метода проба и грешка – имаш някаква идея и я пробваш, ако не стане – анализираш и променяш и така докато не стане. Определено не е лесно и не е за всеки, да си предприемач в момента е момента е много модерно, но малко хора наистина знаят какъв стрес е това занимание и че това наистина не е за хора с навици за работа “от 9 до 5” и изисква много воля, сила, самомотивация.

А кое най-много ти харесва?

Харесва ми, че всеки ден е изпълнен със смисъл, защото работиш върху неща, които са ти интересни и важни. Харесва ми идеята, че всичко може да бъде достигнато, стига да имаш достатъчно мотивация, да работиш достатъчно усърдно и да използваш правилната стратегия. В университета най-много ми хареса, че получихме най-добрата доза от комбинацията между практика и теория.

Какви са възможностите пред някого с твоето образование?

Има много различни варианти за развитие. Собственият бизнес е само една от тях, може да се занимаваш с консултиране, да работиш в стартъп с бизнес развитие, да работиш в корпоративното предприемачество. Много multinational компании в днешно време осъзнаха тежеста на това служителите им да работят върху идеи, в които вярват и затова все повече от тях си имат собствени отдели, където един служител може да отиде и да развие идеята си и тя да остане за компанията, вместо да напусне и да си направи собствен бизнес. Много от моите състуденти, особенно шведите, успяха да си уредят интервюта още по време на обучението и получиха позиции в много добри компании. Други, както мен, в момента имат собствена фирма или работят в семейния си бизнес. Завършвайки такава степен, ти ставаш много добър generalist в бизнес науките и разбираш от всичко по-малко, което е нещо, което много компании търсят.

Какви са плановете ти за бъдещето?

В момента разработвам собствена компания от около половин година, която се казва Study Buddy и се занимава с консултиране на студенти, които искат да учат безплатно или бюджетно в чужбина. Плановете в бъдещето ми са да я развия максимално, както и да продължа да усъвършенствам себе си, защото винаги има нещо повече, към което може да се стремиш. Бих искала и чрез социални проекти да допринасям повече за обществото и средата в България, за да може повече млади хора да се връщат от чужбина и да се развиват тук.

Какъв съвет би дала на ученическото си аз, ако можеше?

Да пробва и да опитва повече нови неща, да пътува максимално много, да не се страхува да бъде себе си и да преследва мечтите и идеите, които има. Да се обгражда с повече хора, които те вдъхновяват и настройват на позитивна вълна и да пренебрегва негативизма и критиката. Да е по-постоянен и упорит, да не очаква бързи резултати и да знае, че всичко се случва точно когато трябва да се случи. 🙂


Чудиш се дали тази специалност е подходяща за теб? Разбери с помощта на кариерния тест Prospera 2.0!

 Това е единственият научно базиран кариерен тест за кандидат-студенти в България. Той ще ти даде цялата необходима информация, за да направиш най-добрия избор на специалност. Анализът на резултатите включва твоите кариерни интереси, силни страни, увереност, ценности, отношение към бъдещето, стратегии за вземане на решения, уменията ти за учене и интересите ти през свободното време.