Избор на професияКариераСтуденти

20 въпроса за избор на професия

Вече ти разказахме какви са основните стъпки при избор на професия. Този път искаме да ти дадем нещо още по-конкретно – списък с 20 въпроса за избор на професия. Ако се колебаеш накъде да поемеш или пък искаш да разбереш дали си направил/а правилния избор, тези въпроси могат да са ключови за твоето решение.

За да са ти максимално полезни, отдели време да помислиш по всеки един от тях и напиши отговорите. Добра идея е и да обсъдиш отговорите с 1-2 човека, които те познават добре. Те могат да допълнят неща, които невинаги са очевидни за теб самия/самата. Но най-добре го направи чак след като намериш своите отговори. Все пак идеята е ти сам/а да определиш от какво имаш нужда, а не да се влияеш от мненията на другите.


 1.  С какво се отличавам от другите – кое е най-силното ми качество или най-добре развитото ми умение?

  Със сигурност има нещо, в което си по-добър/ра от повечето хора. Какво е то? Може би си супер организиран/а? Или пък умееш да общуваш с всякакви хора? Номер едно си в класа по математика?

 2.  Какво харесват другите в мен? По какви теми търсят съвети или помощ от мен?

  Някои неща се виждат по-добре отстрани и понякога не осъзнаваме силните си страни, които другите виждат в нас. Какво биха казали близките ти за теб? Помисли за възможно най-различни хора или направо ги попитай! Още по-добре, ако те познават в различен контекст – в училище, вкъщи, в свободното ти време…

 3.  Какъв тип работа би допаднал на личността ми?

  Важно е работата да приляга на характера ти. Помисли за твоя – например обичаш ли да се справяш с нови проблеми и предизвикателства всеки ден, или предпочиташ да си експерт в това, което правиш, и да учиш другите?

 4.  В кои ситуации се чувствам най-комфортно и уверено?

  Някои хора обожават да са център на вниманието, докато други предпотитат по-скоро да останат незабелязани. Кога си в свои води и кои са твоите условия за увереност и комфорт?

 5.  В какво ми се иска да съм номер едно?

  Стремежите и мечтите невинаги се припокриват със знанията и уменията, но определено казват много за теб като човек. Дори и да не можеш нещо сега, фактът, че искаш да си добър/ра в него, показва, че може би един ден работата ти ще е свързана точно с това!

 6.  Кой е човекът, на когото най-много искам да приличам и защо?

  На кого се възхищаваш? Какви качества притежава този човек? Каква е конкретната причина да искаш да си като него или нея?

 7.  Ако можех да избера едно нещо, което да променя в света, какво би било то?

  Може би искаш да можеш да пътуваш свободно и почти безплатно по целия свят? Или пък да не ти се налага да си чистиш стаята? Каквато и да е тя, намери идеята, която истински те привлича.

 8.  Кой от 6-те основни типа интереси ми допада най-много?

  Кои професионални дейности те привличат най-много – реалистичните, изследователските, артистичните, социалните, предприемаческите или конвенционалните?

 9.  Какво означава работата за мен? Какво ще ми носи тя?

  Тя със сигурност представлява някаква възможност за теб, но възможност за какво точно: да създадеш нещо значимо, което ще промени света; да забогатееш, за да правиш каквото си искаш; да развиеш себе си и да научиш нови неща; да изпълниш мечтата си или да се отдадеш на страстта си, или пък нещо тотално различно?

 10.  Кога се чувствам най-голямо вдъхновение и продуктивност? Какво ме мотивира?

  Всеки от нас се мотивира по различен начин и затова е важно да си наясно какво действа най-добре при теб. Това ще ти подскаже за типа работа, който ще ти допадне най-много и ще те прави наистина щастлив/а и мотивирана!

 11.  Има ли нещо, което ми пречи, притеснява ме или ме спира? Какви  са „бариерите“ пред мен?

  Чак когато разбереш (или си признаеш) кои са твоите „бариери“, ще можеш да намериш начин да се справиш с тях. Това може да са някои твои навици; задължения, които имаш; или други хора и обстоятелства.

 12.  Какво искам задължително да има в бъдещата ми работа?

  Това е въпрос за ценностите ти. Какво е най-важно за теб в работата? Гъвкаво работно време, добро заплащане, възможности за растеж, творчество и лидерство са някои от най-често срещаните лични ценности. А какви са твоите?

 13.  Какво със сигурност искам да избегна?

  Ето и обратната страна на въпроса. Какво определено не искаш да има в работата ти? Забързана и стресираща среда? Работа с данни и документация? Постоянно движение или пък седене в офис по цял ден?

 14.  Колко комуникация с хора искам да има в работата ми?

  Липсата на общуване с другите е мъчителна за някои от нас, докато други се изтощават от твърде много говорене. Къде е златната среда лично за теб?

 15.  Каква работа предпочитам – предвидима или разнообразна?

  Промените и новите предизвикателства стресират ли те, или по-скоро те нахъсват и мотивират? Приятно ли ти е да правиш едно и също, или това те отегчава до болка? Какво е твоето перфектно съотношение между предвидимост и разнообразие?

 16.  Как си представям работното си място?

  На пръв поглед може да изглежда маловажно, но пространството и атмосферата, в които работим, оказват голямо влияние върху състоянието и мотивацията ни. Според теб, каква среда ще ти е най-приятна?

 17.  Как би изглеждал един идеален ден на работа?

  Представи си, че вече имаш мечтаната работа. Как протича денят ти – как изглежда работното ти място, с кого се виждаш, с какво се занимаваш? Помисли за всичко – колкото повече детайли, толкова по-добре!

 18.  Познавам ли хора, чиито професии звучат интересни?

  Такива хора са супер ценен източник на информация и обикновено с радост ще споделят подробности за работата си. Помисли кои от познатите ти (или познатите на познатите ти) имат интересно звучащи професии, а после подготви по няколко въпроса и се свържи с тях за отговорите.

 19.  Как мога да науча повече за професиите, от които се интересувам?

  Освен стандарното търсене в интернет, за някои сфери съществуват специализирани сайтове и форуми, откъдето можеш да получиш информация. Също така, това е още един въпрос, който можеш да зададеш на хората с  интересни професии.

 20.  Какво мога да направя още сега, за да събера опит за дадена професия и да реша дали е за мен?

  Изборът на професия е дълъг процес и не става от днес за утре. Но нали знаеш, и най-дългото пътуване започва с една-единствена крачка. Затова  определи коя е първата малка стъпка, която можеш да направиш още сега към бъдещата си професия?


Сигурно си забелязал/а, не сме включили нищо за интересите и хобитата ти. Все пак, ако имаше много много силно изразени професионални интереси, вероятно нямаше да четеш това, нали? Но честно – напълно окей е да не си сигурен/на каква е страстта ти. Дори се съмняваме, че има такова нещо като „перфектна професия“ за всеки от нас. Важното е да намериш това, което ще ти подхожда, ще ти е достатъчно интересно, че да те мотивира и ще си по-добър/ра в него, в сравнение с повечето хора. А ако искаш да се сравниш с останалите на твоята възраст, кариерните тестове са най-добрият начин да го направиш.

И така, имаш доста материал за размишления. Това не трябва да те плаши, а напротив. Най-добре започни от въпросите, чиито отговори вече са ти ясни и си дай малко време да помислиш по останалите. Вече имаш всичко нужно, така че запретвай ръкави!

Свали безплатна PDF версия за попълване


Каква ще е твоята следваща стъпка?

⇒ Разбери как работят кариерните тестове в статията ни „Какво са кариерните тестове и има ли смисъл от тях?“.
⇒ Разгледай нашите тестове за кандидат-студенти.