Избор на професияКариера

20 въпроса за избор на професия

18/11/2019 By

Вече ти разказахме какви са основните стъпки при избор на професия. Този път искаме да ти дадем нещо още по-конкретно – списък с 20 въпроса за избор на професия. Ако се колебаеш накъде да поемеш или пък искаш да разбереш дали си направил правилния избор, тези въпроси могат да са ключови за твоето решение. Целта им е да ти помогнат да намериш „нещото“, което ще ти даде възможност да бъдеш наистина успешен в това, което правиш и същевременно да се чувстваш щастлив и мотивиран да продължаваш да се развиваш.

За да са ти максимално полезни въпросите, отдели време да помислиш по всеки един от тях и напиши отговорите. Добра идея е и да обсъдиш идеите си с 1-2 човека, които те познават добре. Те могат да допълнят неща, които невинаги са очевидни за теб самия. Но най-добре се допитай до близките си чак след като намериш своите отговори. Все пак идеята на въпросите е ти сам да определиш от какво имаш нужда, а не да се влияеш от мненията на другите.


 1. С какво се отличавам от другите – кое е най-силното ми качество или най-добре развитото ми умение?

  Със сигурност има нещо, в което си по-добър от повечето хора. Какво е то? Може би си супер организиран? Или пък умееш да общуваш с всякакви хора? Номер едно си в класа по математика?

 2. Какво харесват другите в мен? По какви теми търсят съвети или помощ от мен?

  Някои неща се виждат по-добре отстрани и понякога не осъзнаваме силните си страни, които другите виждат в нас. Какво биха казали близките ти за теб? Помисли за възможно най-различни хора или направо ги попитай! Още по-добре, ако те познават в различен контекст – в училище, вкъщи, в свободното ти време…

 3. Какъв тип работа би допаднал на личността ми?

  Важно е работата да приляга на характера ти. Помисли за твоя – например обичаш ли да се справяш с нови проблеми и предизвикателства всеки ден, или предпочиташ да си експерт в това, което правиш, и да учиш другите?

 4. В кои ситуации се чувствам най-комфортно и уверено?

  Някои хора обожават да са център на вниманието, докато други предпочитат по-скоро да останат незабелязани. Кога си в свои води и кои са твоите условия за увереност и комфорт?

 5. В какво ми се иска да съм номер едно?

  Стремежите и мечтите невинаги се припокриват със знанията и уменията, но определено казват много за теб като човек. Дори и да не можеш нещо сега, фактът, че искаш да си добър в него, показва, че може би един ден работата ти ще е свързана точно с това!

 6. Кой е човекът, на когото най-много искам да приличам и защо?

  На кого се възхищаваш? Какви качества притежава този човек? Каква е конкретната причина да искаш да си като него или нея?

 7. Ако можех да избера едно нещо, което да променя в света, какво би било то?

  Може би искаш да пътуваш свободно (и по възможност безплатно) по целия свят? Или пък да не ти се налага да си чистиш стаята? Намери идеята, която истински те привлича и помисли как тя би могла да бъде част от кариерния ти план.

 8. Кой от шестте основни типа интереси ми допада най-много?

  Кои професионални дейности те привличат най-много – реалистичните, изследователските, артистичните, социалните, предприемаческите или конвенционалните? Можеш да разбереш с точност с помощта на теста за оценка на кариерни интереси Career Profiler. Той включва 48 въпроса и попълването му отнема само 10 минути. Всичко се случва бързо и лесно, изцяло онлайн. От резултатите ще разбереш кои са най-подходящите за теб типове професии, както и какви работни задължения биха ти „паснали“ според интересите ти. Има и бонус (даже два!): списък с 20 примерни професии и видео ресурси за различните типове интереси.

 9. Какво означава работата за мен? Какво ще ми носи тя?

  Работата със сигурност представлява някаква възможност за теб, но възможност за какво точно: да създадеш нещо значимо, което ще промени света; да забогатееш, за да правиш каквото си искаш; да развиеш себе си и да научиш нови неща; да изпълниш мечтата си или да се отдадеш на страстта си, или пък нещо тотално различно?

 10. Кога чувствам най-голямо вдъхновение и продуктивност? Какво ме мотивира?

  Всеки от нас се мотивира по различен начин и затова е важно да си наясно какво действа най-добре при теб. Това ще ти подскаже за типа работа, който ще ти допадне най-много и ще те прави наистина щастлив и мотивиран!

 11. Има ли нещо, което ми пречи, притеснява ме или ме спира? Какви  са „бариерите“ пред мен?

  Чак когато разбереш (или си признаеш) кои са твоите „бариери“, ще можеш да намериш начин да се справиш с тях. Това може да са някои твои навици; задължения, които имаш; или други хора и обстоятелства.

 12. Какво искам задължително да има в бъдещата ми работа?

  Това е въпрос за ценностите ти. Какво е най-важно за теб в работата? Гъвкаво работно време, добро заплащане, възможности за растеж, творчество и лидерство са някои от най-често срещаните лични ценности. А какви са твоите?

 13. Какво със сигурност искам да избегна?

  Ето и обратната страна на въпроса. Какво определено не искаш да има в работата ти? Забързана и стресираща среда? Работа с данни и документация? Постоянно движение или пък седене в офис по цял ден?

 14. Колко активна комуникация с хора искам да има в работата ми?

  Липсата на общуване с другите е мъчителна за някои от нас, докато други се изтощават от твърде много говорене. Къде е златната среда лично за теб?

 15. Каква работа предпочитам – предвидима или разнообразна?

  Промените и новите предизвикателства стресират ли те, или по-скоро те нахъсват и мотивират? Приятно ли ти е да правиш едно и също, или това те отегчава до болка? Какво е твоето перфектно съотношение между предвидимост и разнообразие?

 16. Как си представям работното си място?

  На пръв поглед може да изглежда маловажно, но пространството и атмосферата, в които работим, оказват голямо влияние върху състоянието и мотивацията ни. Според теб, каква среда ще ти е най-приятна?

 17. Как би изглеждал твоят идеален работен ден?

  Представи си, че вече имаш мечтаната работа. Как протича денят ти – как изглежда работното ти място, с кого се виждаш, с какво се занимаваш? Помисли за всичко – колкото повече детайли, толкова по-добре!

 18. Познавам ли хора, чиито професии звучат интересни?

  Такива хора са супер ценен източник на информация и ще ти бъде много ценно да научиш от лично от тях подробности, свързани с работата им. Помисли кои от познатите ти (или познатите на познатите ти) имат интересно звучащи професии, а после подготви по няколко въпроса и се свържи с тях за отговорите.

 19. Как мога да науча повече за професиите, от които се интересувам?

  Освен стандартното търсене в интернет, за някои сфери съществуват специализирани сайтове и форуми, откъдето можеш да получиш информация. Също така, това е още един въпрос, който можеш да зададеш на хората с интересни професии. И една идея от нас: разрови се в блога ни, където сме отделили място за цяла поредица с интервюта на специалисти от различни сфери.

 20. Какво мога да направя още сега, за да събера опит за дадена професия и да реша дали е за мен?

  Изборът на професия е дълъг процес и не става от днес за утре. Но нали знаеш, и най-дългото пътуване започва с една-единствена крачка. Затова  определи коя е първата малка стъпка, която можеш да направиш още сега към бъдещата си професия?


И така, имаш доста материал за размишления. Това не трябва да те плаши, а напротив. Най-добре започни от въпросите, чиито отговори вече са ти ясни и си дай малко време да помислиш по останалите. Вече имаш всичко нужно, така че запретвай ръкави! Ако пък имаш нужда от допълнителна подкрепа, за да откриеш качествата и уменията, които ти дават предимство и шанс да бъдеш по-добър в дадена област от повечето хора, ние сме насреща:

 

Запази си час за кариерна консултация или попълни научно валидиран кариерен тест, за да получиш обективна оценка на основните черти на личността ти. Разгледай Prospera 2.0 – теста ни за избор на специалност, ако ти предстои да кандидатстваш в университет. Ако пък си над 18, виж теста Career Profiler, който оценява кариерни интереси. 

 

ВИЖ КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ