Кариера

Най-често задаваните въпроси към кариерен консултант

13/03/2019 By

Въртят ли ти се въпроси за кариерното ориентиране, които не знаеш на кого да зададеш? Не си единствен! Всъщност в разговорите ни с клиентите често излизат едни и същи въпроси. Затова решихме да съберем шестте най-често задавани въпроса около избора на професия в тази статия. Виж как отговори нашият кариерен консултант:

 

1. Мечтата ми е да съм актьор (или спортист, или друга силно конкурентна професия). Заслужава ли си да рискувам?

Да превърнеш страстта си в кариера е мечта на всеки. Честно казано, ще се наложи да поемеш някои рискове, но това по никакъв начин не трябва да те спира. Най-важната съставка за успеха тук е реалистичната преценка на потенциала и шансовете ти – така рискът ще е премерен. Защо не започнеш с тези няколко въпроса – трудни са, но и това, което си си наумил е трудно, така че сме сигурни, че не могат да те изплашат. 🙂

  • Достатъчно ли си добър в това, което правиш, за да успееш?
  • Готов ли си известно време да се трудиш здраво срещу малко заплащане и признание?
  • Състезател ли си по природа? Защото това със сигурност ще ти е необходимо!
  • Как се справяш с провалите? Вероятно ще претърпиш много, преди да пробиеш…
  • Имаш ли план как ще се издържаш междувременно? Например с почасова работа в заведение.

 

2. Харесах си професия, която изглежда подходяща за мен, но в момента не е перспективна. Трябва ли да се откажа?

Търсенето и предлагането на работа е много динамичен процес. То зависи от много неща и постоянно се променя. Това, че сега избраната ти професия не е много разпространена, определено не означава, че винаги ще е така. Затова най-добре не си прави прибързани изводи! Като за начало, можеш да проучиш защо в момента не се търсят хора в тази сфера. Това ще ти подскаже дали ще става само по-зле, или пък нещата могат да се обърнат в твоя полза. Ако причината е свързана с тенденции в икономиката, например, това няма да е завинаги. Може и професията ти все още да не е съвсем навлязла у нас, но все пак да има светло бъдеще. Но ако става въпрос за технологични промени, май е по-добре да се насочиш нанякъде другаде…

 

3. Всички казват, че ИТ/медицината/предприемачеството е най-перспективно в момента. Да се насоча ли натам?

Наистина ли мислиш, че е добра идея да си избереш професия само защото е перспективна? Да, добре е да се вземе предвид, когато обмисляш дали определена професия е правилна за теб. Обаче не забравяй, че колкото и перспектива, бъдеще, пари да има в една професия, ще ти е доста трудно да се мотивираш и да станеш наистина добър, ако тя не те влече. Така че избирай умно. На първо място определи ценностите и интересите си. Само така списъците с най-перспективните професии наистина ще ти бъдат полезни.

 

4. Семейството и приятелите ми не одобряват избора ми. Какво да правя?

Попитай се защо се притесняваш какво мислят другите, ако ти си доволен. Стига да се наслаждаваш на работата си и да получаваш от нея това, което ти е нужно, всичко е наред. Не е нужно да правиш нищо против волята си – все пак това си е твоят живот. Заслужава си обаче да разбереш защо хората около теб не са съгласни с избора ти. Изслушай ги внимателно и обсъди с тях гледната си точка и причините ти да искаш точно това. Възможно е една от двете страни да пропуска нещо. Ако всички сте отворени към конструктивен диалог (вместо спорове и нападения) може и да се срещнете някъде в средата!

 

5. Как да си намеря стаж, ако нямам никакъв опит?

Не само много често задаван, а и доста добър въпрос! Всъщност кариерното развитие включва всички дейности, с които се занимаваш, дори и да не се водят работа. Помисли за нещата (хобита, спортове) които вече правиш – какво си научил от тях досега? А пробвал ли си доброволчество? Всъщност много работодатели са готови да наемат кандидати и без опит, но с обещаващ потенциал. Ако демонстрираш мотивация, проактивност и добре развити меки умения, ще им дадеш увереност, че лесно ще овладееш техническата страна на работата.

 

6. Ами ако специалността, която си избера, не ми хареса? Кога е твърде късно да променя решението си?

Много хора работят нещо съвсем различно от това, което са завършили. Има и доста, които започват с една професия и по-късно решават да се преквалифицират. Можеш да смениш посоката в която и да е точка от кариерния си път. Днес ученето продължава през целия живот, а информацията и възможностите са навсякъде, дори и след университета. Това трябва да ти дава спокойствие и увереност, че изборът, който ти предстои не е фатален и не е завинаги. От друга страна, ако се ориентираш от рано ще спестиш огромно количество време и усилия. Затова обмисли внимателно решението си, погледни го от всички страни и в никакъв случай не се хвърляй на първата възможност.


Е, отговорихме ли на част от въпросите ти? Със сигурност има и други неща, които се питаш, ако ти предстои избор на специалност и професия. Потърси отговорите им в нашия каталог с безплатни кариерни ресурси, където сме събрали над 100 полезни видеа, статии, инфографики и интервюта. И помни, че кариерният ни консултант е винаги насреща, ако имаш нужда от допълнителна подкрепа!

 

ЗАЯВИ КАРИЕРНА КОНСУЛТАЦИЯ