Кариера

Всичко, което трябва да знаеш за кариерното консултиране

10/04/2019 By

Обмисляш да си запазиш час за кариерна консултация, но не си сигурен дали ще ти е от полза? Тази статия ще ти помогне  да разбереш! Ще ти покажем какво можеш да очакваш и как да се подготвиш за първата си кариерна консултация. Ако все пак решиш, че кариерното консултиране не е най-подходящото нещо за теб в момента, ще ти предложим няколко други варианта, които също могат да ти помогнат.

За кого е кариерното консултиране

Знаеш ли, че изборът на професия е една малка част от кариерното развитие? То започва още в детството и продължава през целия ти живот. Влияе се от много и най-различни неща – например средата, семейството, ценностите, уменията и личността ти. Работата на кариерните консултанти е да те подкрепят във всеки един момент на преход или промяна, свързана с кариерното развитие.

Те могат да ти помогнат да вземеш голямо решение, но и да придобиеш уменията да планираш и навигираш кариерното си развитие сам. Често подкрепят и със съвсем конкретни неща около търсенето на работа или подготовката на документи например. Офисът на кариерния консултант е правилното място за теб, ако ти се въртят мисли като тези:

 • Ще кандидатствам в университет, а не съм сигурен/на каква специалност да запиша.
 • Искам да разбера какво е призванието ми и коя професия наистина ще ме удовлетворява.
 • Трябва ми помощ с мотивационното писмо и/или втобиографията.
 • Не знам къде да намеря информация за различните специалности и професии.
 • Търся първата си работа и нямам идея откъде да започна.
 • Харесах си специалност, но не знам дали ще се справя.
 • Чудя се дали ще съм добър/добра в тази професия…

 

Как протичат кариерните консултации

Кариерните консултации са много гъвкави – всъщност всичко зависи от теб. При първия ти контакт с консултанта (обикновено телефонен разговор), заедно ще определите какво искаш да „си вземеш“ от кариерните консултации и как можете да го постигнете. Консултантът определено няма да ти каже какво да направиш или кой е най-подходящият избор за теб – това можеш да решиш само ти. Но нещата, с които може да ти помогне консултантът, включват:

 • да изясниш и подредиш мислите и желанията си;
 • да идентифицираш силните и слабите си страни;
 • да определиш какво е важно за теб и какво искаш от работата си;
 • да разбереш кои фактори влияят на кариерните ти решения;
 • да намериш сигурни източници на информация;
 • да набележиш следващите стъпки и да съставиш план за постигане на целите си;
 • да развиеш умения за търсене и кандидатстване за работа;
 • да вземеш информирано и осъзнато решение.

Например, ако целта ти е да избереш професия, консултантът може в първата сесия да ти даде няколко „задачки“, с които да опознаеш себе си и уменията си по-добре. За „домашно“, може да ти подскаже къде да намериш информация за професиите, които обмисляш. На втората среща може заедно да обсъдите предимствата и недостатъците на всяка една от алтернативите ти и да ги съпоставите с личността и предпочитанията ти. Накрая може заедно да съставите план с конкретни цели и действия, които да те отведат до избраната професия.

 

Как можеш да се подготвиш

Ако ще запомниш само едно нещо от тази статия, нека е това – не ти трябва специална подготовка, за да отидеш на кариерен консултант. Това не е изпит или интервю за работа и не се очаква да знаеш точно какво искаш. Окей е да си объркан и това не трябва да те спира да се свържеш с консултанта. Той ще знае какви въпроси да ти зададе, за да те измъкне от объркването – все пак това е голяма част от работата му! 🙂 И все пак има някои неща, които можеш да направиш предварително, за да улесниш целия процес.

Като за начало, помисли какво точно искаш да постигнеш с кариерното консултиране. Представи си какъв би бил идеалният резултат от срещите за теб. Ако си наясно от самото начало, ще можете веднага да започнете да работите в тази посока. Също така, помисли за опита и уменията си – дори да не си работил преди, кои твои хобита и занимания са те научили на нещо? Не на последно място, подходи към срещите с отворен ум и реалистични очаквания. Бъди готов да поработиш (добре де, помислиш) здраво и да бъдеш напълно искрен и със себе си, и с консултанта. Ето така кариерните консултации със сигурност ще ти бъдат полезни!

 

Какви други варианти имаш

Ако все още не се чувстваш готов да пробваш кариерно консултиране, има и други варианти. Защо не опиташ с кариерен тест за самооценка? Можеш да научиш много за себе си, стига да отделиш 30-40 от времето си и да отговориш честно на всички въпроси. Ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите ти, който да ти помогне да вземеш решение за своята кариера.

Може би смяташ, че вече се познаваш, но искаш да научиш повече за света на работата? Ако е така, разгледай нашия каталог с безплатни ресурси за кариерно развитие. Там сме събрали над 100 полезни материали, включително уебинари, интервюта със студенти и професионалисти, презентации от младежи с интересни професии, блог статии и инфографики.  Каквото и да избереш, щом си тук, за да се информираш, значи вероятно вече си на път към правилното си решение. Желаем ти успех!


Вече знаеш какво да очакваш от срещата с кариерен консултант. А сега остава само да направиш следващата стъпка, като заявиш консултация от бутона по-долу. Ако пък все още не си готов за консултация „на живо“, винаги можеш да зададеш въпросите си на кариерния консултант на NEXTSTEP онлайн – просто ни пиши във Facebook или на info@nextstep.bg.

 

ЗАЯВИ КАРИЕРНА КОНСУЛТАЦИЯ