Кариера

Всичко, което трябва да знаеш за кариерното консултиране

кариерно консултиране

Е, няма как да не се похвалим – NEXTSTEP вече предлага и кариерно консултиране! Научи повече и заяви безплатен първоначален разговор с консултант ето тук. Ако пък не си сигурен/на дали срещата с кариерен консултант е за теб, тази статия ще ти помогне  да си отговориш на този въпрос. Ще ти покажем какво можеш да очакваш и как да се подготвиш за първата си кариерна консултация. Може и да решиш, че кариерното консултиране все пак не е твоето нещо – тогава ще ти предложим няколко алтернативи, които също могат да ти помогнат.

За кого е кариерното консултиране

Вярваш или не, кариерното развитие започва още в детството и продължава през целия ти живот. То се влияе от много и най-различни неща – например средата, семейството, ценностите, уменията и личността ти. Най-общо казано, кариерните консултанти могат да те подкрепят във всеки един момент на преход или промяна, свързана с кариерното развитие.

Те могат да ти помогнат да вземеш голямо решение, но и да придобиеш уменията да планираш и навигираш кариерното си развитие сам/а. Често подкрепят и със съвсем конкретни неща около търсенето на работа или подготовката на документи например. Офисът на кариерния консултант е правилното място за теб, ако ти се въртят мисли като тези:

 • Ще кандидатствам в университет, а не съм сигурен/на каква специалност да запиша.
 • Искам да разбера какво е призванието ми и коя професия наистина ще ме удовлетворява.
 • Трябва ми помощ с мотивационното писмо и/или втобиографията.
 • Не знам къде да намеря информация за различните специалности и професии.
 • Търся първата си работа и нямам идея откъде да започна.
 • Харесах си специалност, но не знам дали ще се справя.
 • Чудя се дали ще съм добър/добра в тази професия…

Какво да очакваш от срещите

Сесиите по кариерно консултиране са много гъвкави – всъщност всичко зависи от теб. При първия ти контакт с консултанта (обикновено телефонен разговор), заедно ще определите какво искаш да „си вземеш“ от кариерните консултации и как можете да го постигнете. Консултантът определено няма да ти каже какво да направиш или кой е най-подходящият избор за теб – това можеш да решиш само ти. Но нещата, с които може да ти помогне консултантът, включват:

 • да изясниш и подредиш мислите и желанията си;
 • да идентифицираш силните и слабите си страни;
 • да определиш какво е важно за теб и какво искаш от работата си;
 • да разбереш кои фактори влияят на кариерните ти решения;
 • да намериш сигурни източници на информация;
 • да набележиш следващите стъпки и да съставиш план за постигане на целите си;
 • да развиеш умения за търсене и кандидатстване за работа;
 • да вземеш информирано и осъзнато решение.

Например, ако целта ти е да избереш професия, консултантът може в първата сесия да ти даде няколко „задачки“, с които да опознаеш себе си и уменията си по-добре. За „домашно“, може да ти подскаже къде да намериш информация за професиите, които обмисляш. На втората среща може заедно да обсъдите предимствата и недостатъците на всяка една от алтернативите ти и да ги съпоставите с личността и предпочитанията ти. Накрая може заедно да съставите план с конкретни цели и действия, които да те отведат до избраната професия.

Как можеш да се подготвиш

Ако ще запомниш само едно нещо от тази статия, нека е това – не ти трябва специална подготовка, за да отидеш на кариерен консултант. Това не е изпит или интервю за работа и не се очаква да знаеш точно какво искаш. Окей е да си объркан/а и това не трябва да те спира да се свържеш с консултанта. Той ще знае какви въпроси да ти зададе, за да те измъкне от объркването – все пак това е голяма част от работата му! 🙂 И все пак има някои неща, които можеш да направиш предварително, за да улесниш целия процес.

Като за начало, помисли какво точно искаш да постигнеш с кариерното консултиране. Представи си какъв би бил идеалният резултат от срещите за теб. Ако си наясно от самото начало, ще можете веднага да започнете да работите в тази посока. Също така, помисли за опита и уменията си – дори да не си работил/а преди, кои твои хобита и занимания са те научили на нещо? Не на последно място, подходи към срещите с отворен ум и реалистични очаквания. Бъди готов/а да поработиш (добре де, помислиш) здраво и да бъдеш напълно искрен/а и със себе си, и с консултанта. Ето така ще извлечеш максимума!

Другите ти опции

Ако все още не си убеден/а, или пък не се чувстваш готов/а да пробваш кариерно консултиране, има и други варианти. Защо не опиташ с кариерен тест за самооценка? Можеш да научиш много за себе си, стига да отделиш един час от времето си и да отговориш честно на всички въпроси. Ще получиш подробен доклад-анализ на резултатите ти, който да ти помогне за голямото решение.

Или може би смяташ, че вече се познаваш, но искаш да научиш повече за света на работата. Тогава можеш да разгледаш  онлайн каталог с информация за различните професии. Много скоро на сайта ни ще има и интервюта със студенти и работещи в най-различни сфери. Дръж ни под око, за да видиш какво ще ти кажат те! И накрая, ако имаш конкретни въпроси, винаги е добра идея да се свържеш директно с хората, които вече са „на терена“ да ги поразпиташ.

Каквото и да избереш, това че си тук, за да се информираш, означава, че вероятно вече си на път към правилното  си решение. И не забравяй – дори и да не искаш кариерно консултиране, ако имаш въпрос винаги можеш да се свържеш с кариерен консултант от NEXTSTEP и да получиш отговор безплатно. Просто ни пиши във Facebook, или анонимно на този линк.

Пожелаваме и успех!