Избор на професияКандидат-студенти

Как НЕ се избира професия?

12/11/2018 By

Изборът на професия е трудно решение. Получаваш различни съвети, проучваш в интернет и пак остават съмненията коя е най-подходящата професия за теб. Тук сме събрали няколко често срещани твърдения, които обаче са напълно грешни.

Високо заплащане = подходяща професия.

Въпреки че заплащането е важно, то не е единственият критерий, по който да избереш бъдещата си професия. Важно е тя да ти харесва и да ти носи удовлетворение.

Изборът на професия е за цял живот.

Вероятно е било истина, но преди няколко века. Светът се променя бързо, променят се и професиите. Променяме се и ние като хора. Това, че сега мислиш, че подходящата професия за теб е една, не означава, че не може да промениш решението си. Съвременните хора променят професията си, независимо от възрастта си. И в това няма нищо лошо. Може през целия си живот да смениш десетки различни професии или цял живот да работиш едно и също – важното е да правиш това, което ти харесва.

Не знаеш нищо за една професия, докато не започнеш да я работиш.

Може би отчасти е вярно. Но сега има огромно количество от информация, буквално на един клик разстояние – можеш да четеш, да гледаш видео клипове, да се свържеш с хора с тази професия. Не се ограничавай – събери цялата информация, която ти е необходима, за да направиш избор.

Кариерният консултант или тестът за кариерно ориентиране ще определи коя е най-подходящата професия за теб.

Тестът за кариерно ориентиране ще ти даде ценна информация за теб. Кариерният консултант може да те насочи, да ти даде някои полезни съвети, но изборът на професия е ТВОЕ решение. Ти си единственият човек, който знае какво е най-доброто за теб. Така че събери цялата информация, която ти е нужна, и повярвай в собствените си способности да направиш правилен избор.

Не можеш да превърнеш хобито си в професия.

Въпреки че има милиони примери за хора, които са превърнали хобито си в професия, все още можеш да чуеш този мит. Изборът на хоби много прилича на избора на професия. Но независимо дали това е нещо, което искаш да превърнеш в своя професия или пък искаш да се занимаваш с него само в свободното си време, проучи възможностите и вземи самостоятелно решение.

Трябва да избереш професия като се довериш на класация на професиите.

Публикуват се множество класации на най-популярни професии, най-перспективни професии и т.н. Те се създават по различни критерии. Но никоя от класациите не отразява твоите интереси. Това, че е една професия е определена за най-перспективна, не означава, че ще бъде подходяща за теб. А и всичко се променя прекалено бързо – едни професии изчезват, появяват се нови и т.н.

Една професия е подходяща, защото брат ти работи това.

Това, че брат ти, сестра ти, братовчед ти или дъщерята на най-добрия приятел на втория братовчед на майка ти е избрал определена професия, не означава, че тя е подходяща за теб. Опознай интересите си, открий силните си страни, събери достатъчно информация за интересните за теб професии – само така ще откриеш подходящата за теб.

Готов ли си за първата стъпка към избора на професия? Започни с теста за кариерни интереси Career Profiler!

Този тест ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.