Кандидат-студенти

5 стъпки при избора на университет

28/11/2018 By

Предстои ти да кандидатстваш в университет и още не си решил накъде ще се насочиш? Ако тепърва започваш процеса на ориентиране и не си сигурен как да избереш най-подходящия за теб университет и специалност, тази статия ще ти помогне. В нея ще научиш кои са основните стъпки, които трябва да предприемеш, за да направиш най-добрия избор за висшето си образование.

Стъпка 1: Разгледай интересите и качествата си

Първото и най-важно условие за успешен избор е да познаваш себе си достатъчно добре. За да си сигурен, че ще се спреш на специалност, която е подходяща за теб, трябва да си наясно със собствените си предпочитания, но и с личността си. Разбери какви са силните ти страни, какви са интересите ти, какво е важно за теб и какво – не. Така ще опознаеш по-добре себе си и ще знаеш какви очаквания имаш спрямо висшето си образование и бъдещата си работа. Само така можеш да си сигурен, че решението ти ще е информирано и специалността, към която ще се насочиш, наистина ти подхожда.

Как?

Най-лесният и обективен начин да опознаеш себе си е като попълниш личностен тест за кариерно ориентиране. NEXTSTEP предлага единствените научно валидирани и адаптирани за България тестове за кандидат-студенти. Можеш да попълниш пълен профил и да получиш подробна информация за цялата си личност, или да избереш отделни въпросници, оценяващи конкретни твои качества, като например увереност или умения за вземане на решения.

ВИЖ КАРИЕРНИТЕ ТЕСТОВЕ

 

Стъпка 2: Набележи подходящи професии и специалности

След като вече знаеш повече за това кой си, какво искаш и какво можеш, направи възможно най-подробен списък с професии, които смяташ, че са подходящи за теб. След това помисли кои специалности биха ти позволили да се реализираш в професиите от списъка ти. Постави поне една специалност срещу всяка от изброените професии. Прегледай списъка отново и прецени дали всички професии и специалности в него са съвместими с твоите личностни качества. Например, отговарят ли на интересите ти, могат ли да задоволят ценностите ти и развиват ли твоите силни страни?

Как?
 • Разгледай официалния списък на длъжностите в България, за да събереш идеи. Виж го тук.
 • Проучи официалните сайтове на различните университети и виж какви специалности предлагат.
 • Посети образователно изложение, за да се срещнеш с представители на университетите.
 • Сравни специалностите в 52 български университета с помощта на Рейтинговата система на висшите училища.

 

Стъпка 3: Направи по-кратък списък

Сега е време да съкратиш списъка си, като оставиш само най-релевантните специалности. Прегледай внимателно всички варианти, включени списъка и премахни тези, които смяташ, че е по-малко вероятно да избереш. Постарай се финалният ти списък да включва не по-малко от 3, но и не повече от 5 специалности, които да проучиш подробно в следващата стъпка от процеса. По този начин ще се фокусираш върху събиране на информация за тези опции, които си най-склонен да избереш, вместо да си губиш времето, като навлизаш в детайли за всички потенциални възможности.

Как?
 • Научи повече за предметите, които се изучават във всяка специалност.
 • Разбери какви са кариерните възможности след завършване на дадената специалност.
 • Остави специалностите, с които мислиш, че ще ти е приятно да се занимаваш в дългосрочен план.
 • Премахни тези, които ти се струват интересни, но не са много приложими, или пък нямаш необходимите знания и умения, за да си успешен в тях.

 

Стъпка 4: Потърси още информация

На този етап списъкът с желаните ти специалности би трябвало да е доста кратък и конкретен. Следва подробно проучване на твоите потенциални специалности. Събери допълнителна информация за тях, като например какви са условията за прием във всяка от тях, каква подготовка ще ти е необходима, за да кандидатстваш със съответната специалност и кои са най-големите трудности, които студентите в тази сфера срещат. Тук е добре е да потърсиш както обективна информация и факти, така и мнения на хора, които са изучавали или в момента изучат дадената специалност. Така представата ти ще е максимално точна и близка до реалността и ще намалиш вероятността от неприятни изненади.

Как?
 • Използвай социалните мрежи, за да зададеш въпроси в групи на завършили или учещи студенти.
 • Потърси мнения от познати, които учат в избраните ти специалности.
 • Посети университета в „Дни на отворените врати“, ако има такива.
 • Разгледай интервюта на студенти, които споделят личен опит от различни специалности. Разгледай нашите тук.
 • Посъветвай се с кариерен консултант, особено ако ще кандидатстваш в чужбина. Виж повече за консултациите.

 

Стъпка 5: Избери твоя университет и специалност

Вече би трябвало да имаш цялата необходима информация, за да избереш правилната специалност. Ако мислиш, че е така, време е да вземеш своето решение. Най-подходящата специалност и професия е тази, която най-точно пасва на твоите интереси, ценности и на цялата ти личност, и която ще ти даде възможност да развиеш потенциала си. Би трябвало вече да се досещаш коя е тя, нали?

Как?
 • Прегледай отново всичко, което си научил от предните 4 стъпки.
 • Избери тази специалност, която отговаря на най-голям брой от твоите критерии.
 • Помни, че няма как да си 100% сигурен в избора си, докато не започнеш да учиш.
 • Не забравяй, че в това решение няма нищо фатално и в краен случай винаги можеш да смениш специалността по-нататък, ако се налага.

 

Вземи пакет Кръстопът за кандидат-студенти и получи цялостна подкрепа при избора на специалност

 Ще попълниш кариерен тест за кандидат-студенти, който ще ти даде подробна информация за цялата ти личност. След това ще направиш 3 онлайн срещи с кариерен консултант, в които ще обсъдите резултатите от теста и ще проучите вариантите за специалности и университети. Накрая ще получиш своя персонализиран кариерен план.