Личностно развитие

Кога новата година наистина носи нов късмет

14/01/2019 By

Около коледните и новогодишни празници настъпва не само хаос по магазините и оживление около трапезите, но и раздвижване вътре в хората. Привлечени от идеята за ново начало, правим равносметки за изминалата година списъци с обещания и планове за новата. Но дали всичко е толкова просто като „нова година, нов късмет“, или все пак има и нещо повече?

Близо две трети от хората си поставят лични цели в началото на всяка година – така наречените new year’s resolutions. Най-популярните обещания несъмнено остават тези, свързани със здравето и начина ни на живот. Но в ерата на ученето през целия живот, все повече от нас си поставят цели, свързани с професионалното развитие.

Оказва че обаче, че четири от пет обещания се провалят още преди края на февруари – тоест мотивацията за промяна не е достатъчна. Това бяха лошите новини. Добрите са, че проблемът е по-скоро в начина, по който са формулирани целите, отколкото в самите нас.

Една от основните пречки пред постигането на целите ни е мащабът им. Поглеждайки назад, забелязваме най-вече какво ни е липсвало и си представяме какво още искаме да имаме или да бъдем занапред. Така целите отразяват желанията ни, но невинаги имат връзка с реалната ни ситуация и могат да се окажат твърде големи и трудно постижими. Затова дори и да имаме желание за промяна, бързо губим мотивация, когато дойде време да действаме.

За да имаме по-голям шанс за успех, можем да започнем от това, което вече сме постигнали и това, с което разполагаме. По този начин си поставяме по-реалистични, изпълними цели, които надграждат сегашното ни положение стъпка по стъпка. Също така успяваме да оползотворим наличните си ресурси по-ефективно и шансът да се откажем е много по-малък.

Ето защо при избора на цели всичко трябва да започва от нас, тук и сега, а не от идеалната, мечтана реалност. С други думи, най-важното условие за „нов късмет“ през новата година е себепознанието. Когато сме наясно с личните си качества, умения и възможности, лесно виждаме какво и как имаме да доразвиваме у себе си. Освен това сме нясно и с ресурсите, които вече имаме и които могат да ни помогнат да стигнем дотам. Не на последно място, реалистичната себеоценка ни помага да добием увереност в себе си. А това е страхотен мотиватор за преследване на цели!

Ние знаем каква голяма част от живота ти е твоята кариера. Мисията ни е да ти помогнем да откриеш и развиеш потенциала си. 

Научи повече за кариерното консултиране.