Кандидат-студенти

Скъпо ли е образованието в чужбина? Погледът на един опитен студент и образователен консултант.

10/07/2019 By
Скъпо ли е образованието в чужбина?

Въпреки че все повече български студенти се запътват към чужди университети (около 8000 през 2018 година по последни данни от МОН), продължава да битува мнението, че образование навън може да си позволят ексклузивно и само заможни семейства.

Българските студенти са една от най-големите международни групи в редица чужди университети в Холандия, Германия и Австрия, как тогава се получава, че сме най-бедната страна в ЕС, но може да си позволим децата ни да учат в чужбина?

Отговорът съвсем не е толкова сложен – просто това, че даден университет е в чужбина съвсем не означава, че родителите ти трябва да са Рокфелер, за да учиш в него. Как иначе ще си обясниш всичките тези български студенти в чужбина, които не само не намаляват, но и се множат?

Има редица страни, където образованието е безплатно или пък плащаш много ниски такси. Например, висшето образование е абсолютно безплатно за българи в скандинавските страни – Норвегия, Швеция, Дания, Финландия. Да, но стандартът там е много висок ще си кажеш ти. Да, но и стандартът в България в последните години се увеличи драстично, даже смело може да се каже, че някои стоки в България са по-скъпи от средната цена за ЕС.

Нека да направим равносметка – при безплатно образование в Скандинавия, таксите за студентските стаи са около 300-400 евро, а за храна на средно консумиращ и не особено лаком студент са му необходими около 200 евро. Придвижването в тези страни е възможно с колело без да се налага да трепериш за живота си, значи трябва само една инвестиция за колело втора ръка –  от 50 до 100 евро, а от там нататък за транспорт имаш 0 евро. За учебници не е необходимо да се харчиш също, защото всичко необходимо го има в университетската библиотека, а университети също си имат онлайн портали, в които преподавателите качват сканирани материали, по които е необходимо да учиш. Стават около 600 евро на месец, около 10 месеца учебна година – 6000 евро на година.

Нека да направим равносметка за получаването на образование в България. Таксите средно са около 600 евро на семестър (а в университети като НБУ и повече), ако не си успял да влезеш с държавна поръчка. Това прави 1200 евро на година само за такси. Оттам вече студентът трябва да си поеме и разходите като настаняване и изхранване. Част от студентите остават да живеят с родителите си като си спестяват тези разходи, но пък това води до по-късно отделяне от семейството, което си има своите последствия. Ако пък студентът е от друг град, то тогава наемането на квартира или общежитие е задължително, а все повече студенти предпочитат квартирите (спомнете си за всички истории за Студентски Град и хлебарките и ще разберете защо), които в София започват от 500-600 лева на месец – 250-300 евро. Разходите за храна и джобни в България са същите, като в чужбина, защото цените на стоките в магазините са същите, въпреки че съществува все още и митът, че в България е по-евтино. Даже тук съществуват и много други изкушения заради мита за невероятния студентски живот – дискотеки всяка вечер, които гълтат немалка част от бюджета на един студент. И така се получава, че ако останеш да учиш в България можеш да спестиш само ако останеш да живееш с вашите.

Кое ще избереш в такъв случай? Да отидеш в Скандинавия, за да видиш много нови неща, получиш качествено образование, да се запознаеш с хора от целия свят, да попътуваш, да се научиш да се оправяш сам и да завържеш много нови връзки или за същата инвестиция да учиш в България? Разбира се, в никакъв случай не смеем да твърдим, че висшето образование в чужбина е панацея и че всички трябва да се запътят натам. Напротив, българските университети вадят много добри специалисти в редица области и ние оценяваме това, но напълно разбираме и позицията на всички тези млади хора, които избират университет в чужбина. Когато си млад, е нормално да си любопитен и да искаш да опознаеш света, а какъв по-добър метод от учене в чужда страна, където можеш да придобиеш опит, който няма да придобиеш, ако останеш в България? А ако се върнеш в България и го прилагаш, то още по-добре. Ако повече млади хора с чуждо образование се върнат и прилагат наученото в България, тогава страната ни ще се развива все по-добре.

Ако се върнем на темата за университетските такси, то Скандинавието не е единствената страна, в която можеш да учиш безплатно, безплатно е и образованието в Австрия, а в Германия се плащат само административни такси, които могат да бъдат от 50 до максимум 300 евро на семестър. Това прави образованието в тези страни също достъпно и на същата цена, както и в България.

През последните години много нашумя и Холандия като образователна дестинация, а причината е че ученето там също излиза доста изгодно при изтеглянето на студентски заем за покриване на таксата, а ако студентът работи – получава и стипендия от холандското правителство. Подобна стипендия за работещи студенти съществува и в Дания, където пък и няма никакви такси, и по този начин тези две страни са много привлекателни за студенти, които имат за цел да се издържат сами.

И като стане дума за работа по време на учене, то това не е новост за българските студенти не само в Дания и Холандия, но и във всички други страни от ЕС. Доста от студентите успяват да съчетават успешно работа и учене и по този начин да си помагат или издържат сами. Това също е много добра мотивация за много родители за изпращане на децата им в чужбина, защото по този начин стават много по-самостоятелни и отговорни.

Наистина живеем в страхотен век, в който има толкова много възможности за получаване на висше образование, че понякога е невъзможно да се осведомиш за всичките самостоятелно. Тук идва ролята на образователния консултант, който може да ти разкаже за възможностите и заедно да изберете най-добрите университети и специалности за теб. А най-добре е ако консултантът ти също е бил студент в чужбина и може да ти разкаже много от собствения си опит и да те мотивира, затова не се колебай да се свържеш със Study Buddy – нов и независим консултант, който може да ти помогне да кандидатстваш в най-добрите световни университети.

                                                                                            Автор: Марика Василева, бивш студент в Холандия и Швеция и основател на Study Buddy – Учи в Чужбина Безплатно