Новини

ARC Academy отваря вратите към гейм индустрията

17/08/2021 By

Момчил е на 35 години, живее в София, работи в голяма компания, женен е и има дете на 3 години. Миналата пролет, по време на първия локдаун заради пандемията от коронавирус, преминава на режим home office. Съпругата му също. Поделят си грижите по детето, което временно не посещава детска градина. Момчил започва да играе видеоигри всяка вечер, след като жена му и дъщеря му заспят. Въпреки че има конзола от години, рядко му остава време да я пусне. Сега играе доста. Макар игрите да отнемат от съня, му предлагат бягството, от което има нужда. Въвеждат го в светове, в които няма тревога. Носят му преживявания, които за момента реалният свят му отказва.

Момчил е един от многото, които (пре)откриват видеоигрите през последната година и половина, която минава под знака на COVID-19. В проучване на британската компания Jagex сред геймъри от целия свят, почти половината от запитаните са заявили, че играят повече, отколкото преди. Сферата и преди това се развиваше с бързи темпове, но пандемията, която предизвика нуждата от търсене на алтернативни начини за забавление, допълнително усили този растеж. През 2020 година гейм индустрията е генерирала близо 178 милиарда долара, като се очаква през 2023 сумата да надхвърли 200 милиарда долара. 

ARC Academy – мост между младите таланти и гейм индустрията

Макар да представлява малък дял от този пазар, българската гейм индустрия следва неотлъчно световните тенденции. Единствената пречка пред нейното развитие би могла да се окаже липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Именно заради това основаната през 2019 година ARC Academy е приела за своя мисия да бъде своеобразен мост между хората, които обичат видеоигрите и са изкушени от идеята да работят в тази сфера, и реалния бизнес.

 Академията отлично разбира връзката между технологиите и изкуството в развлекателния бизнес, а програмата ѝ е насочена специално към млади хора, които правят първи стъпки в тази сфера. Тя е единствената образователна институция у нас, в която студентите могат  да придобият цялостен поглед върху индустрията на видеоигрите. Едно от основните ѝ предимства е възможността, която дава на курсистите, да се срещнат с водещите лица в гейминг бизнеса у нас и да се запознаят с добрите практики директно „от кухнята“.

Водени от философията „професионалисти, които преподават, а не професионални преподаватели“, екипът от лектори на Академията се състои от изявени имена от гейм студиата у нас. Практическото обучение дава своите резултати – ARC Academy вече е създала своя общност от над 100 талантливи и способни личности, част от които са завършили успешно своето обучение и  трупат професионален опит в българските студиа. 

Програмата Game Dev 

Двугодишната програма на Академията Game Dev дава възможност на студентите да се запознаят в детайли с цялостния процес по създаването на една игра – от зараждането на идеята до пускането ѝ на пазара. Те добиват и солидна представа за различните професии в гейм индустрията – от гейм дизайнерите, през продуцентите, 2D и 3D художниците, програмистите, тестерите и т.н.

През първата година на обучението (Game Dev Fundamentals), с подкрепата на лекторите и менторите, курсистите получават знание за основните направления – гейм дизайн, изграждане на светове и персонажи, 3D моделиране и продуциране на игри. На база на тази информация, както и на собствените си интереси и умения, през втората година (Game Dev Advanced) се фокусират върху един трите профила – Game Design, 2D Concept Art и 3D Modelling & Animation.

 По време на обучението си курсистите се учат както да създават светове във видеоигрите, така и да обменят иновативни идеи. Обединени от общата цел и страст, в рамките на тазгодишния Game Lab студентите от програмата Game Advanced разработиха играта Caim, която е вдъхновена от скандинавския фолклор. На церемонията по случай завършването на учебната година беше организирана и  специална арт изложба с проектите на талантите от Game Dev Fundamentals. Над 60 курсисти завършиха учебната 2020/2021 година в Академията, изпълнени с вдъхновение и сили да разработват видеоигри. Някои от тях дори вече получиха предложения да станат част от екипите на едни от най-успешните гейм студиа в България. 

Фондация „Америка за България“ застава зад мисията на ARC Academy и предоставя допълнителна възможност за финансиране на обучението на хората, изкушени да влязат в необятната вселена на гейм индустрията. В партньорство с „Токуда Банк“ те могат да се възползват от възможността за частично финансиране на обучението си. Студентският кредит се отпуска с максимален погасителен план от 15 години и с гратисен период по време на програмата. Всяка година Фондация “Америка за България“ покрива 20% от студентския заем на завършилите академията, избрали да продължат да работят в България. Повече информация за условията за финансиране можете да откриете на сайта на Академията.

Ако след последните редове сериозно се замисляте върху възможността да станете част от общността на ARC Academy, имаме добра новина за вас – срокът за кандидатстване е удължен до 1 септември. Повече за самия процес на кандидатстване можете да научите тук. 

Нови партньорства, нови инициативи 

Съвсем наскоро ARC Academy смени локацията си и вече се помещава в Центъра за образование и култура „Илиев“. Това е първата от редица позитивни промени в резултат на партньорството между Академията и Американския университет в България (AUBG), което беше официално подписано през юли. Колаборацията между двете образователни институции ще предостави още много възможности както за студентите, така и за индустрията у нас. 

 Мотивирани от стремежа на откриват млади таланти, през предстоящата учебна година от ARC Academy се захващат с ново предизвикателство –  организирането на училищен клуб „Разработване на видеоигри“. Той е насочен към младежи в гимназиален етап на образование (8-12 клас), които имат интерес към игрите. Над 60 училища вече за заявили желание за участие в клуба. Ако искате да се присъедините към тях, можете да го направите като попълните формата тук. 

Автор: ARC Academy