Новини

Безплатни онлайн уъркшопове за ученици за кариерно ориентиране

29/10/2021 By
Как да избереш гимназия според своите качества и интереси?

Включваме се в кампанията на издателство Клет България – „За важните неща“ – с два уъркшопа за ученици от 5-7 клас и за кандидат-студенти.

Как да избереш гимназия според своите качества и интереси?

Ако си ученик в 5, 6 или 7 клас и още не си избрал в каква гимназия ще кандидатстваш, това събитие е за теб.

По време на него ще ти разкажем какво е важно да знаеш за себе си, за професиите и за училищата, за да избереш правилната гимназия. Ще има и практическа част, в която ще можеш да направиш първите стъпки към кариерния си избор, отговаряйки на въпроси за интересите и личността си. Накрая и ще споделим полезни ресурси за кариерно ориентиране, които ще можеш да ползваш, за да проучиш вариантите си самостоятелно. Ще отговорим на много от въпросите на учениците за кариерното ориентиране, като например:

 • Какво трябва да знам за себе си, за да избера подходящата гимназия? Ще разгледаме от какво зависи избора ти на гимназия – твоите интереси, ценностите ти, вярванията ти за професиите, както и уменията ти за учене и силните ти страни.
 • Как мога да науча повече за интересите и личността си? Ще ти зададем въпроси, чрез които да започнеш да опознаваш себе си по-добре (практическа част).
 • Какви са различните видове училища, в които мога да кандидатствам? Ще ти обясним какво представляват общообразователните училища, профилираните и професионалните гимназии, и каква е разликата между тях, за да прецениш кой вид училище е най-подходящо за теб.
 • Къде мога да науча повече за гимназиите и за професиите? Ще споделим полезни ресурси и линкове, от които можеш да проучиш възможностите за бъдещото ти развитие.

Този уъркшоп ще се проведе на 2 ноември (вторник) от 18:30 часа. Участието е безплатно, така че покани и приятелите си. А защо не и родителите си 😉

Кариерно ориентиране, съобразено с твоята личност

Вече търсиш университет? Имаш идеи за специалности, но не си сигурен към коя да се насочиш? Тогава не пропускай този уъркшоп. Той е за всички ученици от 9-12 клас, които се подготвят за кандидатстване в университет.

Включи се в събитието и ще ти разкажем какво е важно да знаеш за себе си и за професиите, за да избереш правилната посока за себе си. Предвидили сме и практическа част, в която ще можеш да направиш първите стъпки към кариерния си избор, отговаряйки на въпроси за интересите и личността си. Подготвили сме и полезни ресурси за кариерно ориентиране, които ще можеш да ползваш, за да проучиш вариантите си самостоятелно. Ще отговорим на много от въпросите на учениците за кариерното ориентиране, като например:

 • Какво трябва да знам, за да взема най-доброто решение за бъдещето си? Ще разгледаме най-важните аспекти на личността, които имат значение за кариерния избор – интересите, ценностите, увереността, уменията за вземане на решения и за учене, силните страни и др.
 • Как мога да науча повече за интересите и личността си? Ще ти зададем въпроси, чрез които да започнеш да опознаваш себе си по-добре (практическа част).
 • Какви са различните видове специалности и професии? Ще представим 6-те типа професии според модела за кариерни интереси RIASEC и ще дадем примери за кариери и специалности, които спадат към всеки тип.
 • Къде мога да науча повече за специалностите и професиите? Ще споделим полезни ресурси и линкове, от които можеш да проучиш възможностите за бъдещото ти развитие.

Запази си отсега датата 11.11 (четвъртък), за да не пропуснеш уъркшопа. Започваме точно в 18:30 часа.

Нашият лектор

Това е нашият кариерен консултат Мартина Тонева. Марти е завършила бакалавърска степен по Психология в университета “Брюнел” в Лондон и е сертифициран кариерен консултант по международната система GCDF. Тя провежда индивидуални консултации с ученици, на които им предстои избор на гимназия или университет.

„За важните неща“

Събитията са част от кампанията на издателство Клет България „За важните неща“. Тя обръща внимание на важните неща, които не са написани в учебниците, а искрено вълнуват всички нас не просто като звена на образователния процес, а като хора. Кампанията включва разнообразни инициативи:

 • за нещата, за които не остава време да поговорим;
 • за онези теми, на които ни е трудно да говорим с нашите деца и с учениците си;
 • за развитието;
 • за талантите;
 • за здравето;
 • за смеха.

Научи повече за иницитивата тук.

За Клет България

КЛЕТ България е водещо образователно издателство у нас. Издател на учебници Klett, Анубис, Булвест 2000 и учебни помагала PONS и Langenscheidt. Представител за България на Klett, Delta, Cambridge University Press, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue.

Групата КЛЕТ води началото си от 1897 г. и е семейно издателство, чиято мисия е развиване и усъвършенстване на образованието. Базирана в Щутгарт, Германия, със своите 67 компании, разположени в 33 града в 15 страни, групата КЛЕТ е водещ образователен издател в Европа.

Богатата палитра издания на КЛЕТ обхваща всичко от класическия учебник до модерни интерактивни учебни материали, от специализирана до художествена литература.

От началото на 2019 г. в издателство Клет България ООД се вляха Издателска къща АНУБИС ООД, Издателство БУЛВЕСТ 2000 ООД и Анубис-Булвест ООД, превръщайки по този начин Клет във водещ образователен издател у нас.

Издателство Клет България продължава да развива марките АНУБИС и БУЛВЕСТ 2000 – символ на високо качество в обучението за хиляди български учители през повече от две десетилетия.
Основна цел на издателствата е да продължат да бъде партньор на преподаватели, ученици, студенти и на всички, които искат да се самоусъвършенстват и развиват по пътя на знанието. ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАША МИСИЯ!