Професионалисти

Искренна, Team Lead

30/01/2021 By

Кажи ни накратко какво представлява позицията Team Lead?

Като цяло позицията говори сама за себе си – ръководител на екип. В моя случай – на екип от технически експерти. Освен основните задължения като график, даване на обратна връзка, грижа за по-леката работа на екипа, имам и допълнителни ангажименти, като това да отговарям на технически въпроси, да създавам образователни материали и още много други проекти, с които се занимавам като ръководител и представител на нашата технология и IBM. Но винаги главният ми фокус са хората от екипа!

Какво образование имаш?

Към момента – средно образование. Започнах висше два пъти, но прекъснах. Учих фотография и графичен дизайн в University of Bolton, Англия, а след това фотография в Нов Български Университет.

Защо реши да учиш точно това?

Навремето фотографията беше най-голямата ми страст. Прекарах голяма част от образованието си в гимназията, учейки неща, които никак не ми бяха интересни. Исках висшето ми образование да е различно – да уча с желание и интерес. И до голяма степен беше така.

Доколко образованието, което имаш, е свързано и ти помага в настоящата ти работа?

Не бих казала, че образованието ми е пряко свързано със сегашната ми работа – английският, който научих и развих с годините е най-полезното нещо, което прилагам всеки ден. Фотографията и креативността като цяло ми помагат с това да създавам съдържание за допълнителни проекти, но не мога да кажа, че са умения, които използвам всеки ден.

Как избра да работиш в сферата, в която се развиваш в момента?

Винаги съм се интересувала от технологии и съм се старала да съм информирана в сферата. Когато се преместих в София, както много съвременни младежи, прясно завършили гимназия хора, започнах работа в кол център.Там имах възможността да се впусна по-дълбоко в сферата на техническата поддръжка и работата с клиенти. Тогава осъзнах, че тези неща, макар и трудни, са нещо, което ми е наистина интересно… и така до днес.

Как направи първите крачки от професионалната си реализация?

Стараех се (и все още се старая) да върша работата си бързо, ефективно и с максимално високо качество. Винаги съм проактивна и перфекционист, старая се да съм сред най-добрите в ролята и да съм ценен кадър за компанията . Развитието се случва от само себе си.

Какви са основните отговорности, с които си натоварена на сегашната си позиция?

Като ръководител, постоянната работа с хората в екипа е най-важната ми отговорност. Даване на обратна връзка и следене за качеството на работата също. Сътрудничеството с другите екипи в компанията също е съществен аспект от ролята ми, както и иноваторството.В сферата на технологиите трябва да си винаги готов за промяна и подобряване – както на работата, така и на теб самия. Но не бих казала, че съм „натоварена“ с тези отговорности – харесвам динамичната работа.
Имам и удоволствието да участвам в страхотна група, наречена „Жените на IBM България“, където редовно организираме събития на разнообразни теми, като равноправие, балансиране на работа и личен живот, здраве, наболели теми в съвременното общество, като например предубеденост и стереотипи, кариерно развитие и други. С участието си в тази група постоянно научавам нови неща, гледни точки и се подобрявам като човек.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш на работното си място?

Неочакваните изненади. Постоянната промяна. Работата с толкова различни хора, етноси и култури, трябва да си много осъзнат и чувствителен към културните разлики. Също никак не е лесно постоянно да си в крак с новите течения в технологията и промените по нея. Все неща, над които постоянно работя.

А кои неща ти носят най-голямо удовлетворение?

Честно казано, същите неща, които намирам за предизвикателства. Чувствам се сякаш се подобрявам като професионалист и човек чрез тях.

Какви са възможностите за кариерно развитие пред теб?

За щастие, IBM е компания, която предоставя изключително много възможности в този аспект. За момента съм се ориентирала към мениджмънт сферата, тъй като се наслаждавам на работата с хора. Но хубавото е, че ако реша да се пренасоча към друга сфера, лесно бих могла да намеря такава възможност в компанията.

Какви са плановете ти за бъдещето?

Не съм голяма почитателка на дългосрочните планове, тъй като често се объркват. Но неща, които се надявам да са част от бъдещето ми са (все така) стабилна работа и доходи (и кариерно развитие, разбира се), семейство и много, много кучета.

Какъв съвет би дала на своето АЗ преди десет години?

  1. Тревожи се само за неща, които са под пряк твой контрол.
  2. Не можеш да променяш хора, само защото ти имаш определена представа за правилно и грешно.
  3. Научи се да приемаш конструктивна критика – ще е най-хубавото нещо, което ти се е случвало.

    Чудиш се дали тази професия е подходяща за теб? Попълни теста Career Profiler и разбери сега!

    Career Profiler е научно базиран тест за кариерни интереси, който ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.