Кариера

Смело напред от университета към реалността

04/07/2019 By

Не е ли странно, че балът е много по-обсъждано събитие от завършването на университет? Да, балът е ключов момент на преход, но истината е, че завършването на университет е също толкова, ако не и още по-значимо за един млад човек.

За много от нас, финалните изпити и защитата на дипломната работа са последните стъпки, които ни делят от драстична промяна в начина ни на живот. Навлизането в така наречения „реален свят“ може да бъде колкото вълнуващо, толкова и стряскащо. За някои бивши студенти, това означава, че за първи път се отделят от родителите си и стават напълно независими. Независимостта носи както свобода, така и все повече (понякога досадни) отговорности „за пораснали“.

И това не е всичко – на много от нас се налага да се разделим с приятели, учители, хората, с които сме свикнали да общуваме ежедневно. В университета ежедневието, целите и начинът ни на живот са общо взето същите като на връстниците ни. Но излезем ли оттам, пътищата ни се разделят и нещата стават доста по-непредсказуеми.

Ако си в такъв период, със сигурност знаеш за какво говорим. Вместо да ти обясняваме повече, ще ти дадем няколко съвета какво да направиш, за да бъде преходът ти плавен, а не стресиращ. Съветите са по идея на  Американската асоциация на психолозите. Можеш на намериш оригиналната статия тук.

Фокусирай се върху положителното

Вероятно си със смесени чувства и това е напълно нормално. В този момент положителната ти нагласа е ключова. Помни, че си въоражен/а с две много силни оръжия – образованието ти и енергията ти. Накъдето и да решиш да поемеш, те ще ти помогнат. Вместо да премисляш всичко, което може да се обърка, припомни си, че опитът ти досега те е подготвил да се справяш с нови и непредвидени ситуации. Ако това ще ти помогне, направи списък на силните си страни и постиженията си и го постави там, където ще го виждаш често.

Поддържай връзките си

Средата, която си си изградил/а в университета не изчезва в момента, в който завършиш. Със сигурност няма да се виждаш с приятелите и учителите си толкова често, но все пак е важно да продължиш да си общуваш с тях. И не само това – споделяй трудностите и предизвикателствата си. Много е вероятно те да минават през същото точно в момента. Може би ще си бъдете от полза взаимно, или поне ще получиш разбиране! Имаш късмет – днес да поддържаш връзката със старите приятели е много по-лесно от преди.

Търси възможности навсякъде

Неразделна част от прехода между университета и „реалния свят“ е мисията да опознаеш и развиеш себе си. Сега е моментът да търсиш начини да надградиш интересите си и да си създадеш нови интереси. Можеш да направиш няколко неща, за да разшириш хоризонтите си. Приветствай всяка възможност да научиш нещо ново по тема, която те интересува. Търси срещи с хора, които имат подобни интереси. Стреми се да си част от общност, обединена от сродните си виждания. Всичко това не само ще ти отвори очите, но и ще отвори нови врати към бъдещето ти.

Действай

Много простичко, само една дума, но далеч по-трудно на практика. Планирането, подготовката, изчитането на всичко, изписано в интернет, са лесни и безопасни, нали? Но разбери, никога няма да си 100% готов/а за новото, непознато нещо, или 100% сигурен/на в избора си. Затова говори по-малко и действай повече! Бъди проактивен/на и помни, практиката ще те научи на повече, по-бързо от четенето. Никой не очаква да си перфектен/на от самото начало, но положителната нагласа, ентусиазмът и готовността ти да се учиш ще те отведат далеч!

Не се отказвай

Много е възможно в периода след университета да ти се наложи да чуеш „не“ повече от веднъж. Това може да е обезкуражаващо, но не е краят на света! Вместо да се отчайваш, опитай се да приемеш разочарованието като възможност да научиш нещо ново. Може би не са ти предложили позицията, например, но пък сега си по-подготвен/а за следващото интервю. Умението да продължаваш въпреки трудностите изобщо ще ти е много ценно отсега нататък.

Ако имаш други идеи как да улесниш прехода си, сподели ги! Сподели с приятели, познати и непознати. И най-вече помни – не си сам/а. Повечето хора около теб са били, в момента са, или пък ще бъдат в твоята ситуация. Обсъждай преживяванията си и притесненията си с тях и приемай помощта им. Ако все пак имаш нужда от още помощ да намериш пътя си, пиши ни за кариерна консултация.

Готов ли си за първата стъпка към избора на професия? Започни с теста за кариерни интереси Career Profiler!

Този тест ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.