Стаж и работаУченици

Извънкласните дейности и бъдещата ти работа: каква е връзката?

25/03/2019 By

Да си го кажем направо – не е лесно да стигнеш до мечтаната си първа работа. Дори и да си от най-доброто училище, дори и да имаш диплома от престижен университет. Конкуренцията е по-голяма от всякога, а висшето образование, макар и по-необходимо от всякога, означава все по-малко. Тази година рекорден брой студенти ще завършат световните университети. Догодина – още повече. Затова за голяма част от работодателите, доброто образование само по себе си вече не е достатъчно. За сметка на това, интересите, извънкласните занимания, и хобитата стават все по-важни за работата. В тази статия ще разбереш по какъв начин могат да ти помогнат те.

Извънкласните дейности ти дават това, което часовете не могат

Завършен университет е минимумът, който задължително ще ти трябва, за да имаш изобщо шанс в повечето компании. Но нещата, които реално ще те изкарат на преден план пред всички останали кандидати, са други. Сети ли се вече? Да, става въпрос за меките умения, които не се преподават нито в училище, нито в университета. И да, те се развиват най-вече чрез хобитата ти и нещата, които правиш по собствена инициатива. Всичко, което е свързано с общуване с други хора, спада тук. Независимо къде се намираш, със сигурност имаш разни опции за извънкласни дейности, клубове и занимания, които са супер възможност да обогатиш CV-то си.

Дори и да нямаш работен опит, хобитата са един вид опит

И като заговорихме за CV, стигаме до втория ключов момент – липсата на професионален опит. Това обикновено е най-голямата пречка пред намирането на първа работа. Но точно хобитата и извънкласните дейности могат да запълнят тази „пропаст“. Освен че развиват меките умения, те казват много за теб като човек, а все повече големи компании се интересуват от личността, ценностите и вижданията ти. За много от тях потенциалът и желанието за учене и развитие са достатъчно доказателство, че могат да ти се доверят. Оттам нататък, техническата част може да се научи.

В свободното си време можеш да добиеш ценни работни умения

Ще ти дадем няколко конкретни примера. Да речем, че тренировките по плуване вече са ти дали широк гръб и развити дробове. Това е шансът ти да си вземеш още нещо от тях. Състезателният дух е много важен в някои професионални сфери. Затова ако искаш да работиш в сферата на продажбите, например, вече имаш поне едно нещо, което със сигурност ще ти помогне да си успешен там.

Работата в екип е друго супер търсено умение, което неусетно се развива, докато практикуваш повечето спортове. Упоритост, целеустременост, дисциплина… да продължаваме ли? Ползите от спорта са много, това е ясно. Важното тук е да направиш връзката между спорта ти и желаната работа, като подчертаеш общото между тях. Може да смяташ, че е излишно, защото ти се струва очевидно. Но това, че казваш какво ти е донесъл спортът в прав текст, показва, че наистина си извлякъл ползата и го осъзнаваш.

Ако спортът не е твоето нещо, може би си артистична натура. Знаеш ли, дори и ако театърът, музиката или танците си останат само хоби, те също могат да ти дадат преднина в „игрите на глада“ за търсене на работа. Страхът от публични изяви е буквално най-често срещаният от всички страхове. Така че ако някога си бил на сцена, вече си с една крачка напред. Освен това, артистичните хобита те представят като креативна личност, което пък се спряга за едно от основните умения на бъдещето. Не на последно място, ти сам знаеш, че да изразяваш себе си пред другите по този начин изисква (и ти е донесло) смелост и увереност. Изкуството ти е дало толкова много – използвай го!

Намери връзките за себе си

Фактът, че си отдаден на нещо и отделяш от личното си време, за да преследваш цели, свързани с него, означава много. Това може да те покаже в добра светлина, като любопитен и проактивен човек – някои от най-важните характеристики за всеки работодател. Така че помисли добре – какво ти носят дейностите, с които вече се занимаваш? Как те развиват като човек и какво си научил от тях? Или пък погледни нещата от другата страна – кои умения, знания или качества се търсят в желаната ти сфера и как можеш да си ги набавиш извън работната среда?


Попълни Future 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-гимназисти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на гимназия в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и може да ти помогне да избереш най-подходящата гимназия за себе си!