Стаж и работаУченици

Как извънкласните дейности могат да ти намерят работа

извънкласни дейности и първа работа

Да си го кажем направо – не е лесно да стигнеш до мечтаната си първа работа. Дори и да си от най-доброто училище, дори и да имаш диплома от престижен университет. Конкуренцията е по-голяма от всякога, а висшето образование, макар и по-необходимо от всякога, означава все по-малко. Тази година, рекорден брой студенти ще завършат световните университети. Догодина – още повече. Затова за голяма част от работодателите, доброто образование само по себе си вече не е достатъчно.

Извънкласните дейности ти дават това, което часовете не могат

Завършен университет е минимумът, който задължително ще ти трябва, за да имаш изобщо шанс в повечето компании. Но нещата, които реално ще те изкарат на преден план пред всички останали кандидати, са други. Сети ли се вече? Да, става въпрос за меките умения, които не се преподават нито в училище, нито в университета. И да, те се развиват най-вече чрез хобитата ти и нещата, които правиш по собствена инициатива. Всичко, което е свързано с общуване с други хора, спада тук. Независимо къде се намираш, със сигурност имаш разни опции за извънкласни дейности, клубове и занимания, които са супер възможност да обогатиш CV-то си.

За първа работа, потенциалът понякога е най-важен

И като заговорихме за CV, стигаме до втория ключов момент – липсата на професионален опит. Това обикновено е най-голямата пречка (най-вече в главата ти) за намирането на работа. Но точно хобитата и извънкласните дейности могат да запълнят тази „пропаст“. Освен че развиват меките умения, те казват много за теб като човек – а все повече големи компании се интересуват от личността, ценностите и вижданията ти. За много от тях потенциалът и желанието за учене и развитие са достатъчни, за да ти се доверят. Оттам нататък, техническата част може да се научи.

Китарата и офисът имат повече общо, отколкото изглежда

Ще ти дадем няколко конкретни примера. Да речем, че тренировките по плуване вече са ти дали широк гръб и развити дробове. Това е шансът ти да си вземеш още нещо от тях. Състезателният дух е много важен в някои професионални сфери. Затова ако искаш да работиш в сферата на продажбите, например, вече имаш поне едно нещо, което със сигурност ще ти помогне да си успешен там.

Работата в екип е друго супер търсено умение, което неусетно се развива в повечето спортове. Упоритост, целеустременост, дисциплина… да продължаваме ли? Ползите от спорта са много, това е ясно. Важното тук е да направиш връзката между спорта ти и желаната работа, като подчертаеш общото между тях. Може да смяташ, че е излишно, защото ти се струва очевидно. Но това, че казваш какво ти е донесъл спортът в прав текст, го прави много по-силно, защото показва, че ползата е наистина осъзната.

Ако спортът не е твоето нещо, може би си артистична натура. Знаеш ли, дори и ако театърът, музиката или танците си останат само хоби, те също могат да ти дадат преднина в „игрите на глада“ за търсене на работа. Страхът от публични изяви е буквално най-често срещаният от всички страхове. Така че ако някога си бил/а на сцена, вече си с една крачка напред. Освен това, артистичните хобита те представят като креативна личност, което пък се спряга за едно от основните умения на бъдещето. Не на последно място, ти сам/а знаеш, че да изразяваш себе си пред другите по този начин изисква (и ти е донесло) смелост и увереност. Изкуството ти е дало толкова много – използвай го!

Намери връзките за себе си

Фактът, че си отдаден/а на нещо и отделяш от личното си време, за да преследваш цели, свързани с него, означава много. Това може да те покаже в добра светлина, като любопитен и проактивен човек – някои от най-важните характеристики за всеки работодател. Така че помисли добре – какво ти носят дейностите, с които вече се занимаваш? Как те развиват като човек и какво си научил/а от тях? Или пък погледи нещата от другата страна – кои умения, знания или качества се търсят в желаната ти сфера и как можеш да си ги набавиш извън работната среда?

И най-вече, не забравяй – дори и без много професионален опит, това, което си научил/а от другите сфери на живота си, може да се окаже най-прекият път към мечтаната първа работа… стига да знаеш как да го свържеш с нея!