Избор на професияКариера

Каква е разликата между „работа“ и „кариера“?

23/01/2019 By

За какво се сещаш, като видиш думата „кариера“? Костюмар, работещ по 80 часа седмично в банка на 63-ия етаж? Раздвоена майка, която трябва да избира между семейството и кариерата? Мечтаеш ли си и ти да „градиш кариера“, или ще си доволен/на, ако просто намериш работа, която ти харесва? Каква всъщност е разликата между работа и кариерa, ако изобщо има такава? Май е време да го изясним веднъж завинаги.

Често използваме думата „кариера“, когато някой се издига в йерархията на голяма компания. Всъщност независимо дали работиш или ти предстои да избереш професия, твоят кариерен път вече е започнал. Да, кариерен път има за всеки от нас и той започва още от детството ни. Например петгодишното момченце, което гордо казва, че ще стане пожарникар, показвайки колекцията си от пожарни коли. Дори и без толкова конкретни мечти, ти със сигурност имаш интереси и лични занимания от много преди да започнеш да мислиш за работа. Те обаче са определящи за кариерното ти развитие или поне са част от него.

Сигурно вече се досещаш какво имаме предвид – кариерното развитие са всички дейности, с които се занимаваш през целия си живот. То включва не само работата, но и нещата, които ти се отдават – хобита, доброволчество, всякакви курсове, сертификати, спортове, роли в личния живот – всичко, което те научава на нещо. С други думи, кариерен път така или иначе има – въпросът е дали ще плаваш по течението или ще си построиш кораб и ще навигираш в посоката, която самостоятелно избереш.

Точно тук идва и разликата между работа и кариера. Ако работата е конкретна позиция в дадена фирма, била тя мечтаната от теб или просто временна, то кариерата е тази работа, заедно с всичко преди нея и това, което предстои.

Предвижда се, че днешното поколение ще смени работата си от 12 до 15 пъти. Днес ученето продължава през целия живот и вероятно повечето от нас ще имат не само различни работи, но и повече от една професия. Затова за нас е по-важно от всякога да говорим за разликата между работа и кариера. А за теб най-важното е да планираш кариерата си, а не просто да мислиш за първата си (или следваща) работа. Ще дадем пример с истинската история на един човек, който е минал през много провали, но мислейки в дългосрочен план, накрая е постигнал огромни успехи:

На 21 г. се проваля в бизнеса;
На 22 г. губи в изборите за законодателните органи;
На 24 г. отново се проваля в бизнеса;
На 26 г. преодолява смъртта на любимата си;
На 27 г. преживява нервно разстройство;
На 34 г. губи в надпреварата за член на Конгреса;
На 36 г. отново губи в надпреварата за член на Конгреса;
На 45 г. губи в изборите за сенатор;
На 47 г. се проваля при усилието си да стане вицепрезидент;
На 49 г. губи в изборите за сенатор;
На 52 г. е избран за президент на САЩ…
…Името на този човек е Ейбрахам Линкълн.

Затова е важно да осъзнаваме кариерното си развитие отрано. Това не означава, че е задължително да сме избрали професия – даже напротив. Много преди да се спрем на конкретна професия, е добре да познаваме себе си, да сме наясно с интересите, ценностите, силните и слабите си страни. Така ще можем да взимаме осъзнати решения и съзнателно да градим кариерния си път, а не просто да ходим на работа. Само по този начин можем да прекараме тази 1/3 от живота си, която преминава в работа, по пълноценен и удовлетворяващ начин.

Готов ли си за първата стъпка към избора на професия? Започни с теста за кариерни интереси Career Profiler!

Този тест ще ти покаже кои типове професии ти допадат най-много и ще ти даде конкретни насоки за кариерното ти развитие. Анализът включва информация за силните ти страни и ценностите ти, подходящата работна среда и задължения, по 20 идеи за професии и десетки видео ресурси за твоите преобладаващи типове интереси.