Стаж и работа

По време на първото ти интервю за работа… (2/3)

19/05/2019 By
ПО ВРЕМЕ НА първото ти интервю за работа

Предстои ти интервю? Независимо дали ще ти е за първи, или пореден път, си на правилното място! В тази серия от 3 статии, ще прочетеш отговорите на въпроси, които рано или късно всеки си задава преди, по време на и след интервю за работа. Може би на теб тези въпроси не са ти идвали наум – и още по-добре. Значи след тези статии, ще си по-готов/а от всякога!

Къде и как да седна?

Най-добре изчакай някой от интервюиращите да те покани да седнеш, или попитай къде биха искали да седнеш. Недей да трупаш личните си вещи (чантата, телефона) върху масата – сложи ги отдолу, или на съседния стол. Имай предвид и езика на тялото. Той започва да говори преди теб и продължава да говори, дори когато устата ти е затворена. „Откритата“, леко наведена напред стойка ще покаже интерес към разговора. Също така, гледай да държиш ръцете си свободни. Облегни ги на дръжките на стола или ги дръж над масата, вместо скръстени пред теб или пък „скрити“ в скута ти, под масата. Все пак искаш да изглеждаш уверено и представително, а не като нервно дете!

Колко трябва да говоря и колко – да слушам?

В идеалния случай, интервюто ще наподобява разговор – плавно преливащ и естествено звучащ. Целта не е да се чувстваш като на кръстосан разпит, нито да заливаш интервюиращите с информация. Ако знаеш, че имаш склонност да „дърдориш“, планирай как ще отговориш на всеки въпрос само с по една идея (най-добре история с личен пример). Или обратното – ако се притесняваш и свиваш в подобни ситуации, упражнявай се с приятел да разширяваш отговорите си с допълнителна информация, или пък като питаш нещо за компанията. Най-важното е да слушаш въпросите внимателно и да даваш тази информация, която интервюиращите търсят, а не всичко, което ти дойде наум, или си подготвил/а предварително.

Какво да правя, ако блокирам?

Ето ти една хитринка – преди интервюто, подготви си фраза, която да използваш, в случай, че зациклиш. За да си спечелиш малко време да помислиш, можеш да повториш въпроса, който току що са ти задали, или пък да кажеш нещо от сорта на „Това е много добър въпрос. Определено бих казал/а…“. Ако и това не помогне, минавай към план Б – помоли за лист и/или химикал или чаша вода например, или пък просто си признай, че имаш нужда от няколко секунди, за да помислиш. Притеснението ти е разбираемо и стига в крайна сметка да отговориш на въпроса адекватно, това няма да е голям проблем!

Добра идея ли е да си водя записки?

Разбира се! Можеш да си отбележиш най-важните моменти, така че да ги запомниш за по-късно, или пък да си набележиш въпроси, които да зададеш на интервюиращия. Това не само ще те улесни, а и ще направи добро впечатление, като покаже, че си заинтересован/а и че приемаш нещата сериозно. И все пак, недей да пишеш всичко – ако си твърде зает/а, ще ти е трудно да гледаш интервюиращите в очите и да се съсредоточиш в разговора.

Как да разбера дали върви добре или не?

Следи невербалното поведение на интервюиращите. Може би един от тях се усмихва, докато отговаряш на въпрос „с повишена трудност“? Или пък кима, когато обясняваш защо си подходящ/а за позицията. Това определено са добри знаци. От друга страна, може да не ти задават допълнителни въпроси, да гледат часовника или пък да потропват нетърпеливо с крак. Това може да означава, че не си задържал/а интереса им достатъчно. Важно е да следиш поведението на събеседниците си и да променяш стратегията си спрямо него, ако е нужно, но все пак недей да премисляш нещата.

Какво да правя, ако нещата отиват на зле?

Като за начало, опитай да идентифицираш проблема – дали си дал/а неподходящ отговор на конкретен въпрос, или пък има нещо в поведението ти. Може би се увличаш в приказки и не успяваш да се изразиш достатъчно ясно? Да не би да гледаш само в пода, или пък да говориш само с един от няколкото присъстващи? Каквото и да е, поеми дълбоко дъх, съсредоточи се и дай най-доброто от себе си за оставащата част от интервюто. Сега е моментът да запазиш спокойствие и да вземеш нещата обратно в свои ръце. И помни – има вероятност да виждаш нещата много по-страшни, отколкото са, така че в никакъв случай не се предавай.

Мога ли да задавам въпроси?

Напълно нормално е, и даже се очаква, да имаш (предварително подготвени) въпроси към интервюиращите. Но това не означава, че трябва да чакаш края на разговора, за да ги зададеш. Пак ще ти припомним, че интервюто трябва да протече като естествен разговор. Ако се отвори добра възможност, попитай това, което те интересува още по време на интервюто – така ще демонстрираш заинтересованост и асертивност, а и ще получиш възможност да си поемеш дъх. Например, попитай за екипа, кариерното развитие на служителите в компанията, или пък най-важните качества на идеалния кандидат за тази роля. Въпросите, които ще зададеш, имат голямо значение за впечатлението, което ще оставиш у интервюиращите, така че подбирай внимателно!

Да попитам ли за заплатата?

Нашият съвет е да не бързаш с такива въпроси. Обсъждането на теми като заплащането, социалните придобивки и отпуските е най-добре да се остави за момента, в който ти предложат позицията. Иначе рискуваш да прозвучи, сякаш си сигурен/на, че ще получиш работата. Разбира се, възможно е интервюиращият да спомене заплатата пръв и да те попита какво възнаграждение очакваш да получиш. Затова все пак трябва да имаш готов отговор на този въпрос. Проучи как вървят заплатите в тази сфера (и за твоето ниво) и разпитай познати (или дори непознати), за да имаш реалистична представа.

Още въпроси?

Е, това бяха отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с протичането на самото интервю. Надяваме се, че научи нещо полезно за първото (или поредното) ти интервю. Ако имаш допълнителни въпроси, кариерният ни консултант е насреща! Пиши ни във Facebook, или задай въпроса си анонимно. Ако пък искаш цялостна подкрепа при кандидатстването за работа, заяви кариерна консултация.

Прочети част 1 – „Преди първото ти интервю за работа…“.

Прочети част 3 – „След първото ти интервю за работа…“.