Стаж и работа

Преди първото ти интервю за работа… (1/3)

08/05/2019 By
ПРЕДИ първото ти интервю за работа

Предстои ти интервю? Независимо дали ще ти е за първи, или пореден път, си на правилното място! В тази серия от 3 статии, ще прочетеш отговорите на въпроси, които рано или късно всеки си задава преди, по време на и след интервю за работа. Може би на теб тези въпроси не са ти идвали наум – и още по-добре. Значи след тези статии, ще си по-готов/а от всякога!

Какво да облека?

Излишно е да ти казваме, че скъсаните дънки и спортните тениски нямат място на интервю за работа. Със сигурност знаеш, че това е формална среща и се очаква да се облечеш представително. И все пак, аутфитът ти ще зависи изцяло от компанията, в която кандидатстваш. Хвърли едно око на профилите им в социалните мрежи, за да видиш какъв е обичайният стил на обличане там. Ако се облечеш подходящо като за самата позиция, интервюиращият веднага ще може да си те представи в тази роля. Не на последно място, дрехите наистина влияят на първото впечатление, затова е важно да се чувстваш комфортно. Така ще имаш повече увереност и това ще си проличи!

Какво да си нося?

Придържай се към основните неща, които ще са ти необходими – няколко копия от автобиографията ти (и други документи, свързани с кандидатурата), химикалка и тефтер за писане. Също така лични документи и задължително адреса и данните за контакт на някой от компанията. Ако никога не се разделяш с ежедневната си раница, тук ще трябва да направиш изключение. Най- добре не носи голяма чанта – нещо като елегантна папка или стилна по-малка чанта ще ти свърши по-добра работа!

Окей ли е да задавам въпроси преди срещата?

Погледни го така – да си наясно с детайлите за теб ще е успокоение, а за интервюиращите – вероятно никакъв проблем. Напълно приемливо е да зададеш няколко въпроса. Например, може да се интересуваш за формата или дължината на интервюто, или пък кой ще присъства на срещата. Ако пък горният въпрос (какво да облека) не те оставя на мира, това е моментът да разбереш и за дрескода!

Как да се подготвя?

Интервютата могат да са доста стресиращи и не е изключено да блокираш, ако въпросите ти дойдат като пълна изненада. Добра идея е да разгледаш често задаваните въпроси за подобни позиции предварително. Не е нужно да си подготвяш и „зубриш“ отговорите (даже по-добре недей). Но можеш да помислиш на спокойствие какви въпроси да очакваш и как най-добре можеш да представиш опита и личността си в отговор на всеки един от тях. Така ще си подготвен/а и съответно по-малко напрегнат/а.

Колко трябва да знам за компанията?

С две думи – възможно най-много. Добре е да си наясно не само с дейността и културата на компанията, но и с това, което се случва в момента. Информирай се за новините около компанията и предстоящите им събития от сайта и социалните им мрежи. Разбери с какво точно се занимават хората, които ще те интервюират и какъв опит имат те. Ще направиш добро впечатление, ако покажеш, че си се поинтересувал/а за структурата и процесите на работа. И все пак, недей да наизустяваш детайли и да изстрелваш информацията като на изпит – гледай да включиш основните и най-важни неща по естествен начин в разговора.

Колко по-рано да отида?

Рано! Винаги е по-добре да подраниш, отколкото да закъснееш. Дори маршрутът да ти е добре познат, няма как да предвидиш какво ще се случи в самия ден, така че най-добре си предвиди достатъчно време. Нашият съвет е да се стремиш да си в района половин час преди интервюто. Не е нужно да влизаш в офиса – седни в най-близкото кафене, за да си събереш мислите и се „покажи“ чак когато остават 5-10 минути до уговорения час.

Ами ако все пак ще закъснея?

Нали затова ти казахме да тръгнеш рано?! Добре де, невинаги зависи от теб. Спокойно, ако имаш основателна причина, закъснението може и да не и струва работата. Важно е да запазиш самообладание и да „извадиш“ най-доброто от ситуацията, каквато и да е тя. Обади се на интервюиращия веднага, щом разбереш и обясни със спокоен тон какво се случва. Когато стигнеш, извини се и забрави за случилото се – време е да се концентрираш върху самото интервю.

А какво ако се разболея? Мога ли да отменя интервюто?

Най-добрият начин да се справиш с тази ситуация е да я избегнеш. Сряда е и се усещаш, че започваш да се разболяваш? Най-добре не рискувай с интервюто си в петък – обади се на компанията възможно най-скоро, за да им обясниш и да ги помолиш да отложите за понеделник. Ако пък се случи в деня на интервюто, помисли дали все пак ще можеш да се напънеш и да се представиш добре, или наистина изобщо не си във форма. Ако прецениш, че няма да направиш добро впечатление, отложи интервюто. Както ти, така и работодателят, имате интерес да покажеш най-доброто от себе си!

Още въпроси?

Е, това бяха отговорите на най-често задаваните въпроси около подготовката за интервю за работа. Надяваме се, че научи нещо полезно за първото (или поредното) ти интервю. Ако имаш допълнителни въпроси, кариерният ни консултант е насреща! Пиши ни във Facebook, или задай въпроса си анонимно. Ако пък искаш цялостна подкрепа при кандидатстването за работа, заяви кариерна консултация.

Прочети част 2 – „По време на първото ти интервю за работа…“

Прочети част 3 – „След първото ти интервю за работа…“.