Стаж и работа

След първото ти интервю за работа… (3/3)

27/05/2019 By
СЛЕД първото ти интервю за работа

Предстои ти интервю? Или може би току що е минало? Независимо дали е първото, или поредното, със сигурност имаш въпроси. Тогава си на правилното място! В тази серия от 3 статии, ше прочетеш отговорите на въпросите, които рано или късно всеки си задава преди, по време на и след интервю за работа. Може би на теб тези въпроси не са ти идвали наум – и още по-добре. Значи след тези статии, ще си по-готов/а от всякога!

Трябва ли да правя нещо след интервюто, или просто да изчакам отговор?

Винаги е добра идея да напишеш благодарствен имейл, и то възможно най-скоро след интервюто (до 24 часа). Това е страхотна възможност да се отличиш от останалите кандидати. Не твърдим, че това ще ти спечели работата, но ако нещата са „на кантар“, дори нещо толкова простичко може да е от голямо значение. Освен това, благодарственото писмо е добра възможност да зададеш 1-2 допълнителни въпроса. Не забравяй да адресираш писмото до всички, които са присъствали на интервюто, споменавайки ги по име. Още по-добре ще е, ако можеш да се обърнеш лично към всеки един от тях в самото писмо.

Как да направя благодарственото писмо запомнящо се?

Реално погледнато, едно „голо“ благодаря, колкото и да е учтиво и добре формулирано, само по себе си не е запомнящо се. Най-добрият начин наистина да изпъкнеш, е да добавиш към любезностите нещо ново и интересно за четящите. Можеш да споменеш нещо, което си научил/а за компанията и/или индустрията след интервюто. Или пък да добавиш нова информация за себе си – като награда или постижение, което не си споменал/а по време на разговора. Защо не и да пратиш линк към интересен ресурс на тема, която сте обсъждали?

Мога ли да се свържа с компанията, ако не получа отговор?

В случай, че не получиш обратна връзка в рамките на зададения срок, е приемливо да пишеш или звъннеш на компанията, за да проследиш какво се случва с кандидатурата ти. Да поемеш инициативата показва ентусиазъм и готовност от твоя страна, но внимавай да не станеш досаден/на. Най-добре изчакай още ден-два и напиши бърз имейл, в който питаш дали имат нужда от някаква допълнителна информация, която да улесни решението им. Така ще покажеш, че очакваш отговора им, но вместо да звучиш, сякаш ги притискаш, ще им предложиш съдействие!

Какво следва, ако не получа работата?

Със сигурност ще си разочарован/а, но хей, ще има и други възможности! Разликата е, че следващия път ще си по-подготвен/а и ще знаеш какво да очакваш. Нашият съвет е да анализираш представянето си и да помислиш как би могъл/ла да отговориш на същите въпроси още по-добре. Ако имаш възможност, помоли работодателя за обратна връзка относно представянето ти. Тяхната гледна точка е особено ценна в тази ситуация!

Като заговорихме за работодателя, важно е как ще приемеш лошата новина. Ако запазиш професионално отношение и покажеш готовност да се подобряваш, има вероятност компанията да се свърже с теб за друга позиция в бъдеще. За да си оставиш вратичката открехната, покажи добрите си намерения, като благодариш за възможността и им пожелаеш успех с процеса на подбор.

Още въпроси?

Е, това бяха отговорите на най-често задаваните въпроси след интервю за работа. Надяваме се, че научи нещо полезно за първото (или поредното) ти интервю. Ако имаш допълнителни въпроси, кариерният ни консултант е насреща! Пиши ни във Facebook, или задай въпроса си анонимно. Ако пък искаш цялостна подкрепа при кандидатстването за работа, заяви кариерна консултация.

Прочети част 1 – „Преди първото ти интервю за работа…“.

Прочети част 2 – „По време на първото ти интервю за работа…“.