Личностно развитие

Какво са меките умения и как можеш да ги развиеш?

29/01/2019 By

Познати още като „преносими умения“, меките умения се радват на огромна популярност напоследък. Все повече работодатели от най-различни сфери са на мнение, че те вече са също толкова важни, колкото техническите умения, че дори и по-важни. Но какво всъщност са меки умения? Ами, не са „твърди“ умения. Не са познанията и дейностите, директно свързани с бъдещата ти работа. Не са компютърното програмиране за ИТ специалиста или боравенето с трион за дърводелеца. Не се получават от лекции и упражнения в университета, нито от видеа в YouTube.

Меките умения са всички тези неща, които изграждаш с времето през общуването си с другите, и които са приложими във всяка професионална сфера. Измерват се по-трудно от техническите умения, но са полезни и търсени във всяка една професия. За да разбереш какво имаме предвид, ще разгледаме най-важните меки умения за работодателите и ще ти дадем няколко идеи как да ги развиеш. 

Ефективно общуване

Комуникацията е и винаги е била едно от най-важните умения за човечеството. В почти всички професии ще имаш контакти с хора – клиенти, колеги или поне шефовете ти. Освен че трябва да умееш да се изразяваш вербално и писмено, много ще ти помогне, ако знаеш как да разрешаваш конфликти и да убеждаваш. Клубът по дебати е най-очевидното място, където да се научиш на всичко това. Но и всяка дейност, където общуваш с хора, различни от теб – например по възраст (деца или пък възрастни хора) или култура. Докато търсиш общ език с различните от теб, се учиш да се изразяваш точно и да нагаждаш стила си на общуване.

Оцени уменията си за ефективно общуване с помощта на личностния тест Entellecto

Entellecto е научно валидиран личностен тест, който изследва емоционалната интелигентност в работен контекст. Той оценява 12 личностни черти, свързани с умението да разпознаваш емоциите си и тези на околните и да прилагаш тази информация ефективно, за да се адаптираш в работна среда и да постигаш професионалните си цели.

Изобретателност

Със сигурност си чувал, че роботите скоро ще могат да заместят много от нас на работното място. Е, не и ако си изобретателен. Вярно е, че компютър или робот може да прави много неща по-бързо и по-добре от човек, но креативното мислене не е едно от тях. Тук нямаме предвид колко добре рисуваш, а по-скоро как боравиш с информация. Креативността е умението да правиш връзки между привидно отделни, несвързани факти. Тя е ключова за решаването на проблеми (което, между другото, е друго силно търсено меко умение) и иновациите във всички области. Можеш да я развиеш чрез всякакви стратегически игри и логически пъзели, както и конкурси и проекти на тема иновации.

Сътрудничество и работа в екип

За да си отборен играч, ти трябва всичко свързано с общуването, заедно с умения за слушане и промяна на гледната точка. С други думи, трябва да си дипломатичен, да приемаш чуждото мнение и да изразяваш своето (дори когато спориш) с аргументи, вместо с емоции. Все повече екипи на работното място се състоят от хора с различно образование, знания и умения – и съответно различни гледни точки. Изключително важно е те да се разбират добре помежду си, въпреки различията. Отборните спортове и игри са перфектният начин да развиеш тези умения. Друг вариант е да учиш някого на нещо – така се тренираш да сменяш гледната точка.

Гъвкавост

В свят, който се променя по-бързо от всякога, способността за адаптация е задължителна. Истината е, че много от професиите, които ти и приятелите ти ще имате в бъдеще, още дори не съществуват. Затова ученето вече не приключва със завършване на университета, а продължава през целия живот. Ако в миналото е било достатъчно да знаеш същото като тези преди теб, сега трябва да умееш да се ориентираш бързо и да свикваш с промени, нови условия и технологии. За да подобриш гъвкавостта си, предизвиквай се постоянно. Прави нови неща, които те изкарват извън зоната ти на комфорт. Познатите ти – прави по нови начини. Свиквайки с разнообразието, ще си готов да се адаптираш много по-бързо и на работното място. А и така е по-интересно, нали? 🙂


Разбира се, това са само част от меките умения, които са ти необходими, за да си успешен в професионален план. Всяка професия изисква различна комбинация от умения, а и всеки човек има уникален профил от качества и силни страни, които го правят подходящ за определени сфери. Ако искаш да разбереш какъв е твоят личностен профил, попълни научно базиран кариерен тест за избор на специалност. Ако вече не си ученик, пробвай тестa за кариерни интереси за хора над 18 години.

 

РАЗГЛЕДАЙ ВСИЧКИ ТЕСТОВЕ