Личностно развитие

Меки умения или на какво не ни учат в училище

меките умения

По наши изчисления, в момента си между средата и края на гимназиалния си живот и малко или много се чудиш как ще изглежда следгимназиалното ти съществуване. Спокойно, нe сме тръгнали да ти обясняваме, че това са най-хубавите ти години и че трябва да им се насладиш докато можеш. Работата е друга. Сигурно в момента разглеждаш специалности и/или получаваш акъл от кажи-речи всички около теб за това какво е перспективно, готино и т.н. Може да си избрал/а, а може и вече леко да се отчайваш.

Във всеки случай, имаме добри новини. Работодателите от всички (наистина!) сфери са единодушни, че меките умения вече са също толкова важни, колкото и специфичните за конкретната професия, че дори и по-важни.

Какво всъщност са меки умения?

Добър въпрос. Ами, не са “твърди” умения. Не са познанията и дейностите, директно свързани с бъдещата ти работа. Не са компютърното програмиране за ИТ специалиста или боравенето с трион за дърводелеца. Не се получават от лекции и упражнения в университета, нито от клипчета в YouTube. Меките умения са нещата, които изграждаш с времето, през общуването си с другите. Те могат да са личностни черти или навици, но могат и да се развиват „нарочно“, чрез опит. Измерват се по-трудно от специфичните, но са полезни и търсени във всяка една професия. Но да минем по същество – ще разгледаме най-важните меки умения за работодателите и ще ти дадем няколко идеи как да ги развиеш.

Ефективно общуване

Дотук нищо ново – комуникацията е и винаги е била едно от най-важните умения. В почти всички професии ще имаш контакти с хора – клиенти, колеги или поне шефовете ти. Освен че трябва да умееш да се изразяваш вербално и писмено, много ще ти помогне, ако знаеш как да разрешаваш конфликти и да убеждаваш. Клубът по дебати е най-очевидното място, където да се научиш на всичко това. Но и всяка дейност, където общуваш с хора, различни от теб – например по възраст (деца или пък възрастни хора) или култура. Докато търсиш общ език с различните от теб, се учиш да се изразяваш точно и да нагаждаш стила си на общуване.

Изобретателност

Със сигурност си чувал/a, че роботите скоро ще могат да заместят много от нас на работното място. Е, не и ако си изобретателен/на. Вярно е, че компютър или робот може да прави много неща по-бързо и по-добре от човек, но креативното мислене не е едно от тях. Тук нямаме предвид колко добре рисуваш, а по-скоро как боравиш с информация. Креативността е умението да правиш връзки между привидно отделни, несвързани фактори. Тя е ключова за решаването на проблеми (което, между другото, е друго силно търсено меко умение) и иновациите във всички области. Можеш да я развиеш чрез всякакви стратегически игри и логически пъзели, както и конкурси и проекти на тема иновации.

Сътрудничество и работа в екип

За да си отборен играч, ти трябва всичко свързано с общуването, заедно с умения за слушане и промяна на гледната точка. С други думи, трябва да си дипломатичен, да приемаш чуждото мнение и да изразяваш своето (дори когато спориш) с аргументи, вместо с емоции. Все повече екипи на работното място се състоят от хора с различно образование, знания и умения – и съответно различни гледни точки. Изключително важно е те да се разбират добре помежду си, въпреки различията. Отборните спортове и игри са перфектният начин да развиеш тези умения. Друг вариант е да учиш някого на нещо – така се тренираш да сменяш гледната точка.

Гъвкавост

В свят, който се променя по-бързо от всякога, способността за адаптация е задължителна. Истината е, че много от професиите, които ти и приятелите ти ще имате в бъдеще, още дори не съществуват. Затова ученето вече не свършва с края на училище или университета, а продължава през целия живот. Ако в миналото е било достатъчно да знаеш същото като тези преди теб, сега трябва да умееш да се ориентираш бързо и да свикваш с промени, нови условия и технологии. За да подобриш гъвкавостта си, предизвиквай се постоянно. Прави нови неща, които те изкарват извън зоната ти на комфорт. Познатите ти – прави по нови начини. Свиквайки с разнообразието, ще си готов/а да се адаптираш много по-бързо и на работното място. А и така е по-интересно, нали? 🙂

E, как смяташ – имаш ли необходимите меки умения? Разбира се това е само част от нещата, които са ти необходими, за да си успешен/на в света на работата. Ако искаш да разбереш какви точно са твоите силни страни, попълни безплатния тест на Фондация Хестия и Прометрикс сега. Ще получиш и персонализиран доклад с насоки за развитие. Ти си на ход!