Кандидат-студенти

Извлечи максимума от образователните изложения

27/02/2019 By

Изложенията за университети могат да ти донесат най-чакания „аха“ момент, но могат и да са пълна загуба на време… Като цяло са супер възможност да разбереш повече за даден университет и често, да получиш ценно инфо от хора, които в момента учат или работят там. И все пак всички знаем, че няма пълно щастие, така че и тук си има едно голямо „но“. Не се подмамвай да оставиш изложението да ти свърши работата – за да ти е наистина полезно, трябва да се подготвиш предварително. Ето няколко съвета как да подходиш.

Разгледай програмата

За да не губиш време в обикаляне и/или чакане на опашка на щандове, които няма да са ти полезни, провери кои университети ще излагат и си набележи тези, с които искаш да говориш. Не забравяй, че на повечето изложения има и различни презентации, уъркшопи и мини-събития. Заслужава си да проучиш какво ще има, за да не пристигнеш 5 минути след края на презентацията. Със сигурност в интернет има подробна програма, където всичко е описано. За по-големите изложения може и да трябва да си направиш безплатна регистрация за презентациите.

Подготви си въпроси

Всички са там, за да те ориентират и да ти помогнат – това е ясно. Никак не е готино обаче, когато най-важният въпрос ти дойде наум чак вечерта след изложението, в полузаспало състояние. Можеш да се измъкнеш от топлото легло, за да пишеш имейл на университета (надали). Или да го оставиш за утре (и следващия, и по-следващия ден)… ех, как не се сети по-рано? Другия път определено ще разгледаш сайтовете на университетите, които ще са на изложението и ще помислиш какво точно искаш да знаеш за всеки от тях. Мисли за детайлите – кои са нещата, които със сигурност ще те накарат да избереш един университет пред друг, ако се чудиш? Съветваме те даже да си направиш списък с въпросите – така вече наистина ще спиш спокойно!

Води си записки

Като заговорихме за списъци, добре е да си подготвен/а с нещо за писане и по време на самото изложение. Всички представители ще „рекламират“ техните си университети и ще ти обясняват на дълго и на широко колко е хубаво при тях. Задачата да разбереш какво най-много ще допадне на ТЕБ, си остава твоя. Но не бързай да вземаш решение още в деня. Като за начало, гледай да събереш възможно най-много информация за местата и специалностите, които те интересуват. Така ще можеш да разглеждаш и да сравняваш на спокойствие, без да забравиш нищо! 🙂

И не забравяй…

Това са само няколко идеи, които ще ти спестят време и усилия, ако смяташ да ходиш по изложения. Въпреки всичко, недей да разчиташ само на изложенията, за да си избереш университет. Направи собствено проучване в интернет – чети форуми, разглеждай класации и набележи тези места, които наистина ти харесват. Те невинаги ще присъстват на изложенията, но това определено не трябва да те спира да се свържеш с тях за повече информация. Всички университети си имат хора, които отговарят специално за бъдещите студенти и с удоволствие ще отговорят на въпросите ти. Пожелаваме ти успех! И не забравяй, ако имаш въпроси около кандидатстването и кариерното ориентиране, винаги можеш да ни пишеш във Facebook, или тук (анонимно).

Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и вече е помогнал на над 1200 студенти!