Избор на професияКандидат-студенти

Трябва ли ти жокер „помощ от приятел“?

помощ от приятел

Твърде рано ли е да избереш с какво ще се занимаваш до края на живота си, когато си на 18? Няма смисъл да го обсъждаме тук. Така или иначе, едно е ясно – като наближи „заветното“ кандидатстване, натискът и очакванията да вземеш решение се покачват. На всичкото отгоре, трябва да е правилното решение. В общия случай това означава хем да ти харесва, хем да е перспективно, хем да е добре прието от обществото.

Е, ти си късметлия – не ти се налага да решиш абсолютно сам/а. Има хора около теб, които да ти дават съвети и ти помагат, нали? Нека и ние ти дадем един съвет – внимавай, защото митове и легенди има много, а  границата между подкрепа и влияние може да е тънка. Добре e да правиш разликата, защото в крайна сметка това си е твоето решение и ти единствен/а ще понесеш последствията от него. Добре де, не искахме това да прозвучи толкова мрачно – наистина не е краят на света, а и се надяваме последствията все пак да са положителни. За тази цел, нека разгледаме кога е добре да слушаш съветите на другите и кога не толкова…

Родителите ти

Може би са подкрепящи и ти дават пълна свобода в избора. А може и да имат съвсем конкретни очаквания и амбиции за теб и бъдещето ти. Дори и кандидатстването да е взривоопасна тема в момента, помни, че тези хора сигурно те познават много добре. Каквото и да казват, вероятно наистина произлиза от добрите им намерения. Техният житейски опит и искреното им желание да ти помогнат могат да са изключително ценни ресурси. Със сигурност  си заслужава да ги слушаш (поне от време на време!) и можеш да получиш полезни съвети от тях.

Въпреки това, те не знаят всичко на света и по-важното, не са тези, които ще живеят с решението ти. Само ти наистина можеш да видиш ситуацията от собствената си гледна точка, а в крайна сметка, тя е най-важна. Задачата да разбереш какво те привлича и какво е важно за теб, е твоя. Оттам нататък, родителските съвети могат наистина да ти бъдат от полза – но не и ако те изместват твоята работа, да опознаеш себе си.

Учителите ти

Ако имат желание да ти помогнат по тази тема, учителите могат да бъдат супер ценен източник на информация. Особено ако планираш да се развиваш в тяхната сфера! Ако е така, те със сигурност са учили специалността, която ти обмисляш. Вероятно познават и много други хора в тази област. Те могат да ти дадат нова гледна точка, съвет от собствен опит и информация за това, което представлява ученето и работата в тяхната сфера. Помни обаче, че те не са кариерни консултанти и работата им не включва да са запознати с новите тенденции в обучението и пазара на труда. Както и при родителите, вслушвай се в съветите им, но не приемай всичко, което казват за даденост.

Съучениците ти

Фразата „peer pressure“ говори ли ти нещо? Желанието да се впишем в средата си диктува много от поведенията и изборите, които правим още от детството. Това е напълно нормално. Заслужава ли си, обаче, да залагаш бъдещето си на това желание? Разбира се, че не. Докато приятелите могат да бъдат супер съветници, да умуват заедно с теб и да ти помагат да проучиш и претеглиш избора си, те могат и да окажат натиск и да повлияят избора ти по начин, който не е най-здравословният. Затова обсъждайте, мислете заедно, обменяйте опит, но гледай крайното решение наистина да си зависи най-вече от теб.

Професионалисти

Това не е задължително да са кариерни консултанти. Да, те определено са най-лесният и директен начин да си изясниш какво искаш и можеш да правиш. Те са обективни и целта им е да ти помогнат да откриеш най-добрият вариант за себе си, без да се влияят от личното си мнение, както повечето от гореизброените често правят. И все пак, ако не ти се ще да плащаш за лична среща с кариерен консултант, винаги има и други варианти. Можеш да се свържеш с студент в тази специалност, или даже с човек, който е завършил и вече работи, за да получиш конкретна информация от тях. Ето няколко идеи за въпроси, които можеш да им зададеш.

Жокерът ти

Знаем, че сигурно имаш доста въпроси и търсиш обективна информация. Затова ние от nextstep.bg предлагаме безплатна помощ от квалифициран кариерен консултант. Можеш да се свържеш с нея по всяко време, а и е супер лесно – отиди на Facebook страницата ни и напиши пост или съобщение, или пък  драсни един имейл на info@nextstep.bg. Нашият консултант ще се радва да отговори на въпросите ти и да ти помогне да намериш информацията, от която имаш нужда. Давай смело! 🙂