Избор на професияКандидат-студенти

Кого да питаш за съвет при избора на професия?

11/02/2019 By

С наближаването на периода за кандидатстване, натискът и очакванията да вземеш правилното решение се покачват. От теб се очаква да избереш нещо, което хем да ти харесва, хем да е перспективно, хем да е добре прието от обществото. Решението не е лесно и ако около теб има хора, които могат да ти помогнат да избереш, това е страхотно! И все пак, това си е твоето решение и не трябва да разчиташ изцяло на чуждото мнение, защото митове и легенди има всякакви, а  границата между подкрепа и влияние може да е тънка. Ето кога е добре да слушаш съветите на другите, и кога – не толкова:

Родителите ти

Може би са подкрепящи и ти дават пълна свобода в избора. А може и да имат съвсем конкретни очаквания и амбиции за теб и бъдещето ти. Дори и кандидатстването да е взривоопасна тема в момента, помни, че тези хора сигурно те познават много добре. Каквото и да казват, вероятно наистина произлиза от добрите им намерения. Техният житейски опит и искреното им желание да ти помогнат могат да са изключително ценни ресурси. Със сигурност  си заслужава да ги слушаш (поне от време на време!) и можеш да получиш полезни съвети от тях.

Въпреки това, те не знаят всичко на света и по-важното, не са тези, които ще живеят с решението ти. Само ти наистина можеш да видиш ситуацията от собствената си гледна точка, а в крайна сметка, именно тя е най-важна. Задачата да разбереш какво те привлича и какво е важно за теб е твоя. Оттам нататък, родителските съвети могат наистина да ти бъдат от полза, стига да не ти пречат да свършиш твоята работа – да опознаеш себе си.

Учителите ти

Ако имат желание да ти помогнат по тази тема, учителите могат да бъдат супер ценен източник на информация. Особено ако планираш да се развиваш в тяхната сфера! Ако е така, те най-вероятно са учили специалността, която ти обмисляш. Със сигурност познават и много други хора, работещи в тази област. Те могат да ти дадат нова гледна точка, съвет от собствен опит и информация за това, какво представлява ученето и работата в тяхната сфера. Помни обаче, че те не са кариерни консултанти и работата им не включва да са запознати с новите тенденции в образованието и пазара на труда. Както и при родителите, вслушвай се в съветите им, но не приемай всичко, което казват, за даденост.

Съучениците ти

Фразата „peer pressure“ говори ли ти нещо? Желанието да се впишем в средата си диктува много от поведенията и изборите, които правим още от детството. Това е напълно нормално. Заслужава ли си, обаче, да залагаш бъдещето си на това желание? Разбира се, че не. Докато приятелите могат да бъдат супер съветници, да умуват заедно с теб и да ти помагат да проучиш и претеглиш избора си, те могат и да окажат натиск и да повлияят избора ти по начин, който определено не е най-здравословният. Затова обсъждайте, мислете заедно, обменяйте опит, но гледай крайното решение наистина да си зависи най-вече от теб.

Професионалисти

Това не е задължително да са кариерни консултанти. Да, те определено са най-лесният и директен начин да си изясниш какво искаш и можеш да правиш. Те са обективни и целта им е да ти помогнат да откриеш най-добрият вариант за себе си, без да се влияят от личното си мнение, както повечето от гореизброените често правят. И все пак, ако не ти се ще да плащаш за лична среща с кариерен консултант, винаги има и други варианти. Можеш да се свържеш с студент в тази специалност, или даже с човек, който е завършил и вече работи, за да получиш конкретна информация от тях. Ето няколко идеи за въпроси, които можеш да им зададеш.


Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и вече е помогнал на над 1200 студенти!