Избор на професияКандидат-студенти

Няколко думи от твоето бъдещо АЗ…

04/02/2019 By

Екипът на nextstep.bg посети няколко университета в София, за да се запознае със студентите, които сега започват своята професионална кариера. Така се запознахме с К. – студент в специалност „Психология“. Помолихме я да сподели как е избрала точно тази специалност, а след като ѝ разказахме за това, което правим, тя попълни и няколко от тестовете ни. Ето как протече нашата среща:

NEXTSTEP: Здравей, К. Спомняш ли си кога ти се наложи наистина да помислиш и решиш каква кариера да избереш?

К.: Разбира се, че си спомням – случи се когато бях в 12-ти клас. Края на училището се виждаше и вече нямаше как да отлагам. И така започнаха да ме тормозят въпросите. Ами сега накъде? В какво съм добра? Какво искам да работя? А това, което искам, къде мога да го приложа? Кой университет да избера? …

NEXTSTEP: Имаше ли нещо, което ти беше интересно в този момент?

К.: Всъщност, винаги съм искала да се занимавам с психология. Интересна ми е, разбирам хората, добър слушател съм. Обичам да помагам. Чувствам се пълноценна, когато видя как мой съвет може да направи някой щастлив. Усещам го, че е моето нещо.

NEXTSTEP: Страхотно – значи изборът ти е бил лесен!

К.: Донякъде. Тогава се появи голямото НО. Тази професия в България не е особено развита. Опциите за кариера след обучението са много, но търсенето на специалисти е ограничено. Съответно и заплащането не е особено голямо. Иска се много отговорност, сериозно отношение и обич към науката. Ако някой иска да печели пари, то не е това полето. Затова се замислих и за други опции – например графичен дизайн. Приятно ми е да работя с компютър, да превръщам идеи в проекти. Обичам културата и визуалните изкуства. Звучи супер интересно да се работи с 2D и 3D графични продукти, да се изучават видеографика и реклама. Това определено е търсена професия на пазара на труда. Също така може да бъде изключително доходоносна. Изглежда примамливо, има опции за развитие, растеж и завидна кариера.

NEXTSTEP: Интересно ми е какво си решила?

К.: Бях изправена пред труден избор – много пречки в името на нещо, което обичам, или нещо не толкова близко до мен, но лесно за реализация? Разговарях с приятели, дори посетих кариерен консултант. В крайна сметка се спрях на психологията и търсенето започна. Разгледах всички сайтове на университети в страната, които предлагат тази специалност. Запознах се с програмите по семестри и години, проучих преподавателите, събрах мнения от учещи и завършили. Отне ми месеци, но някак успях да систематизирам опциите си и да направя правилния, според мен, избор на програма и университет.

NEXTSTEP: Доволна ли си от избора, който направи? Кое, мислиш, ти помогна най-много за него?

К.: Да, имах късмет. Щастлива съм, че последвах интуицията си и уцелих специалността, която ме прави щастлива. Но ако бях сгрешила? Сега съм сигурна, че тогава щеше да ми е много по-лесно, ако знаех повече за себе си. Нали се сещаш – кое точно е важно за мен, кои са качествата, които ще ми помогнат да се справя, какви са интересите ми… Ако в оня момент се познавах толкова добре, колкото сега, щях да си спестя не само време, но и много колебания.

NEXTSTEP: Ти попадна съвсем случайно на nextstep.bg – какви са ти впечатленията след като попълни тестовете?

К.: Според резултатите, компютърните науки дори не са толкова интересни за мен, колкото си въобразявах. Оказа се и че фактори, като престиж и доходи, не са ми толкова важни, колкото близостта с другите хора и отдадеността ми на тях. Финансовият мотив, който щеше да ми бъде фактор да избера графичен дизайн, дори не ми е истински водещ. Всъщност резултатите ми ясно заявиха, че изобщо не се колебая в избора си, защото най-голяма увереност в успешността си виждам в психологията. Хареса ми, че е обърнато внимание и на нещата, които изискват да поработя допълнително върху тях, като например планиране и разпределяне на времето, което никога не ми се е отдавало.

NEXTSTEP: На кого би препоръчала тестовете на NEXTSTEP?

К.: Аз вече го направих – малката ми сестра е в шести клас и вече попълни теста на nextstep.bg. Радвам се, че ще може да си спести време и ще е наясно с това, което наистина я интересува и е добра в него. А и ще има време да поработи върху не толкова силните си черти.

NEXTSTEP: Какво би казала на учениците, които скоро ще завършат училище и не са сигурни какъв професионален избор да направят?

К.: Кариерното ориентиране невинаги е лесно. Често си мислим, че когато нещо ни харесва – значи е за нас, но това невинаги е така. Този тест може да помогне на всеки в моята ситуация – всеки, който се колебае между няколко опции. Може да помогне и на хората, които изобщо не са наясно накъде искат да продължат. Бих казала на тези мои връстници, че в резултатите ще намерят подробен анализ на личните си качества, силните си страни и способности. Ще разберат какви цели си поставят и как ги следват. Ще им се изяснят нагласите и мотивите, които ги водят напред и най-важното – ще успеят да вземат правилното решение за своето бъдеще.

NEXTSTEP: Благодарим ти, К. – успех в твоята кариера!

Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и вече е помогнал на над 1200 студенти!