Избор на професияУченици

Защо трябва да познаваш ценностите си преди да избереш професия?

18/05/2020 By

Ценностите са всичко това, което е важно за теб. Те не са универсални за всички и определено няма “правилни” и “грешни” ценности – нещата, които един смята за важни, имат по-малко значение за друг. Освен това, ценностите могат да се променят с времето, а и не винаги са очевидни. Затова е напълно нормално да не си се замислял за ценностите си досега. Но ако ги опознаеш, те значително ще улеснят процеса ти на вземане на решения – включително голямото решение за това “какво да правиш с живота си”. Ето как могат да са ти полезни твоите ценности при избора на професия:

Ценностите ти показват дали дадена професия е подходяща за теб

Когато познаваш своите ценности, можеш да правиш много по-правилни избори за себе си, които да работят в твоя полза в дългосрочен план. Няма да се налага да “гадаеш” или да разчиташ на метода проба-грешка. Напротив – ще знаеш точно какво търсиш и ще можеш да провериш дали специалността, професията или дори конкретната работа, която обмисляш, отговаря на изискванията ти. Така много по-лесно ще избегнеш нещата, които ще те правят нещастен, и ще намериш това, което наистина е “твоето”.

Ценностите ти дават нова гледна точка за работата

Обикновено разглеждаме и оценяваме професиите според дейностите, които включват. Например, архитектът проектира сгради. Това включва разработване на концепция, рисуване на скици, пресмятане на размери, моделиране с 3D софтуер и други. Но дори да знаеш какви дейности включва една работа, трудно би се ориентирал дали тя ще ти допадне, ако нямаш опит с подобни дейности. Но ако знаеш, че креативност, иновации и престиж са важни ценности за теб, е лесно да се досетиш, че архитектурата може да задоволи тези твои нужди.

Ценностите са твоят компас – насочват те към правилната посока

Дори и още да нямаш конкретна професия предвид, ценностите са страхотна основа за поставяне на цели за развитие. Да кажем, че обичаш да ръководиш останалите и лидерството е сред твоите водещи лични ценности. Ако си наясно с тази своя ценност, можеш още отсега да си поставиш за цел да научиш повече за уменията, необходими на един лидер, а след това да започнеш да изграждаш тези умения. А от там могат да ти дойдат идеи за професии, свързани с лидерските ти умения!

Ако живееш според ценностите си, ще си по-щастлив като цяло

Психолозите са единодушни, че познаването и следването на личните ценности, каквито и да са те за определения човек, води до повече удовлетворение и в личен план, и в работата. Изборите на тези хора зависят от истински важните за тях неща, а не от моментни състояния или чужди идеи. Освен това, тези хора знаят точно защо са взели определено решение и какво им носи то, а това означава, че дори и в трудните моменти са по-малко склонни да се откажат или предадат.

Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и вече е помогнал на над 1200 студенти!