Избор на професияУченици

Защо трябва да познаваш ценностите си преди да избереш професия?

NEXTSTEP

Ценностите са всичко това, което е важно за теб. Те не са универсални за всички и определено няма “правилни” и “грешни” ценности – нещата, които един смята за важни, имат по-малко значение за друг. Освен това, ценностите могат да се променят с времето, а и не винаги са очевидни. Затова е напълно нормално да не си се замислял за ценностите си досега. Но ако ги опознаеш, те значително ще улеснят процеса ти на вземане на решения – включително голямото решение за това “какво да правиш с живота си”. Ето как могат да са ти полезни твоите ценности при избора на професия:

Ценностите ти показват дали дадена професия е подходяща за теб

Когато познаваш своите ценности, можеш да правиш много по-правилни избори за себе си, които да работят в твоя полза в дългосрочен план. Няма да се налага да “гадаеш” или да разчиташ на метода проба-грешка. Напротив – ще знаеш точно какво търсиш и ще можеш да провериш дали специалността, професията или дори конкретната работа, която обмисляш, отговаря на изискванията ти. Така много по-лесно ще избегнеш нещата, които ще те правят нещастен, и ще намериш това, което наистина е “твоето”.

Ценностите ти дават нова гледна точка за работата

Обикновено разглеждаме и оценяваме професиите според дейностите, които включват. Например, архитектът проектира сгради. Това включва разработване на концепция, рисуване на скици, пресмятане на размери, моделиране с 3D софтуер и други. Но дори да знаеш какви дейности включва една работа, трудно би се ориентирал дали тя ще ти допадне, ако нямаш опит с подобни дейности. Но ако знаеш, че креативност, иновации и престиж са важни ценности за теб, е лесно да се досетиш, че архитектурата може да задоволи тези твои нужди.

Ценностите са твоят компас – насочват те към правилната посока

Дори и още да нямаш конкретна професия предвид, ценностите са страхотна основа за поставяне на цели за развитие. Да кажем, че обичаш да ръководиш останалите и лидерството е сред твоите водещи лични ценности. Ако си наясно с тази своя ценност, можеш още отсега да си поставиш за цел да научиш повече за уменията, необходими на един лидер, а след това да започнеш да изграждаш тези умения. А от там могат да ти дойдат идеи за професии, свързани с лидерските ти умения!

Ако живееш според ценностите си, ще си по-щастлив като цяло

Психолозите са единодушни, че познаването и следването на личните ценности, каквито и да са те за определения човек, води до повече удовлетворение и в личен план, и в работата. Изборите на тези хора зависят от истински важните за тях неща, а не от моментни състояния или чужди идеи. Освен това, тези хора знаят точно защо са взели определено решение и какво им носи то, а това означава, че дори и в трудните моменти са по-малко склонни да се откажат или предадат.

Убеди ли се вече, че ценностите са ключови при избора на професия, а и изобщо за живота и работата на всеки от нас? Сега остава само да определиш кои ценности са водещи при теб. Можеш да го направиш като попълниш нашия научно обоснован кариерен тест за определяне на ценности.

 

ПОПЪЛНИ ТЕСТ ЗА ЦЕННОСТИ