Избор на професияКариераЛичностно развитие

Как да си създадеш нови кариерни възможности?

23/08/2022 By
Как да си създадеш нови кариерни възможности?

Ясно е, че работата е съществена част от живота на всеки. Сметката е проста: 1/3 от деня ти е свързана с изпълнение на професионални задължения. Професията, която упражняваш, е твърде важна част от живота ти, че да се правят огромни компромиси.

Често хората, които искат кариерна промяна, дълго се лутат в омагьосан кръг, в който всяко действие им се струва погрешно, което ги довежда до усещане за безизходица от ситуацията. Други просто „скачат в дълбокото“ без да обмислят от какво точно имат нужда. Просто в един момент започват да търсят опции за работа или пък за допълнително образование. Така или иначе, и двата типа хора често си приличат по това, че не са си отделили време да помислят какво точно искат да постигнат с толкова желаната от тях промяната в кариерата.

Без да си разбрал основните си „аз-критерии“, е като да затвориш очи, да преброиш на Онче-Бонче и да избереш на случаен принцип…

Когато става дума за търсене на нови кариерни възможности, или вземане на важни професионални решения важно да бъде „написано домашното“.

Какво имаме предвид с това?

Важно е да бъдеш подготвен, както психически, задавайки си понякога неудобни въпроси по отношение на нуждите, които искаш да удовлетвориш с даден кариерен избор, така и информационно, правейки задълбочено проучване на пазара на труда.

Искаш нови кариерни възможности? Супер! Започни с кариерно проучване.

Какво значи терминът „кариерно проучване“?

Кариерното проучване е процес, в който търсиш нови кариерни възможности. Тук не говорим само за постоянното гледане на сайтовете за търсене на работа, това е по-скоро по-нататъшна стъпка в този процес. Преди всичко е важно да си наясно с твоята личност, ценности, умения и интереси. Това включва и целенасоченото разглеждане на списък с кариери, които биха ти паснали добре. Докато правиш това проучване, ще видиш, че някои кариери отговарят повече на твоите интереси и личностен маниер, докато други изобщо не резонират с теб.

Проучването на потенциални кариерни възможности не е еднократно занимание, това е нещо, което би следвало да правиш на определени интервали от време в живота си. Тази регулярна „сверка на часовника“ може да ти даде яснота относно потенциални следващи кариерни стъпки, независимо дали си току-що завършил, или не си сигурен дали това, което си работил до момента, все още резонира с теб и все по-често обмисляш нови посоки. Освен това, регулярното кариерно проучване може да ти помогне за изграждането на увереност и подготвеност, която да се окаже нещото, което специалистите по подбор да харесат у теб един ден. Като често оценяваш къде се намираш в кариерата си, дали си щастлив или не и как би могъл да си по-пълноценен в своята кариера, ти ще научаваш все повече за себе си, генерирайки нови концепции и умения.

Когато си в процес на кариерно проучване би следвало да си задаваш въпроси като:

 • „Щастлив ли съм в настоящата си работа?“
 • „Харесва ли ми това, което правя?“
 • „Искам ли да направя нещо друго?“
 • „Постигам ли целите си?“
 • „Имам ли фокусирани цели в краткосрочен и дългосрочен план?“
 • „Какво мога да направя, за да се чувствам по-пълноценен?“

Ето няколко съвета, които биха могли да са ти от помощ, ако си решил за пръв път да правиш кариерно проучване:

1. Направи ревизия на кариерните си избори до момента.

Това е може би най-фундаменталната стъпка в едно кариерно проучване. Особено, ако то е първо такова за теб!

Дай си време, в което да помислиш за изборите, които са те отвели до тук. Направи справедлива оценка на всеки един от тях. Тук няма верни или грешни отговори, всеки избор има своя смисъл.

2. Подреди целите в живота си.

След тази ревизията на кариерните ти избори е важно да направиш такава и на житейските си цели. Виж кои са приоритетните за теб сфери в живота в момента. Не е срамно да кажеш, че семейството е по-важно, отколкото да гониш високи кариерни постижения. Ако това те удовлетворява и те кара да си щастлив и в синхрон със себе си, значи е работещо! Ако пък прецениш, че ти е важно да се издигаш в кариерата, помисли как това би рефлектирало на другите важни за теб житейски сфери. Важно е да си реалистичен!

3. Погрижи се за CV-то си.

Кариерното проучване може да включва в себе си и разговор с хора в различни индустрии и на различни позиции. Желаейки да научиш повече по дадена тема, със сигурност ще ти създаде връзки, или поне идеи. По време на този процес може да попаднеш на възможност, за която искаш да кандидатстваш. Наличието на актуализирано CV ще ти даде възможност да кандидатстваш бързо или поне да споделиш автобиографията си с някой от новите си контакти. Никога не знаеш откъде ще изскочи белият заек!

4. Бъди откровен с твоя мениджър.

Ако в процеса на кариерно проучване откриеш, че имаш нужда от нови възможности и си доволен от фирмената култура, говори с твоя мениджър за опции, които може вече да съществуват в компанията. Това може да ти спести понякога дългия процес по подбор. Освен това, мениджърът ти вече е запознат с твоята работа и може да те препоръча. От друга страна, мениджърът ти може да ти помогне в изграждането и осъществяването на личния ти кариерен план като те включва в обучения, конференции и семинари, с които да развиеш своята кариера.

5. Направи списък на твоите преносими умения.

Това са онези умения, които имаш и които можеш да използваш в много позиции и професионални сфери. Например, ако си добър в писането. Това е умение, което е ценено в маркетинговата сфера и би могло да ти отвори множество разнообразни кариерни възможности.

Мисли отвъд уменията, които трябва да имаш в ежедневната си роля, и вместо това си отбележи тези професионални и личностни умения, които си изградил с времето. Някои от тях би могъл да прилагаш независимо каква е длъжността ти.

6. Не се срамувай да покажеш на света работните си постижения.

Ако си надхвърлил целите, поставени от твоя мениджърски екип, или по друг начин си успял да окажеш позитивно влияние на работното място, не забравяй да отбележиш тези подробности в резюмето си. Можеш да използваш тези постижения като теми за разговор по време на важно интервю относно следващите ти стъпки в кариерата.

Вече имаш план за първите стъпки, които да предприемеш, за да си създадеш нови кариерни възможности. А ако искаш да научиш още полезни съвети, не пропускай да изгледаш записа на нашия уебинар „Кариерна промяна – искам нова работа, или нова посока?“

По време на него кариерният ни консултант Николета  разказа за:

 • Разликата между кариера и работа.
 • Какви са основните причини да искаш нова работа?
 • Какви са основните причини да искаш да се преориентираш кариерно?
 • Как да разбереш дали имаш нужда просто от нова работа, или е дошло време да потърсиш нова кариерна посока?
 • Какво да направиш първо, ако се чувстваш в застой?
 • Кои са най-често срещаните грешки при смяна на кариерната посока и как да ги избегнеш?