КариераЛичностно развитие

Как уменията за учене ще те направят успешен във всяка сфера

03/06/2020 By

Уменията за учене включват концентрация, планиране и управление на времето, стратегии за научаване и разбира се, умението да се мотивираш. На пръв поглед, те са необходими най-вече в училище и в университета, но всъщност в днешно време тези неща са задължителни и за работата. Някои дори твърдят, че уменията за учене са най-важните меки умения.

Съвсем наскоро видяхме как начините на работа, и изобщо целият свят, могат да се променят коренно за броени седмици. Няма спор, че уменията за учене са ключови за всеки човек в такъв динамичен свят. В тази статия ще разгледаме как тези умения могат да те направят успешен в бъдещата ти работа, независимо каква е тя.

1. Никога няма да “изоставаш с материала”

Преди 40 години, човешкото знание се е удвоявало на всеки 12 месеца. Днес науката и технологиите се развиват толкова бързо, че знанието се удвоява, и съответно голяма част от него остарява, на всеки 12 часа. Затова независимо на каква възраст си и какво точно работиш, е нужно постоянно да учиш нови неща. Това е единственият начин да следиш тенденциите и развитието на индустрията, в която работиш, за да останеш “в час”, дори и да не ти се налага да влизаш в учебен час.  

2. Ще си готов за всякакви неочаквани ситуации

В началото на 2020 почти никой не предполагаше, че новият коронавирус ще промени толкова коренно начина, по който учим, работим и прекарваме свободното си време. Всички трябваше да свикнем с новата ситуация много бързо, за да продължим напред. Не е никак изненадващо, че хората с изградени умения и навици за учене се справиха с това предизвикателство най-добре. Те имат това предимство пред останалите, когато става въпрос за всякакви промени, например местене в друг град или смяна на работата, че дори и по-малки неща.

3. Възможностите ти за кариерно развитие ще се увеличат

Все по-малко хора се задържат в една и съща компания за повече от няколко години. Новата нормалност включва честа смяна на месторабота и дори професия. Досещаш се, че това върви ръка за ръка с постоянно учене на нови знания и умения, и колкото по-ефективно умееш да учиш, толкова повече можеш да се възползваш от тези възможности. Но дори и да работиш на едно и също място за по-дълго, развитието ти вероятно няма да остане незабелязано от колегите и ръководителите ти. А това съвсем естествено води до нови възможности!

4. Ще си по-уверен в себе си, а и по-способен като цяло

Ако знаеш как да учиш и го правиш с удоволствие, за теб няма да има нерешими проблеми. Вероятно ще виждаш проблемите и предизвикателствата по-скоро като възможности и ще подхождаш към тях смело и решително. Ще си уверен в способностите си, а ако ти липсват такива в конкретна сфера, ще знаеш, че лесно можеш да наваксаш. На всичкото отгоре, колкото повече неща научаваш, толкова по-лесно ще ти идват идеи за решаване на всякакви проблеми!

Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си. Докладът включва интерпретация на повече от 30 личностни фактора и вече е помогнал на над 1200 студенти!