КариераЛичностно развитие

Как уменията за учене ще те направят успешен във всяка сфера

NEXTSTEP

Уменията за учене включват концентрация, планиране и управление на времето, стратегии за научаване и разбира се, умението да се мотивираш. На пръв поглед, те са необходими най-вече в училище и в университета, но всъщност в днешно време тези неща са задължителни и за работата. Някои дори твърдят, че уменията за учене са най-важните меки умения.

Съвсем наскоро видяхме как начините на работа, и изобщо целият свят, могат да се променят коренно за броени седмици. Няма спор, че уменията за учене са ключови за всеки човек в такъв динамичен свят. В тази статия ще разгледаме как тези умения могат да те направят успешен в бъдещата ти работа, независимо каква е тя.

1. Никога няма да “изоставаш с материала”

Преди 40 години, човешкото знание се е удвоявало на всеки 12 месеца. Днес науката и технологиите се развиват толкова бързо, че знанието се удвоява, и съответно голяма част от него остарява, на всеки 12 часа. Затова независимо на каква възраст си и какво точно работиш, е нужно постоянно да учиш нови неща. Това е единственият начин да следиш тенденциите и развитието на индустрията, в която работиш, за да останеш “в час”, дори и да не ти се налага да влизаш в учебен час.  

2. Ще си готов за всякакви неочаквани ситуации

В началото на 2020 почти никой не предполагаше, че новият коронавирус ще промени толкова коренно начина, по който учим, работим и прекарваме свободното си време. Всички трябваше да свикнем с новата ситуация много бързо, за да продължим напред. Не е никак изненадващо, че хората с изградени умения и навици за учене се справиха с това предизвикателство най-добре. Те имат това предимство пред останалите, когато става въпрос за всякакви промени, например местене в друг град или смяна на работата, че дори и по-малки неща.

3. Възможностите ти за кариерно развитие ще се увеличат

Все по-малко хора се задържат в една и съща компания за повече от няколко години. Новата нормалност включва честа смяна на месторабота и дори професия. Досещаш се, че това върви ръка за ръка с постоянно учене на нови знания и умения, и колкото по-ефективно умееш да учиш, толкова повече можеш да се възползваш от тези възможности. Но дори и да работиш на едно и също място за по-дълго, развитието ти вероятно няма да остане незабелязано от колегите и ръководителите ти. А това съвсем естествено води до нови възможности!

4. Ще си по-уверен в себе си, а и по-способен като цяло

Ако знаеш как да учиш и го правиш с удоволствие, за теб няма да има нерешими проблеми. Вероятно ще виждаш проблемите и предизвикателствата по-скоро като възможности и ще подхождаш към тях смело и решително. Ще си уверен в способностите си, а ако ти липсват такива в конкретна сфера, ще знаеш, че лесно можеш да наваксаш. На всичкото отгоре, колкото повече неща научаваш, толкова по-лесно ще ти идват идеи за решаване на всякакви проблеми!

Може би скоро ще завършиш училище или университет, но както вече знаеш, ученето далеч не спира дотук. Ако искаш да разбереш колко добре се справяш с научаването на нови неща в сравнение с връстниците ти, попълни нашия тест за умения и мотивация за учене.

 

ПОПЪЛНИ ТЕСТ ЗА УМЕНИЯ ЗА УЧЕНЕ