Избор на професияКариера

7 най-важни неща за кариерните тестове

20/05/2021 By

Предстои ти избор на специалност и професия и се чудиш коя посока е най-подходяща за теб? Или пък вече си студент, но още не си сигурен къде точно искаш да се реализираш след дипломирането? Може би дори си започнал своята кариера и работиш от известно време, но имаш съмнения дали си направил най-правилния избор за себе си? Във всеки случай ти се струва, че малко допълнителна подкрепа ще ти дойде добре, за да вземеш решение и да планираш следващите стъпки. Знаеш, че срещата с кариерен консултант винаги е вариант, но все още не си се решил да си запазиш час за кариерна консултация. 

Ако се припознаваш в това описание, знаем точно от какво имаш нужда – кариерен тест. Не от безплатните развлекателни тестове от типа “Кой Дисни злодей си ти?”, а истински, подробен, обективен и научно базиран кариерен тест. В България няма много такива тестове и е много възможно досега да не са ти попадали. Ето 7-те най-важн неща, които трябва да знаеш за кариерните тестове, преди да решиш да инвестираш в такъв

1. Кариерните тестове не са точно тестове, а по-скоро инструменти за себеизследване 

Да си наясно с приоритетите, интересите, силните си страни и областите си за развитие, е една от най-важните части в процеса на кариерно планиране. С други думи, трябва на първо място да познаваш себе си достатъчно добре, за да можеш да направиш правилния избор на професионална посока. Кариерните тестове ти помагат да направиш точно това – да получиш обективна оценка на личността си и да събереш цялата информация относно теб самия, която ти е нужна за кариерния избор. 

Те не оценяват познанията ти и нямат правилни и грешни отговори, а по-скоро ти позволяват да изследваш тези страни на личността си, които влияят на решенията и кариерното ти развитие. Затова е по-удачно да гледаш на тях като на инструмент или помощно средство в процеса на опознаване на себе си, отколкото да ги възприемаш като тестове в класическия смисъл на думата.

2. Те оценяват интересите, но и други аспекти на личността, които са важни при избора на професия

Съвсем логично е, че при избора на професионална посока повечето хора се замислят първо за това какво им харесва, кои дейности ги влекат и с какво ще им е приятно да се занимават в работата си. Кариерните интереси са много важен фактор при избора на професия, но те не са единственото, което има значение. Голямо влияние оказва и личността на човека. Това включва ценностите и приоритетите му, емоционалната интелигентност, стратегиите за вземане на решения, уменията за учене, силните страни и областите за развитие.

Когато имаш по-пълна представа за себе си, можеш да съобразиш изборите си с всички тези неща, които определят от какво имаш нужда, за да се чувстваш удовлетворен и да станеш успешен. Именно поради тази причина кариерните тестове дават комплексна оценка на личността, вместо да се фокусират само и единствено върху професионалните интереси. Те са добра първа стъпка, но определено не трябва да са и последната стъпка в процеса на себеизследване.

3. Резултатите от кариерния ти тест зависят до голяма степен от това как попълваш теста

Кариерните тестове са познати още като тестове за самооценка. Те ти помагат да оцениш личностните си качества и предпочитанията си, но ти си важна част от този процес и те няма как да свършат цялата работа вместо теб. Иначе казано, един кариерен тест може да ти даде точно толкова, колкото му дадеш ти. 

За да получиш смислени и точни резултати, е необходимо да отговаряш честно и да си сигурен в отговорите си, вместо да прибързваш и да попълваш теста “отгоре-отгоре”. Затова отдели нужното време, осигури си спокойна среда и направи теста в момент, в който се чувстваш готов да си зададеш някои важни въпроси за себе си и да потърсиш отговорите им.

4. Тестът вероятно няма да ти каже тотално нови и неочаквани за теб неща, но може да потвърди дали се движиш в правилната посока

Вече си наясно, че кариерните тестове не работят “на магия” и няма как да ти покажат резултат, който е пълна изненада за теб. Тези тестове ще ти свършат най-добра работа, ако имаш някаква представа, колкото и бегла да е тя, накъде искаш да поемеш. За да извлечеш максимума от тях, е необходимо вече да си помислил поне мъничко за възможните варианти. При това положение, тестовете ще ти позволят да си доизясниш плановете и нагласите си, да систематизираш и организираш мислите си и да получиш обобщена “картинка” на ситуацията ти в момента. 

Те ще са ти особено полезни например, ако се колебаеш между няколко варианта и ти е трудно да прецениш кой от тях е най-подходящ за теб, или пък ако искаш да си потвърдиш, че си взел правилното решение. Тестовете ще ти дадат обективна оценка на личността ти и ще ти помогнат да добиеш увереност и да се почувстваш още по-сигурен в следващите си стъпки.

5. Най-полезното в един кариерен тест е самият процес на отговаряне на въпросите

Себепознанието, въпреки че е една от най-важните предпоставки за успешното кариерно развитие, не е лесна задача. Всъщност не е и чак толкова трудна задача – трудната част е да започнеш и да знаеш кои въпроси да си зададеш, за да извлечеш най-ценната информация за себе си. Ако има кой да те насочи откъде да започнеш и какво да гледаш, изведнъж си даваш сметка, че отговорите на въпросите, свързани с личността и предпочитанията ти, всъщност не са чак толкова сложни.

Това е и основната роля на кариерните тестове – те ти задават правилните въпроси, по които трябва да помислиш, за да се ориентираш успешно. С тяхна помощ ще разбереш кои са нещата, които влияят върху изборите и решенията ти. Отговаряйки на въпросите, включени в теста, ще се замислиш за ситуации и казуси, които може би не са ти хрумвали досега, но пък нагласите ти към тях са важни за бъдещото ти развитие. 

6. Добрият кариерен тест ще ти помогне да се сравниш с другите хора на твоята възраст, от твоя пол и държава

Освен че те насочват към най-смислените въпроси относно личността и ситуацията ти, другото основно предимство на кариерните тестове е, че ти дават обективна информация, съобразена с особеностите на средата, в която се намираш. Това не важи за всички кариерни тестове, които ще намериш в интернет, но определено е вярно за научно валидираните тестове, които са преминали през процес на стандартизация за съответната държава. 

Един стандартизиран тест е разработен така, че да изчислява резултатите ти в сравнение с хората, подобни на теб. По този начин тестът ти дава максимално реалистична оценка спрямо това, което е “нормално” за твоята страна, твоята възраст и т.н., вместо да те сравнява с абстрактни критерии, на които някой е определил, че “трябва” да отговаряш.

7. С помощта на кариерните тестове ще откриеш какво ти подхожда най-много според настоящата ти ситуация

На последно място, но не и по важност, споделяме убеждението си, че не съществува една перфектна работа за всеки от нас. Хората сме комплексни същества с много страни и различни аспекти. На всичкото отгоре, постоянно се променяме! Ежедневно преминаваме през различни преживявания, учим нови неща и трупаме опит, а това несъмнено се отразява на нагласите, вярванията и очакванията ни. Затова и дейностите, които са подходящи за нас, могат да се променят с течение на времето. 

Именно поради тази причина кариерните тестове не ти дават готово решение под формата на идеалната за теб работа, а ти помагат да оцениш всичко това, което определя къде ще се чувстваш на място и ще можеш да си успешен. “Твоята” посока е тази, която ти допада и ти се отдава повече, отколкото на другите хора. Тя не е задължително професията, която ще ти е най-лесна, но със сигурност е тази, която ще ти позволи да разгърнеш потенциала си и да използваш личностните си качества на макс!


Готов ли си да направиш следващата крачка? Виж кариерните тестове от каталога ни и избери най-подходящия за теб!

NEXTSTEP предлага онлайн тестове за кариерно ориентиране на ученици, кандидат-студенти и хора над 18 години. Нашите въпросници са единствените кариерни тестове в България, които са научно-базирани, развити от психолози и адаптирани за страната. Независимо в кой етап от професионалното си развитие се намираш, те могат да ти помогнат да направиш следващата стъпка.