Избор на професияКандидат-студенти

Защо да направиш кариерeн тест преди да кандидатстваш в университет

08/06/2021 By

Кариерните тестове за самооценка напоследък са доста популярни. Може би се чудиш какво толкова им е интересното или просто от мисълта да правиш тест през лятото те побиват тръпки. Разбираме те, но знаеш ли, имаме добри новини. Кариерните тестове всъщност изобщо не са тестове. Защо? Някои от тях, защото са твърде прости и очевидни и не ти казват нищо ново. Но ние имаме предвид онези другите. 

В добрите кариерни тестове няма верни и грешни отговори, нито пък ти казват, че трябва да станеш фермер, геолог или пилот. Те са по-скоро инструменти, които ти помагат да си зададеш правилните въпроси, за да можеш да направиш най-добрия кариерен избор за себе си. В този смисъл, дори и те не са точно тестове. 

ВИЖ КАРИЕРНИТЕ ТЕСТОВЕ

Ако се чудиш дали има смисъл от кариерните (не-)тестове и дали ще ти помогнат с нещо, виж нашите 6 основни причини, поради които е добра идея да ги пробваш:

1. Не си сигурен дали си избрал правилната специалност

Имаш нещо наум, но увереността ти не е на 100%. Изчел си всичко в интернет за специалността и университета, който си набелязал, но пак не спиш спокойно. Сигурно се съмняваш дали ще се справиш? Или пък някой близък до теб не е съгласен с избора ти? Каквато и да е причината, неприятно чувство… 

Ако си достатъчно информиран за възможностите, но все още не си сигурен дали си избрал най-добрата от тях, може би имаш нужда да разбереш повече за себе си. Много е важно дали това, което си планирал, съвпада с твоята личност, ценности и нагласи. Точно тук кариерният тест може да ти помогне като ти покаже на какво държиш, кои са професионалните ти интереси и силните ти страни и как взимаш решения.

2. Колебаеш се между няколко варианта

Звучи познато? Това май е единственото нещо, което важи за почти всички кандидат-студенти. И е напълно нормално, все пак никой не очаква да имаш един-единствен интерес. А и това е голямо решение, което не трябва да взимаш просто ей така. Всъщност е супер, че имаш няколко идеи. Това, че се колебаеш, показва, че си ангажиран с избора си и се опитваш да вземеш обмислено решение. 

Задавал ли си си някога въпроса защо харесваш тези специалности и професии? Какво ще ти даде всяка една от тях и как ще се впишеш в тази сфера след университета? Точно там се крие отговорът на въпроса кой от потенциалните избори е най-подходящ за теб. За целта е нужно да познаваш не само предметите, но собствената си личност. А както вече казахме, кариерният тест ще ти помогне да направиш точно това!

3. Интересно ти е да научиш повече за себе си

Сигурно вече си разбрал, че основното, което ти дава добрият кариерен тест, не е препоръка за конкретна специалност, а информация за самия теб. Това е супер полезно при избора на кариерен път, защото ти помага да вземеш истински информирано решение. Но знаеш ли за какво друго ще ти свърши работа себепознанието? Накратко – за всичко, свързано с кариерата ти. 

Доказано е, че осъзнатите хора са по-добри лидери, общуват по-успешно с другите, знаят как да използват силните си страни и върху какво имат да работят… да продължаваме ли? Ясно е, че това знание е супер ценно и то отвъд избора на професия. Затова кариерните тестове могат да са ти полезни дори след този момент – например при кандидатстването за стаж или работа, а защо не и след като вече работиш, за да ти помогнат да си по-успешен в професионален план?

4. Искаш да си спестиш време

Ако някой ти е казал, че кариерният тест няма да ти даде нищо, което не можеш да научиш сам… прав е! Става дума за самия теб, така че част от резултатите дори няма да са в категория „новини“. До останалото действително можеш да достигнеш съвсем сам, стига да си зададеш правилните въпроси. Но кариерният тест ще те насочи директно към онези фактори, от които зависи изборът ти, и определено ще ти спести някои чуденки и известно лутане. 

Да вземем ценностите за пример – ти знаеш доколко парите са важни за теб, но давал ли си си сметка кои са основните неща, които хората търсят в работата си (например престиж, иновации или постижения) и колко напред в личната ти класация са те? А знаеш ли кои са личностните качества, които имат най-голямо значение за типа работа, която ще избереш – като гъвкавост, отвореност към нов опит и устойчивост на стрес? Замислял ли си се дали предпочиташ да планираш занапред или мислиш в краткосрочен план? Дали си по-скоро решителен или колеблив? Колко добре развити са твоите умения за учене? Това е само малка част от правилните въпроси, а останалите ще откриеш в кариерните тестове.

5. Любопитен си да проучиш „конкуренцията“

Изборът на професия и специалност няма нищо общо с игра на Монополи. Но дори и да не си състезателен тип, няма как да отречеш, че твоите възможности и шансовете ти за успех са донякъде свързани с връстниците ти. Затова кариерният тест не само ще ти зададе правилните въпроси, но и ще ти помогне да изградиш реалистична представа за собствената си ситуация, в сравнение със ситуацията на останалите кандидат-студенти. 

Например, ако се смяташ за сравнително информиран, докато в действителност повечето хора на твоята възраст са доста по-навътре в нещата, това може да ти изиграе лоша шега. По същия начин, може би професионалният престиж е много важен за теб и затова искаш да кандидатстваш „Право“. Но това е много конкурентна специалност и ако интересът и увереността ти в тази сфера са същите като на повечето хора (а не изявени), трябва да се замислиш дали наистина искаш това и дали усилията ти ще си струват.

6. Защото е по-евтино от врачка и също ще ти покаже следващите стъпки

Не че сме правили пазарно проучване за цените на врачките, но нашите кариерни тестове са на цени между 10 и 30 лева, което си е добра цена да научиш толкова много за себе си. Добре де, няма да получиш готово решение за бъдещето си, каквото би ти дала врачката. Това си зависи изцяло от теб и ако някой ти казва друго, недей да го слушаш! Готовите решения звучат лесни и примамливи, но това, което получаваш от един начуно валидиран кариерен тест е в пъти по-надеждно и по-полезно за теб в дългосрочен план!

Попълни Prospera 2.0, кариерният ни тест, създаден специално за кандидат-студенти

Това е единственият научно валидиран кариерен тест за избор на специалност в България и вече е помогнал на повече от 1200 ученици. Можеш да го попълниш директно от телефона си и ще получиш подробен доклад с анализ на резултатите си.